„Partidul România Mare a fost dintotdeauna adeptul unei Românii puternice“ (2)

in Lecturi la lumina ceaiului

Interviu cu Victor Cornoiu-Jităraşu, candidat PRM pentru Senat în Municipiul Bucureşti

. Carmen Ionică: Continuăm în numărul de astăzi interviul cu dvs., domnule Victor Cornoiu-Jităraşu. Vă rog să ne spuneţi, în cîteva cuvinte, cu ce credeţi că puteţi ajuta, implicîndu-vă în politică?
. Victor Cornoiu-Jităraşu: Găsesc firesc să fac menţiunea că subtitlul din numărul precedent conţine o mică eroare, în sensul că la data de 4 martie 2011, prin decret prezidenţial, a încetat calitatea mea de judecător la Înalta Curte, ca urmare a pensionării. Aşadar, în prezent, nu mai ocup această funcţie, dar acumulările profesionale au rămas la purtător. Revenind la întrebare, cred că experienţa dobîndită în profesie va fi de mare folos în activitatea legislativă, prin plusul de calitate al reglementărilor, la care voi contribui cu toată priceperea.
. C.I.: Vă rog să numiţi cel puţin trei lucruri pe care aţi dori să le schimbaţi în politica româneasca şi de ce?
. Victor Cornoiu-Jităraşu: Un prim demers va fi acela de a determina oprirea traseismului politic în viaţa parlamentară, conduită care a adus grave prejudicii de imagine forului reprezentativ suprem al democraţiei. În actuala legislatură, 150 de parlamentari, aleşi în 2012, au trecut la alt partid, cauză din care 9 din 10 alegători nu mai au încredere în autoritatea legislativă, cea dintîi autoritate a statului. Această meteahnă, care s-a instalat chiar după primele alegeri postdecembriste, a împiedicat formarea unei clase de politicieni de înaltă ţinută şi a îndepărtat electoratul majoritar de la urne. Un al doilea demers, cu aceeaşi menire, va urmări împiedicarea apariţiei unor partide constituite în Parlament din „oaste de strînsură“, fenomen care, şi el, trebuie înlăturat printr-o reglementare adecvată. În ambele situaţii, parlamentarilor traseişti trebuie să li se anuleze mandatul şi să fie înlocuiţi de supleanţii de pe listele partidelor. În sfîrşit, un alt demers va avea ca ţintă deconectarea partidelor de la numiri în funcţii din administraţia publică, justiţie şi Servicii Secrete, astfel de numiri fiind sursa unor fapte grave de corupţie.
. C.I.: Sînteţi un cunoscut judecător, v-aţi dedicat viaţa acestei profesiuni, dar care consideraţi că sînt lucrurile care vă irosesc timpul, sau chiar viaţa?
* Victor Cornoiu-Jităraşu: Despre irosirea vieţii nu poate fi vorba, dar admit că nu citesc atît cît aş dori, n-am mai jucat un meci de tenis de cîmp de multă vreme şi parcă nici la spectacole de teatru, operă sau concerte nu merg atît cît ar trebui, fiind cumva mulţumit de ceea ce oferă televizorul, cu selecţia de rigoare.
. C.I.: Care consideraţi că este, în opinia dvs., cel mai performant sistem politic şi de ce?
. Victor Cornoiu-Jităraşu: Fără îndoială, pluripartidismul, deoarece asigură manifestarea democraţiei. Evident, cu condiţia existenţei unei clase politice dedicate interesului public, şi nu unor interese de grup, de cumetrie, sau cu înclinaţii puternice „de absorbţie a banilor din fondurile publice“, adică infractori.
. C.I.: Domnule Victor Cornoiu-Jităraşu, vă consideraţi un român adevărat, care a îmbrăţişat Doctrina Naţională, mergînd alături de Partidul România Mare. Spuneţi-ne cîteva lucruri de care sînteţi mîndru.
. Victor Cornoiu-Jităraşu: În sens religios, mîndria este un păcat, dar nu poate să nu mă bucure faptul că în casa părinţilor mei, din „sătucul de departe“, se adună adesea doctori în ştiinţe, cadre universitare, doctoriţe, avocaţi şi o elevă de liceu. Ce capacitate au avut părinţii, dragii de ei! Sigur este ceva, dar nu atît de mult cît în familia matematicianului Moisil, unde se regăseau, la un moment dat, 5 academicieni. Sau că, fiind procuror-şef la Oraviţa, deşi tînăr şi fără prea multă experienţă de conducere, am reuşit să mă fac iubit atît de colegii de serviciu, cît şi de oamenii cu care veneam în contact, indiferent de calitatea lor, lucru pe care aveam să-l observ după plecare, graţie relaţiilor păstrate de-a lungul multor ani.
. C.I.: Pentru că încă mai sîntem în campanie electorală, dar mai este puţin pînă la alegerile din 11 decembrie, împărtăşiţi-ne care este deviza după care vă ghidaţi şi cum credeţi că această deviză vă va aduce un plus de popularitate, astfel încît oamenii să vă voteze?
. Victor Cornoiu-Jităraşu: Nu poate fi o alta decît „Victor – Victorie!“. Cu diminutivul Victorie mă alinta mămica mea, mai ales cînd mă trimitea la treabă. Acesta a influenţat tot parcursul devenirii mele, astfel că am obţinut tot ceea ce mi-am propus, chiar dacă a fost nevoie de multă muncă. Poate că nu-i o simplă coincidenţă împrejurarea că pentru cele 438 de locuri în Parlament candidează 6.505 persoane, adică 14 pe un loc. Aceeaşi concurenţă am avut-o şi la admiterea la Facultatea de Drept şi am reuşit pe locul 4, pe care sînt înscris pe lista Partidului România Mare pentru Senat. Coincidenţa ţine de destin, iar el este decis de alegători.
. C.I.: La încheierea acestui interviu, vă rog să faceţi un „recurs“ şi să ne spuneţi nouă şi alegătorilor de ce trebuie să meargă la vot şi care va fi, în opinia dvs., rezultatul acestor alegeri?
. Victor Cornoiu-Jităraşu: Singura şansă pentru a aduce în scenă o clasă politică aptă să „conducă ţara pe drumul progresului, şi nu progresul pe ultimul drum“ este ca alegătorii să vină într-un număr cît mai apropiat de 18.275.109, cît sînt înscrişi pe listele electorale.
. C.I.: Vă mulţumesc pentru amabilitatea pe care mi-aţi arătat-o, răspunzînd acestor întrebări, şi vă doresc un sfîrşit de an bun, în care să se împletească şi o nouă experienţă, aceea de a fi în Parlamentul României.
. Victor Cornoiu-Jităraşu: Mulţumesc. Doresc să închei invocîndu-l pe geniul tutelar Mihai Eminescu: „Spună lumii large steaguri tricolore/ Spună ce-i poporul mare românesc“, precum şi spusele unei femei inteligente şi frumoase, pe numele ei evident de Victoria, şi Alexandra Maria: „Iubită Românie… frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită… fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută“. Sînt un republican care o preţuieşte pe principesa de Marea Britanie, în memoria colectivă Regina Maria, pentru aportul la făurirea României Mari.

Sfîrşit

COMENTARII DE LA CITITORI