PATRIOŢII CORNELIU VADIM TUDOR ŞI AVRAM IANCU – COMEMORAŢI ÎN ACEEAŞI ZI

in Lecturi la lumina ceaiului

Sîmbătă, 10 septembrie 2016, la Biserica Sfîntul Gheorghe-Nou, din Bucureşti, la orele 11.00, va avea loc slujba de comemorare a lui Corneliu Vadim Tudor, la un an de la deces. După serviciul religios, apropiaţii se vor reculege şi vor aprinde lumînări la mormîntul politicianului, din Cimitirul Ghencea Civil. Nu pot să nu remarc faptul că, în aceeaşi zi, la Ţebea, judeţul Hunedoara, va fi comemorat şi marele patriot român Avram Iancu, cu ocazia împlinirii a 144 de ani de la naşterea sa (10 septembrie 1872). Din păcate, de această dată, ceremonia din sudul Munţilor Apuseni se va desfăşura fără prezenţa marcantă a lui Corneliu Vadim Tudor. În fiecare an, îl însoţeam la Ţebea, depuneam coroane de flori la mormîntul Crăişorului Munţilor, lîngă celebrul gorun al lui Horea, şi strîngeam mîinile românilor veniţi acolo de pretutindeni. Corneliu Vadim Tudor avea o disponibilitate inepuizabilă de a sta de vorbă şi de a-i asculta pe toţi. Cu siguranţă, oamenii obişnuiţi să îl întîlnească în septembrie, în Ţara Zarandului, vor fi mai trişti.

ROMÂNIA, MAI SĂRACĂ FĂRĂ VADIM TUDOR
Culturii româneşti îi lipseşte stîlpul de rezistenţă al patriotismului şi naţionalismului autentic. Vadim Tudor ne-a lăsat 38 de volume, revista „România Mare“ şi ziarul „Tricolorul“, cel din urmă fiind suspendat, deocamdată. I se simte lipsa şi în studiourile televiziunilor. Fără doar şi poate, inegalabilul său talent oratoric i-a conferit un loc aparte în peisajul politic de la noi.

UN AN FĂRĂ VADIM
În zi sfîntă, de Ziua Crucii, la 14 septembrie 2015, Corneliu Vadim Tudor ne-a părăsit. Titanul naţionalismului a lăsat un gol în politica românească. Pseudonaţionaliştii, apăruţi precum ciupercile după ploaie, nu-i pot călca pe urme.

S-A DUS DINTRE NOI
OCROTITORUL SĂRACILOR

Cel mai mult îl regretă românii nedreptăţiţi, săracii, oamenii pentru care Vadim era în stare să-şi dea, cum se spune, şi cămaşa de pe el. Una dintre acţiunile cunoscute pe care le organiza în acest sens, din fonduri proprii, era Cina Creştină, prin care le asigura o masă caldă celor nevoiaşi.
ADĂPOSTUL CANIN DIN SECTORUL 1 ÎI VA PURTA NUMELE
În amintirea marelui iubitor de animale Corneliu Vadim Tudor, Primăria Sectorului 1 al Capitalei, condusă de domnul primar Daniel Tudorache, la solicitarea Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM) şi cu acordul familiei îndurerate, a aprobat ca adăpostul canin pe care-l gestionează să poarte numele CORNELIU VADIM TUDOR. De altfel, aici sînt ingrijiţi şi cei 12 cîini rămaşi în adăpostul de care se preocupa Vadim Tudor, încă neadoptaţi.
Pot spune că Administraţia publică a Sectorului 1 a devenit prima autoritate locală care demonstrează respect faţă de viaţă, faţă de civilizaţie; cîinii sănătoşi nu mai sînt ucişi, sterilizarea şi deparazitarea cîinilor şi a pisicilor, cu şi fără stăpîn, este asigurată gratuit. Spaţiile de cazare din adăpost vor fi dublate, activitatea personalului va fi transparentă pentru public şi vor fi organizate campanii de adopţie în parcuri.

Marius Marinescu
5 septembrie 2016, Bucureşti

COMENTARII DE LA CITITORI