Patronii Sensiblu, suspectaţi că au pitit sute de milioane de euro

in Război corupției

Noi dezvăluiri ies la iveală în scandalul Panama Papers. De data aceasta sînt vizaţi patronii lanţului de farmacii Sensiblu, care au ascuns sute de milioane de euro în paradisuri fiscale.
Cine sînt, însă, aceştia şi cum au construit una dintre cele mai profitabile afaceri din România?
O parte din răspuns se află în Panama Papers, baza de date scursă din serverele avocaţilor Mossack Fonseca din Panama. Documentele obţinute de jurnaliştii de la RISE arată cum cei patru şefi de la Sensiblu au folosit paradisurile fiscale ca să mute sute de milioane de euro în afara ţării, bani cu un statut fiscal incert. Temelia afacerii a fost pusă în anii ’90, cînd patru cetăţeni străini au înfiinţat grupul ce avea să domine în scurt timp piaţa românească de produse farmaceutice:
* Walid Abboud, 48 de ani, cetăţean libanez şi britanic. Peste 30 firme în România. Are afaceri şi în zona imobiliarelor, unde are mai multe firme de construcţii şi consultanţă, dar este activ şi în industria alimentară.
* Roger El Akoury, 47 de ani, libanez. Peste 35 firme în România. Pe lîngă afaceri, Roger mai colecţionează şi tablouri, pe care le expune pe la muzee din toată ţara. Tot el este şi promotorul Muzeului pentru Artă Recentă, instituţie de cultură care îşi propune să fie concurentul Muzeului Naţional de Artă Contemporană.
* Michel Charles Eid, 46 de ani, libanez. Peste 15 firme în România. A fost cel mai implicat în administrarea Fundaţiei Sensiblu, un ONG care atrage milioane de lei anual pentru acţiuni caritabile.
* Ludovic Robert Charles Simon, 45 de ani, francez. Peste 20 de firme în România.
La începutul lunii aprilie, dezvăluirile Panama Papers au provocat deschiderea a numeroase anchete în diverse locuri ale lumii şi a dus la demisia premierului islandez şi a unui ministru spaniol. Cele 11,5 milioane de documente ale cabinetului Mossack Fonseca, dezvăluite de peste o sută de agenţii mass-media, au scos la lumină utilizarea la scară largă a societăţilor offshore care permit plasarea de active în teritorii opace şi cu fiscalitate extrem de redusă. După publicarea acestor documente, Franţa a înscris din nou Panama pe lista paradisurilor fiscale, în timp ce miniştrii de finanţe din G20 au lansat un apel pentru a lupta împotriva companiilor off-shore. În opinia cabinetului panamez, mass-media „s-au hrănit cu informaţii furate din sistemul nostru pentru a difuza ştiri, scoase din contextul lor, şi a dăuna reputaţiei noastre ca firmă serioasă“. Autorităţile din Panama au desfăşurat mai multe percheziţii la birourile Mossack Fonseca pentru a confisca documente, însă pînă în prezent nici unul dintre şefii săi nu a fost pus sub acuzare sau închis.

Alexandra Cruceru

COMENTARII DE LA CITITORI