Patru descoperiri arheologice desprinse parcă din filme de groază

in Lecturi la lumina ceaiului

Meseria de arheolog nu este, nici pe departe, cea mai liniştită activitate din lume. Dincolo de mirajul oferit de filme, munca reală de arheolog presupune ani întregi pierduţi pe şantiere cu progrese nesemnificative, şi, cîteodată, descoperiri macabre despre trecutul umanităţii.

pag 16 descoperiri 1

  1. Gropile cu mîini secerate din Avaris

Palatul din Avaris a fost construit acum peste 3.600 de ani de către regele Khayan al hicsoşilor, un popor migrator cu origine disputată, care a lăsat o amprentă semnificativă şi asupra civilizaţiei egiptene. Două dintre gropile descoperite în afara sălii tronului au fost găsite pline de mîini secerate; istoricii bănuiesc că acestea sînt primele dovezi ale practicii tăierii mîinilor drepte de către soldaţi a adversarilor ucişi în luptă, semnificînd capturarea sursei lor de viaţă.

pag 16 descoperiri 2

  1. Copiii incaşi îngheţaţi în timp de sacrificii umane

Un ritual vechi al incaşilor a lăsat posterităţii o imagine pe cît de specială, pe atît de grotescă: copii îngheţaţi parcă în timp pe vîrfurile Anzilor. Ei au căzut victime ritualului Capacocha, în care cei mai frumoşi copii erau aleşi pentru a îngheţa de vii pe piscurile mereu înzăpezite, căpătînd, credeau ei, statutul de zeitate.

pag 16 descoperiri 3

  1. Situl unui atac canibal în preistorie

Arheologii spanioli au descoperit rămăşitele a nu mai puţin de 12 neanderthalieni în peştera El Sidron, din nord-vestul Spaniei, iar interpretarea finală a fost una cît se poate de macabră: aceştia formau o familie, care a fost omorîtă şi mîncată de alt grup de neanderthalieni, conform cu rănile prevalente din craniile lor – făcute cu scopul de a extrage creierul.

pag 16 descoperiri 4

  1. Groapa genocidală din Sacred Ridge. Reconstituirea unui craniu cioplit în zeci de bucăţi la Sacred Ridge

Un sit din statul american Colorado arată rămăşiţele unuia dintre cele mai vechi acte cu caracter genocidal din Istoria omenirii – conţinînd peste 15.000 de bucăţi de schelet uman fragmentate care au aparţinut unei populaţii de 33 de indieni americani. Studiind rămăşiţele topoarelor folosite în cumplitul act, arheologii au descoperit că aceştia au fost masacraţi de un alt grup etnic din zonă, acum peste 2.500 de ani.

George-Andrei Cristescu

COMENTARII DE LA CITITORI