Pe cînd o Axă Berlin – Moscova?

in Polemici, controverse

Motto: ,,V-am lăsat săraci şi proşti, v-am găsit şi mai săraci şi mai proşti” (Constantin Brâncuși)

Cu litere de-o șchioapă, o agenție de presă ne transmite că președintele Rusiei, Vladimir Putin, va participa la inaugurarea fabricii pe care compania germană Mercedes Benz o deschide în Rusia, undeva pe lîngă Moscova. O investiție de 250 de milioane de euro, demarată prin 2017 și care va produce 25.000 de autovehicule Mercedes pe an. Cu excepția României, care efectiv nu are voie să lucreze sub nici o formă cu Rusia, majoritatea, dacă nu toate țările europene, conlucrează cu economia rusă pe diverse paliere financiare, dar de departe, Germania ocupă un loc fruntaș în acest clasament. Schimburile dintre cele două țări nu au fost niciodată sistate, dimpotrivă, în ciuda declarațiilor politice contradictorii dintre Berlin și Moscova, economiile celor două state se completează reciproc fără nici un fel de reținere. Germania a dovedit întodeauna că pragmatismul este mult mai eficient atunci cînd aduce plus valoare, iar faptul că economia germană merge atît de bine se datorează, printre altele, și relației deosebit de fructuoase pe care Berlin o are cu Moscova.

România nu este în măsură sa urmareasca un interes comercial, mai ales că pudelii de pază mediatici au pus în vedere politicienilor să nu meargă pe piața rusă și să încurce socotelile economice ale altor țări europene. Noi, românii, dovedim că sîntem, în fapt, proștii Europei prin ceea ce facem, iar politicienii români ne arată cît de mult le pasă lor de dezvoltarea economică a țării. Prin inexistența relațiilor economice cu anumite țări, și aici enumerăm și Rusia, țară în care noi aveam și piață de desfacere pentru o serie largă de produse, dovedim că sîntem de fapt un stat slab, o colonie, care nu are voie să ,,miște în front” atît timp cît nu i se permite. De către cine? Aceasta este o întrebare bună al cărui răspuns nu doar că este ușor de găsit, este și ușor de explicat, dar foarte greu de înțeles.

Așa cum știm, în România există o latură clară a presei, pe care nu este cazul să o amintim, dar care este foarte bine știută de toți românii și bine finanțată de străini, care este foarte vigilentă atunci cînd cineva, fie că este el politician sau om de afaceri mai răsărit, încearcă să lege o relație comercială solidă, reală și pe termen lung, cu țări precum Rusia, China și chiar Turcia.  Reținerea politicienilor de a face pași în favoarea dezvoltării economice cu spațiul ex-sovietic este în fapt frica de a nu fi linșați mediatic de către aceste trusturi de presă, linșaj care, dacă nu are efect, se transformă, sau cel puțin se poate transforma, în dosare penale. Lipsa totală de reacție a politicianului activ în dezvoltarea economică a țării pe spațiul rusesc are în spate această explicație, destul de simplă, dar greu de înțeles. Cei care stau de pază și acuză în mod constant Rusia că a devenit agresivă și ne atacă, în fond nu vor altceva decît ca România să nu strice socotelile economice ale altor țări, și, prin urmare, ele se dovedesc a fi trusturi de presă total antiromânești, chiar dacă promovează un așa zis ,,bine” pe care îl doresc acestei țări. Din păcate, tot ce promovează ei merge din plin la români, iar cei cu minte puțină dar gură mare, iau de bun tot rahatul informatic pe care îl înghit pe nemestecate, și, ca și cum nu ar avea nimic mai bun de făcut cu viața lor, își dau importanță spunînd cît periculos este să fim vecini cu Mama Rusia.

O gogorită mai mare care să meargă atît de bine în această țară, nimeni nu cred că a auzit. Am convingerea că în multe birouri și cancelarii din Vest, se fac și bancuri despre cît de proști sînt românii, mai ales ăia care ajung și europarlamentari. Așa cum Brâncuși a spus acum mulți ani, se pare că prostia la noi este ceva nativ pentru majoritatea, mai ales pentru zona politică. Uite cum cîțiva ziariști bine plătiți din afară, țin în șah o țară întreagă și nu permit sub nici o formă o normalizare și o revenire a țării pe piața răsăriteană. Antiromânismul românilor este epocal prin imensitatea lui dar și prin naturalețea prin care politicienii români preiau minciunile sfruntate ale străinilor și le inoculează românilor deja prostiți, care nu doar că aprobă senin și cred aceste bazaconii, dar și plătesc pentru ele.

,,Rusia este obraznică, a devenit agresivă și o să atace România, Ucraina și țările baltice” – în traducere, înseamnă cam așa:

– Măriți la 4% bugetul de Apărare, că avem noi ce să vă dăm: rachete, fregate SH, avioane SH, puști și cîte și mai cîte arme prin care să vă apărați sărăcia;

– Nu lucrați economic cu Rusia pentru că sînteți în UE și NATO, doar noi avem voie să lucrăm cu ei, să facem schimburi comerciale;

– Voi stați și munciți pentru noi, plătiți pentru ce vă dăm noi, sînteți sclavii noștrii;

– Nu aveți voie să reveniți pe piețele de desfacere rusești, pentru că acolo sîntem noi deja, partenerii voștri europeni.

Din cînd în cînd, fie cîte un general pensionar, căruia nu îi mai ajung banii, fie cîte un ,,analist militar” ales pe sprînceană și de obicei cam același, vine și ne zice cît de tare ne vor ataca rușii,  ca să mai bage puțin frica în oasele speriate și prostite ale românilor. Cu cît ăia zic mai mult și mai des acest lucru, cu atît conturile lor se umplu cu bani, casele de vacanță se înmulțesc iar tu, române, rămîi tot mai sărac și mai prostit, așa cum ai permis să fii. Ei te sperie, statul cumpără arme din banii tăi, iar Rusia tot nu te atacă, așa cum tu îți dorești. Ba dimpotrivă, tu nici măcar nu exiști pentru ea, pentru simpul motiv că produsele românești pe piața lor au devenit amintire, iar partenerii tăi europeni sînt deja acolo și fac bani buni cu cei pe care tu îi aștepți pe Prut, cu Patriotul și Phirania. 

De ce totuși politicienii activi nu au curajul să meargă și să dezvolte relații cu Rusia? De teamă că își pierd privilegiile, statutul și banii pe care îi fac ca să nu iasă din front cel impus de cancelariile externe, de ambasadele care dictează aici, de companiile străine care fac bani mulți acolo. Presa nu mai este cățelul de pază al democrației, a devenit dulăul de mentinere a sărăciei românești.

Tare mult aș vrea să se publice exact și în mod oficial care sînt sursele de finanțare ale unor publicații ,,patriotice”, care, în afară de a pune bețe în roate dezvoltării economice a României, capitalizării, nu fac nimic altceva. Am văzut că există un paravan pentru unii, populația este invitată să doneze, si la un control mai atent sigur va fi în regulă, mai ales că așa cum cei de la #rezist au fost plătiți din afară, și nu au pățit nimic, așa și astfel de trusturi de presă, sigur și-au luat toate măsurile de precauție. Dar am convingerea că dacă o instituție a Statului  ar lua urma banilor, în mod serios, cu verificări ,,la sînge”, ar descoperi cu adevărat care este sursa. Acest lucru este un vis nerealizabil, așa că trecem mai departe. Vor fi vremuri în viitor în care totul se va afla, dar atunci va fi prea tîrziu pentru a mai repara ceva.

Bun, deci de ce nu avem voie să dezvoltăm relații comerciale cu anumite țări? Înțeleg că pînă și Italia își dorește o relație bună cu China, cu Rusia și nu numai. Acolo însă, în Italia, acest plan este realizabil pentru că politicienii din Cizmă nu se vor speria de ceva indus artificial, de minciuni și de amenințări inventate. Dar cine se opune? Uniunea Europeană, în mod special țările care au deja o relație bună cu Rusia și China, și vorbesc de Germania și Franța, state care sînt motorul economic al Europei, dar care vor să dispună doar pentru ele de piața rusească și, în general, de piața de desfacere ex – sovietică. Păi este ușor pentru Paris și Berlin să ne vîndă nouă sintagme gen ,,Europa cu două viteze” pentru că, pe de o parte, ei își extrag foarte mult ,,buget” din țările europene ,,de mîna a doua” iar pe de altă parte, nu permit ca țări precum România să meargă să le strice lor socotelile pe spațiul de desfacere răsăritean. Bine, cei care sînt rusofobi din naștere sau doar ca slujbă, și care mor cu zile dacă află că Rusia încă nu e distrusă, vor spune că noi, românii, nu avem ce vinde pe piața rusească pentru că nu prea mai avem industrie. Păi și asta cui se datorează? Cui să-i „mulțumim“ pentru dezastrul industriei românești? În fine, cînd e vorba de patimă și de prostie, e greu de luptat, iar cretinoizii care împrăștie frica în oasele altor proști care le dau crezare, nu doar că dovedesc o gîndire antiromânească, dar ei nu suferă de sărăcie, fiind foarte bine plătiți pentru a susține elucubrațiile pe care le debitează.

Lăsînd la o parte zona economică, pe care nu avem deloc puterea să o influențăm, mergem mai departe, trecem puțin Oceanul și discutăm de Axe. Este clar pentru mulți că o alianță solidă de genul Moscova – Berlin ar putea da peste cap toate planurile americane în ceea ce privește forța economică dar și cea militară. Realizați ce s-ar întîmpla dacă Rusia și Germania ar face o alianță militară și economică ,,pe bune”? Ar fi de neînvins, pentru că la această Axă s-ar adăuga, în proporție de 90%, și Beijingul. Or, încercați să vă imaginați voi, românilor, ce putere ar avea inovația Germaniei, pusă lîngă resursele și tehnologia militară a Rusiei, ambele avînd la dispoziție sprijinul și forța extraordinară de regenerare a Chinei? Ar permite America așa ceva? Dar Franța? Vă întrebați de ce America a făcut în jurul frontierei europene a Rusiei acel ,,cordon sanitar”? De ce provoacă Țările Baltice, Polonia, Ucraina și România să fie ostile Rusiei? Pentru un război ,,pe bune”? Puțin probabil că ăsta e scopul real, chiar dacă de ani de zile se lucrează la pregătirea și armarea populației prin mesajele mass-media corporatiste. Nu asta e scopul, și nici nu are să fie. Scopul real este să izoleze Rusia de Germania, să nu permită o Axă Moscova – Berlin. Iată de ce SUA a investit milioane de dolari în Ucraina, ca să o destabilizeze, și iată de ce Polonia, Ucraina, România și Țările Baltice au un limbaj comun și belicos la adresa Rusiei. Pentru ca izolarea să fie cît mai real expusă și cît mai bine făcută. Iată de ce SUA și țările vasale din Europa încearcă să blocheze Nord Stream II și alte proiecte care ar aduce Germania și Rusia mai aproape. Acest lucru se vede de departe și, ce este mai interesant, nemții încep să vadă potențialul real al unei alianțe cu Rusia, așa că, probabil, este o chestiune de timp pînă cînd această alianță se va face.

În tot acest timp, țări precum Franța încearcă să se lipească la această Axă, sau măcar să convingă Germania să lucreze cu Parisul pentru o altfel de Europa. Franța este tot mai ostilă intruziunii americane în politicile europene. Să nu uităm că ea dispune de o industrie de armament bine dezvoltată, care acoperă toată paleta de arme, inclusiv nucleare, și nici faptul că piața de desfacere a francezilor devine tot mai mică, după expansiunea agresivă a SUA, dar și a creșterii cotei de piață a Rusiei. Ce va face Franța în acest caz? Promovează excesiv, parcă, o armată a Europei, în afara NATO, în care probabil că Franța va avea rolul cel mai important. Și ca dovadă că pe francezi îi doare foarte tare contractarea pieței de desfacere pentru armele lor, ministrul Apărării francez doar ce a declarat că în Charta NATO există punctul 5, nu punctul F35, ca reacție la impunerea de achiziții de către SUA a avionului de luptă F35 în Europa.

Lumea este dezechilibrată acum, după ,,cutremurul” din 1990, tectonica geopolitică încă nu s-a calmat, nu este clarificată. Lipsa piețelor de desfacere pentru anumite industrii europene a făcut ca noi, românii, să picăm de papagali cam în tot ce înseamnă economie. Dar știm deja asta. Țările europene nu vor să cedeze și să piardă acest război, așa cum România a făcut, și luptă pentru a reechilibra balanța. Italia apelează la China. Franța este total dezorientată pentru că Macron dovedește că este total depășit. Anglia dorește să se detașeze de UE dar în condiții avantajoase, Germania își consolidează pragmatic poziția de lider european, dezvoltînd puternic relația cu Rusia, iar restul plutonului se agață de fiecare șansă pe care o are pentru a crește economic. În afară de România, evident, care o să plutească în derivă fără nici un viitor și nici un prezent, pînă cînd cineva deștept o să îi sugereze să renunțe la termenul de ,,Stat” și să își aroge denumirea reală în care trăiește, și anume cea de ,,colonie”. Avantajul ar fi că nu o să mai avem alegeri pentru președinte, Guvernatorul are să fie pus de ,,stăpînire” și nu vom avea așa de mulți politicieni care să fie plătiți degeaba, cum avem acum. Vor fi doar niște birocrați care vor avea grijă ca tributul să fie plătit la timp și ceva securiști, care vor avea în vedere ca cei care vor să se revolte, să fie din start anihilați. În rest, nu vom mai fi luați de proști, așa cum se întîmplă acum, și nici nu vom mai avea pretenția să fim ceva ce nu sîntem, viteji și patrioți, așa cum ne mințim acum.

Pînă atunci însă, rămîne să ne mințim în continuare că sîntem un stat independent și indivizbil, în care ambasadorii vin și ne spun ce să facem. Să ne mințim și să zîmbim că sîntem liberi și democrați, votînd și validînd pe cei propuși de alții la alegeri. Să ne mințim că sîntem atacați de ruși, și să plătim bani grei pentru Apărare. Să trăim încorsetați în trecut și cu frica presei aservite altor interese, altele decît românești, și să ne ucidem economia și capitalul național, numai pentru că alții vor să facem asta. Să votăm politicienii pe care îi merităm și care își bat joc de România, și tot noi să ne mințim că sîntem deștepți, cînd, de fapt, Brâncuși a avut dreptate. Să ne prefacem că sîntem liberi, cînd de fapt nu sîntem. Să mestecăm știrile pe care le servim în fiecare zi, fără să gîndim deloc, dar să ne dăm deștepți pe online, cînd tot Brâncuși are dreptate. Cam asta e România, așa că, dacă mă gîndesc bine, poate chiar așa sîntem de fapt și noi încă nu vrem să recunoaștem: proști!

D.A

Păreri și opinii