Pe soclul eternitãţii…

in Lecturi la lumina ceaiului

. În 1833, un fermier australian a adus din Argentina un cactus şi l-a sãdit. Spre spaima lui şi a celorlalţi fermieri, cactusul a început sã creascã foarte repede şi sã se rãspîndeascã, în detrimentul tuturor celorlalte culturi. Orice încercare de combatere a plantei a dat greş. Şi, cînd pãrea cã totul este pierdut, a fost gãsit leacul. O insectã care, timp de 10 ani, a distrus cactusul nedorit şi periculos. În semn de mulţumire, acestei insecte i s-a ridicat un monument…

. La Boston, în parcul oraşului, a fost ridicat un monument consacrat vrãbiilor, care au ajutat locuitorii sã punã capãt unei devastatoare invazii a omizilor.

. La Nairobi a fost realizatã, în 1974, statuia, în mãrime naturalã, a elefantului Ahmet, pe care locuitorii Kenyei l-au iubit foarte mult. Cînd a murit, la vîrsta de 55 de ani, Ahmet a fost gãsit nu zãcînd pe o parte, ci stînd, majestuos, în şezut, sprijinit de un copac.

. În Italia existã un monument al mãgarului, la Paris, monumentul porumbeilor, iar, într-un oraş de pe coasta Americii de Nord – monumentul pescãruşilor.

. La Paris existã şi un monument al cîinelui Barri, care a salvat 41 de oameni din avalanşele de zãpadã de pe pantele Alpilor.

. Într-un oraş din Anglia existã un monument închinat lupului. Acesta a fost ridicat în 1880, cînd vînãtorii au împuşcat ultimele exemplare din Marea Britanie.

COMENTARII DE LA CITITORI