Pentru bărbăţia de a-l da în judecată pe obraznicul însărcinat cu afaceri al SUA la Budapesta, îl felicităm, pentru prima oară, pe premierul Ungariei: BRAVO, VIKTOR ORBAN!

in Lecturi la lumina ceaiului

Scandalul maghiaro-american ia amploare

 

Şefa Fiscului ungar Ildiko Vida a depus o plîngere în vederea unui proces împotriva lui Andre Goodfriend, însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite în Ungaria, a declarat un avocat al Fiscului (NAV) pentru MTI. Plîngerea a fost depusă la Biroul pentru investigaţii centrale al procurorului-şef, pentru „defăimare publică provocînd pagube grave“, a declarat avocatul Barnabas Futo. Goodfriend este acuzat că a defăimat-o pe Vida în calitate de director NAV. Vida a iniţiat o acţiune şi la Tribunalul Municipiului Budapesta, pentru calomnie, a declarat Futo. Potrivit avocatului, cele două plîngeri au fost depuse în urma unor declaraţii „care discreditează“, în opinia sa, ale însărcinatului cu afaceri al Statelor Unite într-un interviu pentru săptămînalul „Heti Valasz“.

Premierul conservator Viktor Orban a declarat luni, 8 decembrie, în Parlament că o va destitui pe şefa Fiscului Ildiko Vida, dacă aceasta nu îl va da în judecată pentru defăimare pe Andre Goodfriend. Orban a declarat că se aşteaptă ca Vida să-l dea în judecată pe Goodfriend, după ce Statele Unite i-au înscris numele pe o listă de sancţiuni, alături de alţi oficiali unguri de rang înalt, suspectaţi de corupţie. Răspunzînd interpelării unui deputat socialist, premierul ungar a subliniat că această problemă poate fi soluţionată în mod clar la tribunal, „fără toate prostiile (legate de) probele care lipsesc“. „Dacă nu iniţiază un proces imediat, o retrag din funcţie“, a ameninţat el. Orban l-a îndemnat pe american „să nu se ascundă în spatele imunităţii diplomatice“. În opinia sa, diplomatul ar trebui „să stea drept, să fie bărbat şi să-şi asume responsabilitatea a ceea ce a afirmat“.

Radu Pop

COMENTARII DE LA CITITORI