Pentru un pumn de ludovici

in Război corupției

Dreptul de a ne apăra valorile, cele româneşti autentice, se erodează pe zi ce treece. La umbra fricii noastre de a ne afirma, de a ne declara români, îşi iau avînt cei care ne doresc răul, cei care doresc să ne dezbine, cei care profită de nesiguranţa noastră. Politicienii, cei care sînt aleşi şi care au jurat să apare România, sînt cei mai mari trădători ai acestui neam. Lăsînd la o parte acele organe de presă, cunoscute vouă, dar finanţate de alţii, pentru ca voi să vă rupeţi de credinţă şi de România, cei din Parlament, preşedinţii de partide au ales să fie de partea celor care plătesc mai bine şi mai puţin de partea celor care i-au votat.

Dar ce se întîmplă atunci cînd cineva, om de rînd sau poate chiar politician, se opune curentului impus în partid? Ce se întîmplă atunci cînd binele încearcă să-şi facă loc şi să îndrepte, puţin cîte puţin, din răul aflat în plină expansiune? Majoritatea filmelor, dacă nu chiar toate, se termină mereu cînd Binele învinge. Le privim şi îi apreciem pe cei care, acolo, în film, se pun împotriva curentului. Şi ei, chiar dacă au de pătimit, ajung să învingă la final. Dar cînd se întîmplă acest lucru în viaţa de zi cu zi, cînd cel care decide să apere valorile societăţii, ale naţiunii în care s-a născut, este poate chiar un vecin al tău? Ce se întîmplă atunci?

De curînd, nu a trecut o lună, în presa din Satu Mare a apărut un material în care un consilier judeţean, ales pe listele unui partid legal constituit în România, şi care se laudă că îi apără pe români, dar nu prea o face în realitate, a atras atenţia că nu este firesc, nu este normal, că monumentele care reprezintă valori autentic româneşti nu se bucură de acelaşi tratament precum monumentele unei minorităţi naţionale. Pe scurt, consilierul în cauză avertiza şi propunea Consiliului Municipal Satu Mare să se ia măsuri astfel încît şi monumentele româneşti să fie iluminate pe timp de noapte, precum cele aparţinînd minorităţii. Este adevărat că, trăind în aceeaşi ţară, avînd aceleaşi valori, legi şi chiar, pe alocuri, tradiţii şi istorie, acele monumente reprezintă întrega Românie, prin urmare considerăm ca fiind frumos, elegant şi util să fie tratate egal, discriminarea fie ea pozitivă sau negativă, neavînd loc pe aceste meleaguri, mai ales cînd e vorba de simboluri sensibile ale naţiunii.

Cum am spus, acel consilier judeţean, un om ale cărui valori nu pot fi puse la îndoială, aşa cum nici intenţiile sale nu nasc nici un fel de semne de întrebare, a ales să spună că aşa ceva nu este normal, că discriminarea, fie ea şi în artă, nu îşi are locul într-un oraş precum Satu Mare, într-o ţară precum România şi într-o Uniune Europeană care ne doreşte cît mai toleranţi şi iubitori de pace. A ales să vorbească deschis despre o problemă pur administrativă, dacă nu chiar tehnică, şi chiar dacă iniţiativa lui a avut succes, în sensul că problema a fost remediată în cadrul unei întîlniri a Consiliului Judeţean, aşa cum aflăm din presa locală, nu a intuit faptul că valorile lui româneşti vor fi puse la îndoială chiar de către colegii săi de partid, care au propus imediat ca el, consilier judeţean ales democratic, să fie exclus din partidul pe listele căruia a fost ales. Partid românesc. Cum oare să poţi interpreta acest gest al acelui partid? Cum să poţi să încurajezi un român să apere valorile româneşti, cînd imediat ce o face este pus la zid şi executat? Este corect? Este normal?

Vă las pe voi să judecaţi modul în care Partidul Naţional Liberal, prin al său preşedinte, Ludovic Orban, înţelege să apere valorile unui român, Adrian Cozma pe numele său, care a avut curajul să afirme public că nu este firesc ca monumentele în care sînt prezentate simboluri româneşti să nu fie iluminate noaptea, aşa cum sînt cele care simbolizează valori ale unei minorităţi naţionale, reprezentate în Parlamentul României de către UDRM. Pentru mine, Adrian Cozma este un român, este un erou! Într-o ţară care se autodizolvă în propria frică, oameni, POLITICIENI precum Adrian Cozma sînt pe cît de rari, pe atît de valoroşi, iar ei nu au cum să dispară. Indiferent ce decizie a luat PNL pentru viitorul acestui patriot, în mod sigur, are să fie apreciat de către cei care încă gîndesc româneşte!

Tano

Păreri și opinii