Percheziţii în dosarul comerţului cu medicamente contrafăcute

in Război corupției

7.000 de cutii cu medicamente şi produse anabolizante contrafăcute, cu o valoare de piaţă estimată la 250.000 de euro, au fost ridicate de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale, în urma a patru percheziţii domiciliare efectuate la persoane bănuite de comerţ on-line cu medicamente contrafăcute şi evaziune fiscală. Două persoane au fost reţinute.
La data de 14 iunie, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au efectuat patru percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală, punerea în circulaţie a unui produs purtînd o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse şi comercializare de produse
alterate. În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat 7.000 de cutii cu capsule, tablete, fiole şi soluţii injectabile, reprezentînd medicamente şi produse anabolizante contrafăcute, cu o valoare de piaţă estimată la 250.000 de euro. De asemenea, au fost ridicate sume de bani în numerar în lei, euro şi dolari, în valoare totală de 300.000 de euro, în echivalent. Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au aplicat măsura sechestrului asigurător a 291.000 de euro, aflaţi într-un cont bancar al unuia dintre cei în cauză. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2012 – 2016, persoanele bănuite ar fi înfiinţat 10 site-uri web, prin care ar fi promovat şi comercializat către clienţi din România şi din străinătate (Spania, Italia, Belgia, Germania şi Anglia) o gamă largă de medicamente contrafăcute, cum ar fi steroizi anabolizanţi, hormoni şi altele, care prezintă un risc potenţial pentru sănătatea publicului. Produsele originale de acest tip se comercializează numai prin unităţi farmaceutice, nu prin intermediul site-urilor on-line. Din activitatea infracţională, persoanele vizate ar fi obţinut venituri de peste 1.000.000 de euro, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de aproximativ 300.000 de euro.
În urma administrării probatoriului, două persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, urmînd a fi prezentate Parchetului de pe lîngă Tribunalul Bucureşti, în cursul zilei de astăzi, cu propunere de arestare preventivă.
La acţiune au participat şi specialişti criminalişti, precum şi luptători ai Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Diana Biţă

COMENTARII DE LA CITITORI