Percheziţii la patru spitale din Bucureşti

in Război corupției

Procurorii DNA fac percheziţii la patru spitale din Capitală, într-un dosar privind unele achiziţii publice. Potrivit primelor informaţii, prejudiciul se ridică la 2,6 milioane de euro. În total, 13 percheziţii au avut loc, în Bucureşti şi Ilfov, nu doar la sediul instituţiilor menţionate, ci şi la domiciliile unor persoane fizice. Managerul Spitalului „Bagdasar Arseni” a fost dus la DNA pentru a fi audiat.
Bogdan Păltineanu a fost adus cu mandat la DNA, după ce, dimineaţă, procurorii i-au percheziţionat biroul de la Spitalul Bagdasar-Arseni. Percheziţiile de la această unitate sanitară au loc în contextul unei anchete care vizează şi alte trei spitale mari din Bucureşti: Institutul Oncologic Bucureşti, Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul Alexandru Obregia. Potrivit unor surse judiciare, ancheta vizează contracte de achiziţii publice pentru aparatură medicală. Prejudiciul estimat pînă în acest moment ar fi de 2,6 milioane de euro.
Unde au loc percheziţiile
Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA fac percheziţii la Institutul Clinic Fundeni, în biroul managerului – dr. Carmen Orban şi în cel al Emiliei Grigore; la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu“, în biroul managerului – conf. dr. Dan Nicolae Straja şi biroul şefului de Serviciu Anatomie – Patologică – dr. Mădălina Gabriela Radu; la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni“, în biroul managerului Bogdan Păltineanu, iar la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia“, în biroul Elenei Postolache – şef laborator şi în birourile utilizate de Serviciul Achiziţii. De altfel, digi24.ro arată că sînt verificate inclusiv birourile managerilor şi ale celor care se ocupă, în cadrul celor patru spitale, de achiziţiile publice. În plus, percheziţii se efectuează şi în biroul şefului Serviciului de anatomie patologică de la Institutul Oncologic.
Carmen Orban: Nu au loc percheziţii
În schimb, oficialii din cele patru spitale vizate de anchetă susţin că nu au fost informaţi pînă în acest moment cu privire la percheziţii. Spre exemplu, Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni, a declarat că în biroul său nu are loc nici o percheziţie şi că nu a fost informată de către procurori cum că unitatea sanitară ar fi vizată de o anchetă a procurorilor anticorupţie. Carmen Orban a explicat, pentru digi24.ro, că în ultimii ani, de cînd se ocupă de spital, i-au fost solicitate documente referitoare la achiziţiile făcute, precizînd că mereu le-a oferit procurilor documente ajutătoare. Orban a explicat şi că achiziţiile din spital se fac prin intermediul licitaţiilor. „Nu am primit nici un fel de informare cum că ar făcute percheziţii în spital”, a declarat Laurenţiu Simion, purtătorul de cuvînt al Institutului Oncologic Bucureşti. Şi Simion a explicat că achiziţiile în spital respectă litera legii.

Claudia Spiridon

COMENTARII DE LA CITITORI