Percheziţii la un centru de plasament din Capitală

in Război corupției

Angajaţii „lagărului“ îi sedau pe copii şi îi băteau ca să le fure mîncarea
Se întîmplă în centrul Capitalei în anul 2016. Angajaţii Centrului de plasament „Sfînta Maria”, din Sectorul 1, sînt acuzaţi că îi băteau crunt pe copiii internaţi aici ca să le fure mîncarea şi bunurile primite de la stat. Mai mult, procurorii Parchetului Capitalei susţin că minorii erau sedaţi pentru a nu se răzvrăti. Peste 20 de persoane sînt cercetate pentru rele tratamente aplicate minorului, delapidere şi abuz în serviciu. Dănuţ Fleacă, directorul DGASPC Sector 1, a încercat să explice de ce erau sedaţi şi agresaţi copiii de la Centrul „Sfînta Maria”: au un nivel mai mare de agresivitate şi fug din centru. „Centrul de plasament Sfînta Maria este un centru cu probleme, în sensul că sînt fete care fug din centru, le reclamăm la poliţie şi le readucem. (…) În afară de faptul că unele fete au nivel de agresivitate mai mare, nu sînt copii cu probleme”, a spus Fleacă. Întrebat dacă fetelor li se administra un tratament psihiatric, acesta a precizat că nimeni nu primeşte nici un fel de medicamentaţie fără prescripţie medicală. „Fiecare copil primeşte medicaţia prescrisă de medicul de familie, de psihiatru sau de un medic curant. Sînt două asistente medicale, cine să le sedeze? Fetele merg la şcoală, unele merg independent. Nu am avut niciodată vreun semnal. Sînt copii care au medicaţie psihiatrică, dar e dată de medici curanţi. Fiecare copil are o fişă de tratament stabilită de un medic”, a răspuns acesta. În acest caz, a deschis o anchetă şi Avocatul Poporului, iar investigaţia este realizată de către reprezentanţii Domeniului pentru Prevenirea Torturii. În acest moment, au loc 19 descinderi în Capitală, una dintre acestea fiind la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), iar alta la Centrul de plasament „Sfînta Maria”, din Sectorul 1. Aici sînt internate numai fete. Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au anunţat că în acest caz se fac cercetări privind „modalitatea frauduloasă de funcţionare a sistemului de protecţie specială a copiilor instituţionalizaţi, în perioada 2014 – 2016 în cadrul unui centru din Bucureşti”. „Dosarul a fost deschis ca urmare a unui denunţ formulat în luna noiembrie 2015”, spun anchetatorii. Mai exact, în denunţ se arăta că fetele internate în centrul de plasament din Sectorul 1 erau bătute şi sedate pentru a nu-şi cere drepturile. Asta pentru că angajaţii Centrului de plasament luau alimentele, medicamentele, electrocasnicele, lenjeriile şi cosmeticele pe care fetele internate aici le primeau prin donaţii şi fie le duceau acasă, fie le vindeau. Mai mult, unii educatori le luau banii de cheltuială copiilor. Au fost inclusiv cazuri în care copiii erau încurajaţi să fugă din centrul de plasament. Cel mai des asta se întîmpla atunci cînd erau organizate tabere sau excursii, iar educatorii preferau să meargă cu rudele lor, şi nu cu cei pentru care practic erau organizate.
Cum erau ajutate fetele să „fugă”
Minorele erau lăsate frecvent să iasă din centrul de plasament, nu o dată acestea devenind victime ale abuzurilor sexuale. „Unele minore au rămas însărcinate la o vîrstă fragedă”, arată oficiali din cadrul Autorităţii pentru Protecţia Copilului. „Educatoarele întocmeau bilete false de învoire pentru a crea impresia că fetele au fugit din centru, însă ar fi fost şi situaţii în care educatoarele le-ar fi dat anumitor fete bilete de învoire, deşi ştiau că acestea nu se vor mai întoarce”, au explicat sursele citate. Ancheta în acest caz a fost făcută cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. De asemenea, o parte dintre activităţi au fost realizate în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil şi Fundaţia SERA.
Atribuţiile centrului de plasament
Centrul de plasament „Sfînta Maria” din Capitală se ocupă de primirea, găzduirea, îngrijirea şi întreţinerea zilnică într-un cadru de viaţă cît mai asemănător celui din familie a fetelor care sînt abandonate de părinţi. Angajaţii centrului au ca sarcini asigurarea unei asistenţe medicale generale şi asistenţa psihologică de specialitate, educaţie pentru sănătate, pentru învăţătură şi aplicarea deprinderilor igienice, relative la propria persoană şi la mediul de viaţă. „Scopul acestuia este de a crea un climat afectiv favorabil dezvoltării personalităţii complexe a copilului, stimularea capacităţii de comunicare a copiilor prin crearea unui climat de încredere, de respect reciproc, precum şi dezvoltarea majorităţii deprinderilor de viaţă independentă în vederea reintegrării sau integrării familiale şi socio-profesionale”, se arată în documentele oficiale ale centrului. În privinţa bugetului, acesta este asigurat fie din bugetul local al Sectorului 1, fie din donaţii, sponsorizări sau alte contribuţii din partea persoanelor fizice ori juridice din ţară şi din străinătate. Procurorii precizează că, în perioada iunie 2014 – iunie 2016, în Centrul de plasament „Sfînta Maria” ar fi fost instituţionalizate 40 de fete beneficiare a măsurii de protecţie specială a plasamentului.

Mihaela Cojocaru

COMENTARII DE LA CITITORI