Perle la simularea de la BAC

in Lecturi la lumina ceaiului

După rezultatele dezastruoase ale elevilor de gimnaziu care au susţinut simularea Evaluării Naţionale, profesorii se aşteaptă la rezultate foarte slabe şi la simularea Bacalaureatului. Tezele elevilor de la proba de Limba Română, pe care au susţinut-o luni, 7 martie a.c., sînt pline de greşeli şi exprimări ce pot concura cu succes la titlul de „perle”. „Adevărul” vă propune o selecţie de astfel de „perle” culese de profesorii de limba română care au corectat lucrările elevilor. Pe lîngă greşelile gramaticale, confuzii şi exprimări nefericite, elevii, la fel ca în anii trecuţi, au avut şi mesaje pentru corectori.
. „E profundă tema poeziei, nu îţi poţi da seama de ea, poetul e cam visător şi se stinge uşor-uşor în lume”.
. „Versurile au la bază jertfa, fiind, cum am spus mai sus, o bijuterie, trebuie să cadă în noapte şi să se stingă în roua rozelor”.
. „Eu nu utilizez Internetul pentru cărţi, eu vorbesc cu prietenii pe facebook, stau la chat cu ei, îmi caut prieteni noi, mai dau cîte un like din cînd în cînd cînd vad că cîte un scriitor care postează ceva pe perete, dacă e şmecher dau şi share”.
. „Cartea nu este promovată pe Internet, aştia în fiecare an greşesc subiectele”.
. „Ştefan Gheorghidiu era frustrat, nu se poate să iubeşti o tîrfă, aia vroia bani mai ales că a dat de ăla la Odobeşti. Ce prost stă după fundul femeii?”.
. „În opinia mea romanul ,,Moromeţii’’ are la bază tema iubirii dintre Ştefan şi Ela”.
. „Romanul Ion cuprinde 6 părţi adică 6 cărţi şi a fost scris în 17 zile, semn că va sfîrşi grav Ion. A fost omorat cu o furca care o ţinea tatăl Anei în grajd”.
„Legile sînt date de proştii ăştia de la conducere”
. „Stefan era student la Religie şi Ela la conservator, el voia să studieze şi medicina, dar l-a luat războiul şi a trebuit să o lase în grija lui domnul x”. „Dimensiunea temporală se referă la locul desfăşurării acţiunii în această poezie. O primă trăsătură a genului liric o reprezintă momentele subiectului, expoziţiunea prezintă un apus de soare”.
. „Legile sînt date de proştii ăştia de la conducere. E bună dacă e promulgată de cine trebuie, dacă nu să ne lase dracu cu politica lor”.
„Oricum nota nu se trece în catalog, vă pupă fratele vostru”
. „Roman psihologic, parcă e Ion, am învăţat genul liric, sau drama Ion”. „Rebreanu are surse gîrlă de aceia a scris în 25 de ani, nu a ştiut ce să aleagă”.
. „Florica era o fată cam bună pentru Ion, dar ăsta era înfometat după pămînt, o scenă reprezentativă o constituie atunci cînd se culcă pe pămînt şi se trezeşte să –l sărute”.
. „Pe Florica o ardea în coceni, iar pe Ana pe după sobă, bun băiat, destept, Ion se aseamănă cu băieţii care ştie ce vor de la o femeie, nu iubire”.
. „Sensul conotativ pentru cuvîntul frunte este metafora”.

Simona Voicu adev.ro

COMENTARII DE LA CITITORI