Pesta porcină loveşte din nou

in Război corupției

Anul acesta, fermierii români, în special cei din zona Dobrogei, au fost loviţi de năpasta al cărei nume, pestă porcină, ne duce cu gîndul la politicienii români şi mai puţin la Africa, de unde se pare că a venit. Ministerul Agriculturii ne spune că năpasta a venit odată cu porcii mistreţi care au urcat fie de la bulgari, fie au coborît din Ucraina. Cert este că nu am auzit să existe astfel de plagă porcină şi în ţările vecine. Dimpotrivă, bulgarii se grăbesc să ridice un gard la graniţa cu România, ca să nu le fie spulberate veniturile din vînzarea de carne de porc, în timp ce Dunărea, se pare, permite porcilor să treacă graniţa doar într-un singur sens, spre România, şi doar a ălora bolnavi.

Minciuni sau incompetenţă? Fermierii ard porcii bolnavi şi se gîndesc cum vor merge cu afacerea mai departe. Politicienii nu au nici un stres, dar asta ştim cu toţii. Opoziţia atacă şi acuză puterea că a contaminat agricultura românească cu pestă, dar noi ştim că totul e doar un joc politic, vezi Doamne, cît de mult le pasă lor de femieri, cînd de fapt nu le pasă absolut deloc. Rîdem, glumim, dar, totuşi de ce noi, aici, în mijloc de Europă, avem o epidemie şi un recul în ale economiei, şi alţii mai puţin? Cum naiba a venit o pestă la noi, aşa, cu porcii mistreţi, fără ca nimeni altcineva să fie afectat?

Problema reală este că România este o ţară fără porci acum, dacă nu-i punem la socoteală pe cei din Parlament, dar este de mult un sat fără cîini. Cred că direct răspunzător de această situaţie este Ministerul Sănătăţii, dar am convingerea că şi mai vinovat este SRI – Serviciul Român de Informaţii. Acest organism, care dispune de resurse destul de mari, are în obiectul de activitate protejarea ţării, inclusiv a economiei. Orice se întîmplă acolo, la nivelul porcilor cu 4 picioare, al fermelor, al arderii unor efective importante de porcine, este un atac direct la fundaţia agriculturii româneşti, la economia naţională, la PIB. Acum, că acele efective sînt arse, statul român pierde enorm, pe de o parte, pentru că trebuie să-i susţină pe fermieri cu ceva bani, dar şi pentru importurile suplimentare pe care trebuie să le facem.

Este grav, este dureros. SRI, însă, demult ne arată că este mai important să-i urmărească pe cei care nu sînt de acord cu ambasadele străine din România, care ne conduc; SRI ne arată demult că este mai interesat să aibă controlul pînă la nivelul cel mai de jos al societăţii, pentru ca nimeni să nu pună în pericol bogăţia celor care au pus mîna pe ţara asta. Nu ne miră că nu face nimic pentru a contracara atacurile asupra economiei ale unor entităţi oculte sau poate doar obscure. Evident că o să spună cineva că nimeni nu controlează porcii mistreţi etc. Şi evident că presa aservită şi bine plătită are să spună că aşa şi este. În realitate, însă, nu se va face nimic. Poate doar vreun cretin de politician sau jurnalist va spune că Rusia a atacat porcii, pentru că vrea să pună mîna pe gurile Dunării, şi aceasta e prima etapă a atacului. În rest, nimic. Fermierii îşi ard porcii, statul îi minte că îi despăgubeşte, iar noi, românii, trăim liniştiţi ca şi pînă acum. Din păcate, nu şi fără porci, porcii ăia care ne conduc, pentru că, probabil, angajaţii săi nu dau doi bani pe ce se întîmplă acolo.  România este sat fără cîini.

 

Tano

 

 

 

Şi copacii plîng

 

 

 

 

Păreri și opinii