Pintenii calcaneeni

in Sfatul medicului

Pintenii calcaneeni sînt o excrescenţă osoasă care se formează la nivelul osului calcaneu al plantei piciorului. Este întîlnit de obicei pe o suprafaţă netedă. Din cauza uzurii, poate să apese sau să se frece de alte oase sau ţesuturi moi, precum sînt ligamentele sau tendoanele din zone diferite ale organismului, ceea ce determină apariţia durerii.
Aceşti pinteni apar ca nişte proeminenţe osoase dezvoltate la marginea plantară anterioară a calcaneului. Ţesutul care formează arcul piciorului (fascia plantară) se inflamează şi apare durerea la nivelul piciorului. Pintenul calcaneean este o depunere osoasă care se formează pe calcaneu.
Care sînt cauzele?
Cauza care duce la apariţia pintenului osos constă în producţia suplimentară de os, atunci cînd organismul se regenerează în urma unei agresiuni. Astfel, acesta apare în urma încercării organismului de a se apăra împotriva frecării, presiunii sau stresului, care îl agasează pe o perioadă îndelungată de timp.
Alte cauze pot fi:
* efort fizic prelungit (alergatul, săriturile, ortostatismul prelungit, pot pune presiune pe fascie, ducînd astfel la apariţia durerilor de
călcîi);
* artrita;
* încălţămintea incorectă este cel mai frecvent factor care determină apariţia fasceitei plantare – greutatea corpului nu se distribuie în mod egal pe toată suprafaţa piciorului, crescînd astfel tensiunea în fascia plantară şi ducînd la inflamarea ei;
* greutatea corporală crescută;
Care sînt simptomele?
Nu de fiecare dată pintenii calcaneeni provoacă simptome. În cazul în care aceştia apasă pe alte oase sau ţesuturi şi determină frecarea muşchilor sau tendoanelor, pot fi responsabili de deteriorarea ţesuturilor. Aceasta duce la instalarea durerii, tumefierii şi ruperii ţesuturilor. Unele simptome variază în funcţie de localizarea pintenilor. Astfel, dacă aceştia sînt situaţi la nivelul piciorului, pot fi însoţiţi de bătături şi calusuri.
Cum se pune diagnosticul de pinten calcaneean?
Diagnosticul în cazul pintenului calcaneean se pune în urma examenului clinic completat cu examen radiologic.
Care este tratamentul?
Urmarea unui tratament de către persoanele cu pintenii calcaneeni este necesară doar atunci cînd sînt dureroşi sau lezează alte ţesuturi. Prin tratamentul pintenilor calcaneeni se urmăreşte atît combaterea durerii, deci se tratează simptomele sau efectele, cît şi eliminarea cauzei sau factorului determinant reprezentat de pintenul calcaneean.
Tratarea simptomelor se realizează prin tratament conservator care, de cele mai multe ori, duce la îndepărtarea durerii:
– repaus pe termen lung;
– exerciţii de stretching;
– gheaţă;
– schimbarea încălţămintei necorespunzătoare;
– purtarea de talonete din silicon pentru călcîi;
– scăderea în greutate;
– evitarea ortostatismului prelungit;
– administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene.

www.artroscopiedegenunchi.ro

COMENTARII DE LA CITITORI