PNL – o ciorbă reîncălzită, sau un cadavru violat de nişte beţivani?

in Lecturi la lumina ceaiului

Motto: „Zile întregi după ce a fost muşcată de viperă şi a murit, Regina Cleopatra a fost violată de egipteni“. (Text istoric)

 

Hotărît lucru, cel mai dezgustător spectacol din 1990 încoace este cel dat de fostul Partid Naţional Liberal. Care, deşi a dat ortul popii, se tot salvează. Acesta a murit încă din anul 1947. La fel ca şi PNŢ. Readucerea lor la viaţă a fost o farsă sinistră. Ce să mai poţi învia la un mort? Dezbrăcaţi, la pielea goală, de doctrinarul naţional Mihai Eminescu, „roşii“ s-au remarcat prin cîteva personalităţi individuale: Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, Dimitrie Sturdza, Ionel I.C. Brătianu, I.G. Duca, Gh. Tătărescu. Care au făcut, şi ei, greşeli – unele impardonabile. Şi mă refer, în primul rînd, la masacrarea ţăranilor răsculaţi, în 1907, de către primul-ministru Dimitrie Sturdza şi ministrul de Interne Ionel I.C. Brătianu.

Acesta din urmă fiind răspunzător şi pentru uciderea muncitorilor tipografi, în Piaţa Teatrului Naţional din Bucureşti, la 13 decembrie 1918. În perioada interbelică, PNL a avut cei mai mulţi ani de guvernare. Mă refer, în primul rînd, la cei 4 ani de „domnie“ ai lui Gh. Tătărescu, după ieşirea din marea criză. Apoi, pauză. Tăvălugul Istoriei a fost nemilos. După o colaborare palidă cu Petru Groza şi cu comuniştii lui Gheorghiu-Dej, pentru amăgirea puterilor occidentale – PNL a fost scos în afara Legii. Şenila ocupaţiei sovietice era implacabilă. Puşcăriile s-au umplut de liberali şi de ţărănişti. Floarea intelectualităţii şi a preoţimii a putrezit în temniţă. Aceea a fost una dintre cele mai cumplite crime împotriva umanităţii. Faptele s-au consumat. Numai nişte oameni mărginiţi şi inculţi cred că Istoria e reversibilă. Adică e ca un ceas cu arc, care poate fi întors şi o ia de la capăt, de unde a fost întrerupt. „Istoria, cînd se repetă, devine ironică“ – scria Marx, în broşura despre lovitura de stat pe care, după modelul unchiului său, marele Napoleon I, a dat-o Napoleon al III-lea. Refacerea PNL şi a PNŢ a fost o comedie penibilă, păguboasă pentru ţară. Doar pentru a li se da satisfacţie unor inadaptabili social, ca Ticu Dumitrescu, Gavril Dejeu, Corneliu Coposu, Tănase Tăvală, Al. Paleologu, Niculae Cerveni? Numai pentru atît? Ce ştiau ei să facă? Ce au mai condus la viaţa lor? Avea timp o ţară rănită să aştepte pînă învaţă, şi ei, ceva? Fireşte, ni se poate spune că au suferit, că n-au avut posibilitatea – ceea ce e perfect adevărat, numai că Istoria are alte criterii şi unităţi de măsură. Pe unii dintre aceştia i-am văzut la lucru: erau ca nişte maşini hodorogite, cu frînă de picior la cap. Nu te puteai înţelege cu ei. O ţineau, ca proasta la mormînt, cu anticomunismul… cu voi vorbiţi, care… lasă că ştim noi etc. Exemplul cel mai grăitor e Ticu Dumitrescu, un pitic isteric, care cerea palme şi cînd dormea. Acest impostor (şi turnător) se agăţa de umbra marelui Iuliu Maniu!

La fel se petrec lucrurile cu cei care se pretind executori testamentari ai altui mare bărbat de stat: Ionel I.C. Brătianu. Nu-i poţi numi nici măcar epigoni. Sînt nişte caricaturi. Uitaţi-vă cine se bate pe cadavrul PNŢ. Uitaţi-vă şi cine se bate şi pe cadavrul PNL. Ce legătură o avea un vameş incult şi putred de corupt, pe nume Vasile Blaga, cu tradiţia Brătienilor? E nebun la cap? Nu e nebun, el e numai şmecher, pe fond alcoolic. Personal, am fost de multe ori în pelerinaj la cripta Brătienilor, de la Florica. Am depus jerbe de flori, am aprins lumînări. Era omagiul meu faţă de memoria unor făuritori de ţară, despre care am scris pagini de mare curaj, sfidînd cenzura, şi în anii ’80. Nu l-am văzut pe Buldog pe la Florica. Şi nici n-am auzit că ar fi făcut vreo vizită. Personajul e din cu totul alt film. Chiar aşa: ce-ar fi zis localnicii, ca şi cei care îngrijesc acel sanctuar, dacă apărea un specimen fălcos şi roşu la faţă, transpirat de atîta palincă şi de trai bun, revărsîndu-şi burţile pe poteca îngustă care duce de la Casa Memorială la Biserică? Poate cădea şi îşi rupea gîtul, fiindcă şi un om treaz e greu să îşi păstreze echilibrul – darmite un beţiv. Dar Vasile Blaga nu e singurul vînător al fotoliului Brătienilor. Mai sînt doi alcoolici: Ludovic Orban şi Teodor Atanasiu. Nici ăştia n-au nici o legătură cu tradiţia glorioasă a PNL. Dar un instinct animalic le-a aprins beculeţele roşii ale unei învîrteli profitabile. Bani aveau, blazon le mai trebuia. În fiecare dintre aceşti „vînători de zestre“ zace un Gore Pirgu (Mateiu Caragiale) sau Stănică Raţiu (George Călinescu). Sună bine: MARELE PNL! De unde şi pînă unde? De ce ar fi mare, că a înghiţit reziduurile PDL? Ce indigestă bucătărie! Peştele mort înghite o rîmă la fel de moartă. Şi ăştia vor să conducă ţara! Cu o simplă fentă din popou. Cu o etichetă nouă. Cu o mişcare de Alba-Neagra. Nu mai sînt eu, vameşul, care a luat mita EADS – sînt eu, vameşul care s-a strecurat lîngă viitorul preşedinte al României, aşa că n-aveţi încotro, trebuie să mă acceptaţi, fiindcă eu ştiu să organizez o fraudă ca nimeni altul! În cronicile vechi, vameşul era cunoscut sub denumirea de mitarnic. Un nume predestinat, fără îndoială.

Acum, ne aflăm în acest punct. Cei trei beţivani care îl sufocă pe traficantul de copii Klaus Iohannis aveau nevoie de un vehicol cît de cît credibil, care să-i ducă de la bodegă la Palatul Cotroceni. Şi l-au găsit: PNL. Numai că ăsta este, vorba lui Raymond Chandler, cît se poate de mort. Pe capacul sicriului său au mai turnat cîteva lopeţi de pămînt, înainte, alţi „liberali“, metamorfozaţi din bişniţari: Valeriu Stoica, Constantin Dudu Ionescu ş.a. E lucru de mirare că venerabilii liberali Mircea Ionescu-Quintus şi Radu Cîmpeanu asistă, pasivi, la violarea acestui cadavru de către trei machitori fără Dumnezeu. Asta mai lipsea: după Brătianu, apare executorul testamentar cu faţa buhăită, de broască, pe nume Bijboacă, fiindcă tot începe cu litera B. Sînt nenorociţii ăştia liberali aşa cum e Carmen Iohannis – Carmen de la Ronda, sau Carmen, de Bizet.

CORNELIU VADIM TUDOR

16 decembrie 2014

COMENTARII DE LA CITITORI