Politicienii români au rupt Hora Unirii şi joacă, fiecare, ce-i trece prin cap

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

ÎNVÎRTITA, BĂTUTA PE LOC, SÎRBA

ÎN CĂRUŢĂ, CEARDAŞ, GEAMPARALE…

 

Este un fapt recunoscut pe toate meridianele lumii că românii sînt aşi ai dansurilor populare. Din păcate, ei nu mai joacă, demult, Hora Unirii. Ultima dată am văzut încingîndu-se hora asta la Iaşi, acum 3-4 ani, cînd fostul deputat PRM Anghel Stanciu, cu o pălărie á la Varujan Vosganian, a pîndit momentul să o ia de mînă pe Elena Udrea şi să ţopăie, cu graţie rinocerească, alături de ea, avînd mare grijă să i se vadă mapa din cealaltă mînă, indiciu suprem că el e f.f. ocupat. Aşa pretindeau ei, că frăsuiala aia era Hora Unirii. Unul trăgea hăis, altul trăgea cea. Aşa era în 1859? Ia gîndiţi-vă la tabloul lui Theodor Aman, „Hora Unirii la Craiova“. Oamenii aceia simpli, în straie de sărbătoare, chiar credeau în Unirea tuturor românilor. Din nefericire, acea solidaritate naţională – care a crescut şi s-a manifestat în momentele cruciale ale Istoriei, 1877, 1916-1918, 1940, 1968 – avea să se sfărîme. Sîntem, noi, acum, uniţi? În jurul căror valori şi idealuri? Poate cineva să afirme, fără teamă de ridicol, „Poporul Român, strîns unit în jurul lui Klaus Iohannis“? Nu poate. Dacă românii nu mai vibrează la cîntecul lui Vasile Alecsandri şi Al. Flechtenmacher (care e o Marseilleză a noastră!), atunci ce dansează ei? Hai s-o luăm pe rînd, metodic.

* ÎNVÎRTITA. Toată lumea se învîrteşte. Ultima dovadă a Eternei Reîntoarceri este titirezul politic M.R. Ungureanu. Este minoritarul ăsta pregătit pentru funcţia de director SIE aşa cum este Klaus Iohannis pregătit pentru funcţia de şef de Stat. Doi impostori. La care nu se potriveşte nici măcar gluma populară, din anii ’60: „Fie omul cît de prost/ Mintea-i vine după post“. Nu, lor nu le vine. N-are ce să le vină. Mai degrabă le vine ciclul decît mintea. Ei ştiu doar să se învîrtească. Mi-l şi imaginez pe Salamul de Sibiu cum îl ţine de deşte pe Unguent, care face piruete în jurul său, cu eleganţă feminină, apoi ambii îngenunchiază pe o batistă, la Periniţa, şi se pupă cu foc.

* BĂTUTA PE LOC. Asta trebuie să fie! Tot pe loc, pe loc, pe loc, tragi cu puşca nu ia foc! Ţara stă pe loc, cel puţin din 2000 încoace. Toate tropăielile „echipei de zgomote“ nu induc în eroare pe nimeni. Mai strigă unii „Hălăi-şa!“, dar numai pentru a-şi face curaj. Sar scîntei, sau, mai bine zis, purici fosforescenţi din opincile actualei clase politice.

* SÎRBA ÎN CĂRUŢĂ. Aici, starostele cel mare e Ilie Sîrbu. El l-a înhămat la căruţă pe Victor Ponta, care atîta a tras la jug, încît a căzut în genunchi şi s-a fisurat. Fisură anală? – ar întreba unii rău-voitori. Mai degrabă Fisură anuală, deocamdată la genunchi, ca să tragă de timp. Mi-l imaginez pe răspopitul cu capul alb, de parcă ar fi ieşit dintr-o chiuvetă plină cu clăbuci de săpun, cum stă în căruţă şi joacă sîrba, în legea lui, noroc că n-are decît un testicol. Sîrba Popii. Sau Sîrba Fetiţelor. Sau poate „Uite Brîul/ Trece rîul“. Ceva, acolo. Pînă

şi el e conştient că Nota de Plată nu va întîrzia să apară.

* CEARDAŞ. Nu se putea fără unguri. La care se adaugă şi Ungurenii lui M.R.U., spion cu termen redus. Veterinarul Kelemen Hunor ar veni şi de pe Marte dacă e vorba de Interesul Naţional monopolizat de Gabriel Oprea. N-a zis altă Planetă – a zis Marte, care îi trădează subconştientul, el gîndindu-se la Martie, cînd oagării serbează, pe teritoriul României, chestii de care-i doare-n cur în Ungaria. Dar de ce să vii tu, mă, Horthy-baci, de pe Marte? Ce, n-aţi reuşit să-i colonizaţi şi pe ăia? N-au vrut omuleţii verzi să fluture steagul roşu-alb-verde şi să înveţe limba cailor? Eu te sfătuiesc să rămîi acolo, fiindcă românii sînt cu capsa pusă şi s-ar putea să-ţi înmoaie oasele.

* GEAMPARALE. Ei, asta da! Eu văd cu ochii minţii un iureş năvalnic, lîngă căruţele colorate, cu coviltir, ale următorilor bruneţi de meserie: Gabriel Oprea, Liviu Dragnea, Teodor Atanasiu (Bijboacă), Adriean Videanu, Titus Corlăţean, Radu Cristescu, Cristian David (Troacă), Sever Voinescu (Cotoi), Andrei Pleşu (Monstrul cu Barbă), Gabriel Liiceanu, Remus Ştefureac, Cornel Bichineţ, Stelian Tănase, Mircea Dinescu, Vasile Dâncu, Ana Birchall, Victor Piţurcă ş.a. E şi normal ca aceia care au Parale să joace Geamparale. Doar au muncit atîta! Au dus faima României – prin reprezentanţii lor aleşi – pe toate meridianele lumii. Unde sînt românii cînd ţara se manelizează? Păi, să-i întrebăm pe Mădălin Ionescu şi Simona Gherghe, care parcă fac concurs între ei cine invită mai multe baragladine…

CORNELIU VADIM TUDOR

1 iulie 2015

COMENTARII DE LA CITITORI