Populaţia României dispare cu „viteza“ de 248 de persoane pe zi

in Lecturi la lumina ceaiului

Dacă se menţine acest ritm, peste doar 219 ani nu va mai exista nici un locuitor. Specialiştii susţin că, de la an la an, rata fertilităţii scade, iar flagelul pare să se răspîndească şi în Europa, care a intrat, şi ea, anul trecut, pentru prima dată, în declin demografic.
În primele 5 luni ale anului acesta, România a pierdut 37.500 de persoane, echivalentul unui oraş cît Mangalia. Şi asta, în condiţiile în care tinerii amînă să devină părinţi. Pentru că, statistic vorbind, un român dispare la fiecare 3 minute, proiecţia făcută de Naţiunile Unite pentru populaţia României arată, în scenariul cel mai pesimist, că, în 2100, vor mai exista abia 13 milioane de locuitori. Scenariul cel mai optimist ar fi acesta: 19 milioane de locuitori – adică să se menţină numărul actual, cu o serie de măsuri care ar sprijini natalitatea, ar pune pe picioare sistemul sanitar şi ar educa populaţia spre un stil de viaţă mai echilibrat. Dacă nu s-ar schimba nimic, vom avea, inevitabil, 14 milioane de locuitori. Proiecţia românească este chiar mai pesimistă, se va ajunge la puţin peste 13 milioane de locuitori încă din 2060, iar regiunile care ar pierde cei mai mulţi români ar fi Muntenia, cu 1,4 milioane, Oltenia, Dobrogea şi Moldova.
Potrivit Eurostat, pentru prima dată în istoria ei, în Uniunea Europeană s-au înregistrat, anul trecut, mai multe decese decît naşteri. Acest uşor declin demografic a fost, însă, compensat de migraţia record din 2015.

Sursa: Pro Tv

COMENTARII DE LA CITITORI