Postura corectă

in Sfatul medicului

Dr. Tarek Nazer este medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Sănătate la nivel european.

O postură corectă asigură un confort organismului prin reducerea zonelor de stress şi a durerilor de la nivelul gîtului, umerilor şi spatelui; împiedică deformarea coloanei vertebrale şi apariţia cocoaşei.
Poziţia corectă de stat pe scaun implică o postură cît mai dreaptă a coloanei vertebrale: umerii să fie relaxaţi, coatele sprijinite pe mînerele scaunului, palmele pe birou în aceeaşi linie cu antebraţele, genunchii flexaţi la 90 de grade şi gleznele la 90 de grade îndreptate înainte. În acelaşi timp, este foarte important să alegem şi un scaun potrivit ajustabil şi confortabil, fixat pe 5 roţi, pentru a nu se clătina. Spătarul trebuie să susţină forma naturală a coloanei, iar partea din faţă a suprafeţei de şezut să fie rotunjită şi capitonată pentru a preveni reducerea fluxului sangvin în picioare.
O poziţie incorectă pune presiune mare la nivelul coloanei şi muşchilor spatelui, dar şi pe discurile intervertebrale, provocînd durere, deformarea oaselor; conduce la apariţia cifozei şi suprasolicitarea ligamentelor. De asemenea, poate induce şi o stare sufletească negativă, reduce consumul de oxigen şi încetineşte digestia.
Sînt o serie de exerciţii pe care le puteţi face pentru vă întări musculatura spatelui, care ajută la adoptarea unei posturi corecte şi reducerea stresului de pe coloană.
Cîteva exerciţii simple de efectuat ar fi:
* Tracţiune prin priză largă unde folosim mîinile şi muşchii spatelui pentru a ridica propria greutate;
* Abdomenele, care ajută la întărirea muşchilor abdominali şi muşchilor spatelui;
* Exerciţii de yoga sau pilates pentru întărirea musculaturii şi îmbunătăţirea mobilităţii şi posturii;
* Rotirea umerilor în spate, în sus apoi în jos te ajută să scapi de tensiunea acumulată şi să îţi îmbunătăţeşti flexibilitatea, astfel încît umerii să stea în poziţie corectă.
Încercaţi să adoptaţi o poziţie corectă pentru a vă asigura confort organismului, pentru a reduce zonele de stres şi durerile de la nivelul gîtului şi spatelui.

www.artroscopiedegenunchi.ro

COMENTARII DE LA CITITORI