Poziţiile corecte de somn

in Sfatul medicului

Somnul este esenţial în reglarea metabolismului, iar poziţia în care dormim se reflectă, în mod direct, asupra sănătăţii şi stării noastre spirituale. O poziţie corectă în timpul somnului asigură o relaxare a sistemului osteo-
articular şi a sistemului neuromuscular, în timp ce o poziţie greşită poate provoca probleme şi dureri articulare şi, în acelaşi timp, poate să afecteze starea de bine.
Care sînt poziţiile de somn incorecte?
O poziţie incorectă de somn afectează coloana şi provoacă dureri de umeri şi de genunchi. Poziţia „pe burtă“ provoacă dureri la nivelul coloanei cervicale din cauza rotirii gîtului în timpul somnului, forţîndu-l să stea într-o poziţie nepotrivită. Acest mod de a dormi face dificilă menţinerea unei poziţii neutre a coloanei vertebrale, pune presiune pe articulaţii, încheieturi şi muşchi, ceea ce poate irita nervii, ducînd la apariţia senzaţiei de amorţeală şi furnicături, dar, în acelaşi timp, are ca avantaj prevenirea sforăitului. Poziţia laterală, cu picioarele flexate, sau poziţia fetală, provoacă dureri articulare mai ales la nivelul genunchilor, prin faptul că aceştia rămîn o perioadă îndelungată în flexie, provocînd stres la nivelul meniscurilor şi compresiunea structurilor neurovasculare în zona poplitee. De asemenea, se limitează respiraţia diafragmatică şi se accentuează durerile de spate.
Care sînt poziţiile de somn corecte?
Cea mai bună poziţie de somn este cea pe spate, cu mîinile întinse pe lîngă corp şi cu picioarele în extensie. Aceasta favorizează un somn profund, previne durerile de spate şi de umeri, nu pune stres pe coloana vertebrală şi este benefică pentru cei care suferă de probleme articulare, pentru că greutatea corpului este distribuită egal. În acelaşi timp, poziţia menţine capul, gîtul şi coloana vertebrală într-o poziţie neutră, dar are un dezavantaj, şi anume agravarea sforăitului. O a doua cea mai bună poziţie de somn este cea laterală, cu picioarele în extensie (drepte), şi menţinerea unei perne între picioare, dar uneori poate provoca dureri de umăr pe partea pe care dormim. Această poziţie ne oferă o stare generală bună, deoarece ameliorează sforăitul şi menţine alungită coloana vertebrală. Este important să alegeţi o pernă şi o saltea potrivite pentru dumneavoastră – perna trebuie să menţină, pe cît posibil, capul, gîtul şi coloana vertebrală într-o poziţie neutră, iar salteaua nu trebuie să fie cu un grad mediu de rigiditate. O saltea prea dură poate creşte presiunea asupra coloanei vertebrale şi poate favoriza apariţia durerilor de spate. Este bine să ţineţi cont de afecţiunile de care suferiţi pentru a vă alege o poziţie de dormit. Nu ezitaţi să întrebaţi medicul ce poziţie ar fi indicată să menţineţi în timpul somnului pentru ca acesta să fie odihnitor. Un somn bun şi odihnitor îmbunătăţeşte atenţia, memoria şi menţine silueta.

www.artroscopiedegenunchi.ro

Păreri și opinii