Preşedintele Franţei i-a felicitat pe tinerii din Sectorul 2 al Capitalei, preşedintele Traian Băsescu – nu

in Lecturi la lumina ceaiului

La iniţiativa primarului Neculai Onţanu, în urmă cu 9 ani a fost înfiinţat Guvernul local al Tinerilor din Sectorul 2. Atunci, nimeni nu se aştepta ca acest proiect să dea roade şi, cu atît mai puţin, ca activitatea membrilor acestei structuri să ajungă să fie cunoscută peste graniţele ţării. În luna octombrie a anului 2014, unul dintre reprezentanţii tinerilor din Sectorul 2 a primit felicitări din partea preşedintelui François Hollande, pentru implicarea acestora la ,,un eveniment de mare amploare”, aşa cum a fost considerată ceremonia organizată cu prilejul aniversării a 70 de ani de la debarcarea trupelor aliate în Normandia. Trei dintre cei 200 de tineri ce fac parte din Parlamentul şi Guvernul local al Sectorului 2, drept recunoaştere a priceperii lor de a pune în valoare capacitatea de viitori manageri şi lideri politici a tinerilor, au devenit, în 2014, ,,ambasadori ai României” în Franţa. Cei 3 tineri şi-au prezentat iniţiativele şi aşteptările pe care le au în viitorul Europei unite şi au făcut un util şi interesant schimb de idei cu peste 150 de reprezentanţi din cele 23 de state participante la Forumul Internaţional al Tineretului, desfăşurat la Caen (Franţa), în perioada 29 mai – 8 iunie 2014, în cadrul Parlamentului European. Meritele acestor remarcabili români au fost recunoscute de preşedintele Franţei, aşa cum rezultă din scrisoarea adresată, din partea sa, tînărului Cătălin-Gabriel Done. Iată conţinutul acesteia:

,,Domnului Cătălin-Gabriel Done

Preşedintele Republicii franceze a luat cunoştinţă, cu atenţie, de mesajul pe care aţi avut amabilitatea să i-l adresaţi cu ocazia organizării, la 6 iunie 2014, a ceremoniei dedicate celei de-a 70-a aniversări a debarcării în Normandia. În acest sens, domnul François Hollande m-a desemnat să vă mulţumesc pentru calda şi sensibila dvs. mărturie de susţinere. După cum ştiţi, şeful Statului francez a ţinut să transforme ziua de 6 iunie 2014 într-un înălţător moment de unitate, de reaşezare în jurul valorilor, dar şi într-o împlinire a datoriei faţă de memorie. Preşedintele Franţei se bucură de faptul că această comemorare, considerată un puternic simbol al reconcilierii, a adus laolaltă conducători ai unor state participante în cel de-al II-lea război mondial şi care, astăzi, umăr la umăr, militează pentru pace în Europa şi în întreaga lume. Domnul François Hollande îşi exprimă speranţa ca şi viitoarele generaţii să aibă posibilitatea să-şi amintească de uriaşele sacrificii făcute de soldaţi pentru ca Franţa să-şi recapete libertatea. Domnia-sa doreşte ca, în actualul context internaţional, valorile păcii şi toleranţei să prevaleze, astfel încît ororile trecutului să nu se mai repete. În acest sens, preşedintele Franţei mizează pe aportul unor tineri ca dvs., care au ales să se pună în slujba democraţiei şi a păcii. De asemenea, şeful Statului francez vă transmite felicitări şi vii încurajări în a vă continua angajamentele civice asumate. Vă rog să primiţi, domnule, asigurarea deosebitei mele consideraţii. F. Hollande. Paris, 13 octombrie 2014”.

ANTON VOICU

P.S. – Cei 3 tineri merită şi felicitările noastre, dar nu trebuie să omitem contribuţia importantă pe care au avut-o, la obţinerea acestui succes, dascălii lor şi, nu în ultimul rînd, primarul Neculai Onţanu, sufletul acestor acţiuni.

COMENTARII DE LA CITITORI