Preşedintele P.R.M. a primit acest SMS alarmant:

in Lecturi la lumina ceaiului

„LA SĂPÎNŢA SE VOR PIERDE BISERICA, CIMITIRUL VESEL, PĂDUREA ŞI PĂŞUNEA. LE-AU CERUT UNGURII DIN UJGOROD, IAR STADIUL DE RETROCEDARE ESTE AVANSAT. ARDEALUL SE AUTOEVACUEAZĂ!“

Revizioniştii unguri atacă România în înalte foruri europene (2)

La cererea lui Kelemen Hunor, ca MAE să se retragă din procesul udemeriştilor cu Comisia Europeană, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, îi dă „colegului“ de guvernare un răspuns indirect, prin presă, dar concis: „Coaliţiile vin şi pleacă. Statul rămîne“. Apoi, pe larg, Titus Corlăţean doreşte să fie mai clar, arătînd şi explicînd de ce trebuie să fie de aceeaşi parte cu membrii Comisiei Europene: „Există domenii care ţin de competenţa Uniunii Europene şi domenii rezervate competenţei suverane ale statelor membre, precum cel al minorităţilor naţionale. Poziţia României, care coincide cu cea a Comisiei, nu este o noutate, nu a apărut de ieri, de azi. Noi doar am reconfirmat acest lucru. Nu avem ce discuta în schimbarea poziţiei Statului Român. Nimeni nu are dreptul să fie supărat pe o instituţie a Statului Român care promovează poziţia Statului“. Referindu-se la iniţiativa UDMR ce constituie subiectul unui proces, Titus Corlăţean ţine să adauge: „Putem şi avem dreptul să cerem UDMR să renunţe la semnarea acelor iniţiative o dată cu intrarea în Guvern. Nu e corect să ni se ceară nouă să renunţăm la poziţia Statului Român. Aceste abordări, constant etniciste, sînt depăşite“.

Ungurii, obsedaţi pînă la limitele patologicului de ţelul lor revizionist, indirect, reproşează „colegilor“ de guvernare lipsa de democraţie. Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras-Levente, membru în Comisia Juridică, afirmă că, datorită iniţiativei lor, care ar însemna, probabil, o expresie a spiritului democratic al udemeriştilor, s-a creat o situaţie jenantă, nefirească, de care se face vinovat Guvernul Ponta. El încearcă să motiveze afirmaţia astfel: „Poziţia MAE este cel puţin interesantă. Guvernul României nu avea de ce să intervină, pentru că toată procedura nu vizează direct România. Este vorba de un referendum, pentru a se include în tratatul Uniunii nişte prevederi legate de drepturile minorităţilor naţionale“. Ziarista de la „Adevărul“ Alina Boghiceanu, autoarea articolului din care preiau declaraţiile politicienilor români şi unguri, îl întreabă pe acelaşi deputat maghiar: Ce urmări pot apărea, dacă s-a creat această situaţie „nefirească“ în aşa-zisul Guvern al României, mai ales dacă MAE nu se retrage din proces? Răspunsul primit este neclar: „Rezolvarea ar fi fost să nu intre Guvernul României de partea cealaltă (adică de partea Comisiei Europene – n. m.). Vor discuta cei doi lideri ai PSD şi UDMR şi, în funcţie de rezultat, se va lua o decizie. Nu am cum să anticipez ce se va întîmpla. La noi, în Uniune, este democraţie“ (Nu ca la voi, în PSD, credem că a gîndit intervievatul maghiar – n.m.) Dar cel mai revoltat lider maghiar, revizionist înverşunat, este senatorul Marko Bela, cel care a strigat, la o întrunire a udemeriştilor revizionişti, că vrea casele, pădurile, pămîntul înapoi, iar acum vrea ca România să nu aibă reprezentanţi în procesul deschis la Comisia Europeană. Acest lider, total potrivnic ţării în care trăieşte, declară, într-o intervenţie la Realitatea TV: „MAE a făcut o gafă, iar din această gafă riscă coaliţia guvernamentală, fiindcă ce a cerut UDMR ar fi o reglementare privind problema etnică, nu o soluţie concretă“.

(va urma)

Radu Pădurariu

COMENTARII DE LA CITITORI