Prezidențiabilii II

in Polemici, controverse

Cum am spus în materialul precedent, în prezent ,,pereții” ne vorbesc într-un mod agresiv, în timp ce campania electorală nici măcar nu a început. Panouri mari, pereți imenși, bani mulți băgați în toată treaba asta. Dacă e să calculăm valoarea de piață a acelor panouri și să însumăm, ajungem la sume astronomice, sume pe care eu nu știu și nici măcar nu vreau să aflu de unde primii trei candidați – Iohannis, Barna și „Fecioara“ – le au. O să zicem că partidele pe care le reprezintă, adică PNL, USR și PSD bagă bani în treaba asta și poate chiar așa și este. Dar să lăsăm problema banilor deoparte, pentru că, în fond, lucrările cu statul au și ele rolul lor. De exemplu, de fiecare dată cînd se apropie o campanie electorală, brusc pe străzile țării apar fel și fel de lucrări. Este un fapt bine cunoscut că Fîntîna Miorița din București, cea de lîngă Gara Băneasa, intră în renovare în perioada alegerilor.

În aceste zile chiar se renovează, din cîte văd în fiecare zi. (Apropo, pentru șoferii idioți care fac stînga pe lîngă fîntînă, mai ales pentru cei de prin provincie, acel scuar nu este sens giratoriu. Deci, dacă vrei să faci stînga, dai prioritate de dreapta. Nici măcar prioritate de șmecher nu există acolo, toți cei care au riscat, au pățit-o.)

Să revenim la ce ne spun ,,pereții”.

Klaus Iohannis, actualul președinte (guver­nator, adică) și viitorul, pentru că americanii i-au dat ok-ul. A ieșit primul la interval cu mii și mii de panouri. Ne zîmbește tîmp, așa cum ne-a obișnuit, și ne zice că vrea ,,o Românie normală”. Întrebarea pe care mulți români și-o pun este: ce înseamnă ,,normal” pentru Iohannis, și ce înseamnă „normal“ pentru noi? Dacă prin asta înțelegem a asmuți Justiția pe dușmani, așa cum făcea Băsescu, a distruge companiile românești, a băga la închisoare pe cei care te deranjează, atunci eu nu cred că doresc o astfel de normalitate. Mai ales că cel care ne spune asta este suspect că ar fi protejat de Justiție, și mă refer aici la toată activitatea lui din ultimii 20 de ani, dar și la cele 47 sau 49 de dosare penale clasate. Cînd știu și ce partid are în spate, PNL, deja înțeleg ce înseamnă ,,normal” în accepțiunea lui. România normală nu știu cum este. Oricum, sigur nu așa cum am văzut în ultimii 5 ani. Am totuși speranța că, poate, nu va cîștiga Iohannis. Această speranță stă în STS și în niște generali de acolo. Din cîte știu eu, o mare companie chineză a venit în România acum mulți ani cu sprijinul unor generali STS, care mănîncă o pîine de acolo. Faptul că Iohannis a semnat acel protocol cu SUA, protocol care afectează respectiva companie, și, automat, veniturile acelor doi înstelați, face ca interesul lor față de actualul președinte să scadă, așa că poate scăpăm de ,,Tablou”. În rest, fără aportul ălora, Iohannis iese cu siguranță, poate chiar din primul tur. Slugile se conformează și Trump trebuie să știe ce partener este România pentru SUA.

Viorica Dăncilă, care ne spune că dorește să fie ,,alături de fiecare român” pentru că este, sau o să fie, un președinte ,,muncitor și implicat”. Mi-au dat lacrimile cînd am citit aberația asta cu tentă heterosexuală, și anume că dorește să fie alături doar de români, nu și de românce. Cred că asociațiile LGBT trebuie cumva să reacționeze, pentru că eu văd o mare discriminare. În plus, după ce că dorește să fie alături doar de bărbați, vrea să fie ,,muncitor”, nu muncitoare, și ,,implicat”, nu implicată, fapt care mă duce cu gîndul la faptul că apartența sa la un anumit gen a devenit volatilă de cînd dorește să devină președinte. În plus, mă întreb serios dacă între ea și Orlando este ceva mai mult decît o relație de partid. Votați, așadar, români, o femeie căreia îi plac românii, care o să fie implicată și muncitoare. Mă rog, după ce am scris asta, m-a bufnit rîsul. Uneori e bine să rîzi înainte, pentru că cei care vor rîde la urmă ori nu s-au prins de înșelătorie, ori sînt cei care au înșelat.

Un altul, Dan Barna, este atît de penibil, încît nici nu merită să vorbesc despre el. Se face singur de rîs, de ce să îmi pierd timpul?

Și-a mai depus candidatura Mircea Diaconu, care după ce și-a înregistrat cele peste 400.000 de semnături, a ieșit la rampă cu un mesaj pe care eu îl consider copiat de la Liviu Pleșoianu, aproape în totalitate. Mircea Diaconu, sau ,,Minunea de la Ateneu”, a venit șmecherește în plutonul prezidențiabil, chipurile independent, dar știm acum că este, de fapt, sprijinit pe față de către ALDE și ProRomânia, așa că cine vrea, poate să îl și voteze. Pentru mine, Diaconu rămîne acel mic actoraș care stătea umil în fața marelui Toma Caragiu, atunci cînd ,,nu avea altă rimă”.

Că tot am adus vorba de Liviu Pleșoianu, se pare că nu va intra în cursă, fapt care pe mine, personal, mă dezamăgește. Cînd e vorba de scuze, sîntem cu toții buni. Pentru mine nu este o scuză faptul că nu și-a găsit resurse pentru a strînge toate semnăturile. Sînt sigur că din salariul lui putea să închirieze un sediu de pre-campanie, să aibă întîlniri dese cu voluntarii, să iasă în față, să fie prezent pe teren. El însă a preferat confortul online-ului și să combată pasiv. Nu e suficient, așa că Liviu Pleșoianu a ratat o mare șansă. Pentru că în 2024 nu are să fie în cărți – întrucît altfel vor sta jocurile, interesele și nu numai. Poate că a sperat pînă la final că Dăncilă o să se retragă în favoarea lui, motiv pentru care nu și-a dat demisia din PSD nici pînă acum, sau spera că are să fie președintele PSD după alegeri, mai ales că este clar că Dăncilă va pierde cursa pentru Cotroceni și va fi cumva mazilită fie în decembrie, fie peste un an. O mare dezamăgire Liviu Pleșoianu, din păcate. Nu e suficient să îți dorești, e necesar să și vrei cu adevărat. Pentru 2024, datele vor fi diferite, dar chiar și așa, îi doresc succes domnului deputat PSD în acțiunile politice viitoare.

În concluzie, vă felicit, domnule Klaus Iohannis pentru cîștigarea unui nou mandat la Cotroceni. Singura mea necunoscută este cu totul și cu totul alta: Cîți români vor mai muri din cauze ,,incerte” în această perioadă, cîte ,,accidente”, răpiri se vor mai petrece și cîți copii vor fi uciși? – pentru că venirea Excelenței voastre pe postul de guvernator a fost un GHINION teribil pentru România.

Tano

Păreri și opinii