Primarul nostru

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

28 noiembrie 2014 a fost o zi mare pentru autorul acestor rînduri, colaborator statornic al revistei „România Mare“, de o bună bucată de vreme. Întorcîndu-mă, împreună cu soţia, de la Ploieşti, am avut parte de o surpriză de proporţii. Pe uliţa noastră era o mare fierbere: maşini speciale lucrau de zor, glasuri puternice răzbăteau din toate direcţiile, îmbulzeală pe la porţi. Ce să fie? Ce să fie cu atîta gălăgie?, a fost întrebarea, în versuri şchioape şi naive, care mi-a venit atunci în minte. Nu o să ghiciţi, tovarăşi! Se turna asfalt! Extraordinar! Nu-mi venea să-mi cred ochilor. Vorbisem cu primarul încă de la mijlocul anului 2013, cînd se pornise asfaltarea unor străzi colaterale (satul nostru este mare, întins pe zeci de uliţe de felul ăsta), şi mi-a spus atunci că în vara următoare va amenaja şi drumul gării, pe care locuiesc de vreo 30 de ani. Cu toate acestea, nu mi-am făcut prea multe iluzii: cîte nu promit primarii ăştia, fie ei de la oraş, fie de la sat, ca să se vadă aleşi în fruntea comunităţilor?! Ne-au mai promis şi cei de dinainte şi n-au făcut prea multe – am rămas cu promisiunile. Dar, iată că tînărul ăsta, care a fost votat acum vreo 2 ani şi ceva, chiar s-a ţinut de cuvînt. De cînd a devenit edilul comunei Şirna, s-a pus pe treabă. A reabilitat staţiile de autobuz, a pietruit uliţele din cele 5 sate, a recondiţionat (parţial) acoperişul Bisericii de la Varniţa, a amenajat parcările din dreptul bisericilor, al şcolii din Tăriceni, al grădiniţei de aici, al dispensarului, a modernizat/iluminat străzile (la noi, e lumină noaptea ca în plină zi), a achiziţionat centrale termice cu gaze pentru şcoli şi grădiniţe, a recondiţionat gardurile de la diverse instituţii comunale (Primărie, unităţi şcolare), a amenajat locuri de joacă pentru copii la grădiniţe, a pus termopane la grădiniţa din Şirna, a pavat curtea interioară a grădiniţei din Tăriceni şi pe aceea a dispensarului, a modernizat incinta vechiului dispensar (pereţii au fost zugrăviţi, s-a aplicat gresie, au fost aduse scaune noi, lămpi şi neoane), a modernizat terenurile de fotbal etc.

După cum se observă, lista e destul de lungă. Mai sînt, însă, şi numeroase alte proiecte în derulare, pe care nu le voi enumera, pentru a nu abuza de răbdarea cititorilor. Primarul nostru şi al meu, eu fiind ăl mai bătrîn dascăl încă în activitate, din comună, este un bărbat inimos. Îi place munca, este foarte activ, fiind, întotdeauna, prezent în mijlocul lucrărilor. Îmbrăcat într-un halat adecvat, supraveghează treburile, nu-i slăbeşte o clipă din ochi pe muncitori. Aţi putea spune că, din pricina asta, am avea de-a face cu un zbir. Nici vorbă! Este un om bun la suflet, căruia îi place lucrul temeinic făcut.

Sînt fericit – deşi se spune că fericirea, în adevăratul sens al cuvîntului, nu prea există. De cînd visam noi – eu, consătenii mei şi odraslele lor – să nu mai fim nevoiţi să mergem prin noroi şi prin gropi pînă la şcoală! Acum, mă simt bucuros precum un copil căruia părinţii i-au dăruit jucăria mult-visată. Visul mi s-a îndeplinit într-una din ultimele zile ale lui brumar, în preajma sărbătorii naţionale de 1 Decembrie, ziua sfîntă a Marii Uniri şi a făuririi României Mari. S-a întîmplat minunea în 28 noiembrie, chiar de ziua dvs., stimate domnule preşedinte Corneliu Vadim Tudor şi ilustru redactor-şef al celei mai prestigioase reviste care apare astăzi în sărmana noastră ţară şi care se cheamă, nu întîmplător, ,,România Mare”.

Aşadar, să ne trăiască domnul primar al comunei noastre, care tace şi face, în vreme ce noul preşedinte al ţării, după cîte se vede, cam tace, dar nu prea face. Primarul Valerică Sandu a pornit-o bine cu munca. El ştie ce-i truda. E născut în Şirna, ca şi mine, într-o familie de oameni simpli şi, prin isteţimea sa, prin muncă, prin propriile forţe, s-a îmbogăţit (are acum propria firmă de microbuze, care a îmbunătăţit mult transportul spre oraşul ,,aurului negru”). Localnicii l-au ales pentru că este un tînăr destoinic, iar starea socială pe care o are este suficient de bună încît să reprezinte o garanţie că nu va renunţa la cinste şi corectitudine, că nu va fi tentat să fure din averea statului, ca alţi edili, din multe sate şi oraşe ale Patriei.

Sînt fericit, dragi prieteni! Cu uliţa noastră proaspăt asfaltată, am intrat, şi noi, în rîndul lumii civilizate. De-acum n-o să mai merg spre şcoală sau spre centrul comunei prin noroi, atent să nu dau în gropi, ca prostul, ci mă voi putea delecta cu noul aspect al realităţii care mă înconjoară. Să ne trăiască primarul, căruia îi urăm: La mai multe izbînzi şi la mai mare!

GEORGE MILITARU

COMENTARII DE LA CITITORI