Primul eşec după mai bine de 40 de ani

in Lecturi la lumina ceaiului

Echipa naţională de gimnastică a României, cea care vreme de aproape 5 decenii a condus în acest sport, disputîndu-şi întîietatea cu echipele din Rusia, SUA şi China, la turneul preolimpic de la Rio s-a clasat a 7-a, din cele 8 participante. Pentru prima oară, din 1968, echipa noastră nu va fi prezentă în competiţia olimpică, în condiţiile în care doar primele 4 clasate merg la Jocurile Olimpice.
Fetele noastre au fost întrecute de gimnastele din Brazilia, Germania, Belgia, Franţa, Australia şi Elveţia. Cu supărare în suflet, Octavian Bellu, fostul antrenor al echipei de gimnastică, explica pentru Mediafax: ,,Aceste fetiţe care trebuiau să-şi depăşească limitele au mers accidentate, cu infiltraţii, accidentări mai vechi, iar altele reveneau după pauze mai vechi”. El şi-a exprimat regretul pentru acest eşec, iar dezamăgirea sa, care este şi a noastră, trebuie explicată şi prin faptul că Ministerul Tineretului şi Sportului nu a fost receptiv la repetatele doleanţe ale conducerii acestui sport, aducător de bucurii, de medalii de aur şi ale cărui performanţe au făcut să urce Tricolorul României pe catargul cel mai înalt la Campionatele olimpice, mondiale şi europene.
Pierderea calificării de la Rio a produs numeroase reacţii. Pe reţelele de socializare, oameni din toate colţurile lumii îşi exprimau uimirea. Nimeni nu-şi putea închipui că apreciata şi îndrăgita echipă a României nu se va califica la Olimpiadă. Ziarul ,,Sydney Morning Herald” scria, cu vădită surprindere: ,,Visul e mort pentru echipa feminină a României, cea mai lungă serie de medalii a suferit un final zdrobitor”. Simona Amânar, fosta campionă, de pe poziţia de sportivă şi de bună româncă, deplîngea astfel situaţia în care s-a ajuns: ,,Noi nu ştim să ne apreciem nici antrenorii de la cluburi. Ne mirăm că toţi pleacă în străinătate. Cînd vom şti să-i remunerăm şi să-i respectăm aşa cum trebuie, atunci vom avea din nou rezultate”. Iar legendarul antrenor Bela Karoly, cel ce a construit ,,fabrica de medalii” a gimnasticii româneşti, a declarat: ,,Sînt şocat! E un dezastru”.
Desigur, este trist, dar sînt convins că ne vom reveni, că vom găsi forţa necesară, iar visul dorit se va realiza cît mai curînd. Să sperăm că am învăţat ceva din această experienţă şi că Elisabeta Lipă, din fruntea Ministerului de resort, rezonînd – ca o sportivă care a adus glorie ţării – cu nevoile gimnasticii româneşti, va declanşa măsurile cele mai energice, în stare să readucă acest sport pe culmile gloriei mondiale. Faima cîştigată pînă acum de gimnastele noastre ne obligă să sperăm că aşa se va întîmpla.

ANTON VOICU

COMENTARII DE LA CITITORI