Prin cenușa memoriei

in Editorial

Motto: ,,Realitatea nu se for­mează decît în memorie”.

Marcel Proust

Răscolind prin uriașa memo­rie a Internetului realizezi cît de mică e ținerea noastră de minte. Bombardați zilnic cu ,,știri șoc”, cu ,,dezvăluiri” și ,,declarații fulminante” – am început să amestecăm falsele alarme cu probleme de gravitate maximă. Poate că asta se și dorește – și numai așa se explică uluitoarea ușurință cu care actuala opinie publică trece peste sau uită probleme de o gravitate majoră. De fapt, se dovedește că ,,Diplomatul” despre care scriam acum două săptămîni avea dreptate – avem de-a face cu un veritabil proces de imbecilizare a românilor. Așa că, deși în memoria Internetului rămîn multe… ghinion: pe cine mai interesează?

Vă propun un recurs la memoria infailibilă a Internetului – să zicem… oare ce se petrecea în urmă cu un an? Iată, de exemplu, o știre ce pare comică: pe 10 octombrie 2018, echipa lui Rareș Bogdan și Cozmin Gușă înregistra un… partid politic!

Trecuseră doar cîteva zile de cînd Realitatea TV fusese zguduită de un scandal al drogurilor. ,,Directorul postului de știri Realitatea TV, Edward Pastia, împreună cu Octavian Hoandră și alte persoane au depus actele pentru înscrierea Partidului Realitatea”, se afirma în anunțul oficial al portalului postului TV. Cozmin Gușă declara chiar că e un partid pe care și-l asumă, „dar e al oamenilor din Realitatea, e normal ca ei să îl înființeze, să meargă acolo”. Și, atenție la motiv: ,,În fața intenției PSD de a închide sau prelua acest post critic, nimeni din clasa politică, de la Iohannis în jos, nu ne-a sprijinit”, declara Cozmin Gușă. După numai cîteva luni izbucnește un alt scandal la ,,acest post critic”, de data asta pe bani luați de la un ,,penal” anchetat de DNA, fost parlamentar PDSR, drept pentru care formația de surle și trîmbițe a lui Rareș Bogdan primește interzis pe post – iar vedeta ,,anticorupție” devine liberală! Ba chiar, deși Iohannis nu făcuse nimic ,,în fața intenției PSD de a închide sau prelua” Realitatea, Rareș, fost prestator și beneficiar al (manifestărilor) lui Vanghelie, devine vedeta președintelui! Sigur, veți spune, chestia asta e minoră. Nu e chiar așa… și voi explica la final de ce afirm asta.

Hai să luăm un alt caz, tot de acum un an, de data asta mult mai grav! E vorba de o acuzație extrem de gravă la adresa lui Mugur Isărescu – și anume că Banca Națională a știut de creditele preferențiale luate de personaje politice controversate, unele dintre ele fiind ulterior condamnate pentru fapte vizînd corupție la nivel înalt! De data asta nu mai e vorba de spectacolul burlesc oferit de Rareș Bogdan, ci de un interviu luat de sobra și profesionista jurnalistă Elena Cristian finanțistului Lucian Isar. Adică soțul frumoasei Alina Gorghiu și unul dintre cei vizați să preia finanțele sau Banca Națională odată ce PNL se instalează la putere. Deci, Lucian Isar se referea direct la modul în care Elena Udrea, Ioana Băsescu sau Remus Truică au obținut credite de milioane de euro de la diverse bănci din România. Or, Isar punea problema clar: conform normelor bancare și recomandărilor BNR, pentru acele persoane era ,,imposibil de luat” asemenea împrumuturi. Însă, Lucian Isar dădea în vileag existența unei ,,marje de credite lăsată de BNR la latitudinea băncilor, în condiții stabilite la înțelegere”. Marja este, atenție – de circa 15% din totalul de credite! Ei bine, scopul existenței acestei aberații este de a atrage clientela VIP, aducătoare de imagine băncii respective. Însă, în cazul lui Isărescu, Lucian Isar spunea că ar fi vorba de altceva. Atenție la ce spune soțul fostei președinte a PNL: ,,Asta este o negociere privată tocmai pentru a avea de partea BNR-ului, de partea domnului Isărescu, lobby-ul bancar. Vă dați seama ce venituri ar trebui să aibă doamnele pe care le-ați menționat (Elena Udrea, Ioana Băsescu, n.n.) ca să poată să ia un credit de 3 milioane? În perioada în care se trăgeau acele credite de trei milioane de euro, ca să te încadrezi la 180.000 de euro cu o casă care valora mai mult, trebuia să ai cam 12.000 de euro pe lună”. Or, aici apare problema – BNR știa de aceste credite! Dar Lucian Isar acuza clar: ,,Vă spun că, din punct de vedere bancar, aceste credite sînt chiar imposibile și mai mult, este imposibil ca domnul Isărescu sau domnul Cinteză să nu știe de creditele astea”. Și da, Isar puncta un adevăr: BNR este singura instituție cu drept și obligație de control al băncilor, iar vice-guvernatorul Cinteză e străvechiul șef al controlului BNR. Era, de exemplu, și în perioada băncilor lui Sorin Vîntu sau ale Băncii Turco-Române, Carpatica etc.  Și încă un aspect care rezultă din cele de mai sus: Udrea, Ioana Băsescu sau Truică făceau parte din ,,lobby-ul” lui Isărescu!

Problema ridicată de Isar e însă mult mai complexă: cu complicitatea BNR s-a permis finanțarea de către bănci a unor activități dovedite ulterior ca dincolo de lege, chiar infracționale. Cum sună asta? Păi acum un an suna războinic, dar în iulie anul acesta sună… ,,în ceea ce priveşte BNR, Biroul Executiv a hotărît în unanimitate susţinerea pentru funcţia de guvernator a lui Mugur Isărescu”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban. Adică PNL a votat la unison reinvestirea lui Mugur Isărescu pentru un nou mandat! Probabil că și soția lui Isar, Alina Gorghiu…

Tot acum un an, Elena Udrea era anchetată de FBI în arestul din Costa Rica. De ce? Nimeni nu știe! A avut treabă cu România? Se pare că nu, pentru că ne-ar fi spus și nouă ceva, doar e șmechera noastră, de România. A avut treabă cu SUA? Sincer, așa cred – și am și scris că minunata bază de la Deveselu e temă de studiu. Adică americanii au anunțat întîi o sumă pentru construcție, apoi alta, iar în final sutele de milioane de euro au ajuns la o firmă implicată în multe scandaluri. Sigur, sînt banii americanilor, e firma lor, cumva ar fi treaba lor… dacă nu s-ar fi desfășurat pe teritoriul încă românesc. Și… dacă nu ar fi aflat și Băsescu, dar și isteața Elena Udrea. Sigur, sînt supoziții! Cert este că FBI a anchetat-o pe Elena și nu ne-a spus nici de ce, nici ce aflat! Și mai cert e că, după un an, același FBI a preluat un caz care răscolește România – și în care, din nou, Deveselu este implicat. Cel puțin prin apropierea geografică și… strategică de nenorocirile de la Caracal.

Acum înțelegeți de ce am început cu ridicolul Rareș Bogdan, am trecut la ,,greul greilor”, Isărescu, și am încheiat cu relațiile dintre ,,șefii României” și… ,,adevărații șefi ai României”? Am vrut să demonstrez că situația e generalizată la toate nivelele! Evident, aș putea continua la nesfîrșit cu aceste comparații dintre trecut și prezent – iar în majoritatea situațiilor critice vom observa același paradox: uitarea completă și/sau rotirea cu 180 de grade a atitudinii! Cum se traduce asta? Prin senilitatea generalizată sau… prin imbecilizarea populației!

De aceea am lăsat puțin spațiu reușitei moțiunii de cenzură: pentru că este unul dintre exemple, care intră la ,,și altele”. Doar nu vom lua în serios schimbarea Vioricăi Dăncilă cu alde orbani… chiar așa rău am ajuns? Adică da, imbecilizarea populației face ca personaje de genul să ajungă în fruntea țării, dar chiar să mai și consemnăm incidentul… e prea de tot! Totuși, am crescut, am învățat și m-am format pe vremea marelui Nicolae Ceaușescu, am studiat și am admirat faptele voievozilor, ale regilor unificatori de țară… chiar să ajung să vorbesc de ,,Șase case”, ,,Sică Borhot” sau ,,Batistuță Vanghelion”?! Are și profesia asta limitele ei. Sincer vorbind, aceste personaje au mare noroc cu Ion Cristoiu și Adrian Sîrbu. Primul a transformat știrea de fapt divers în articol de prima pagină – deci automat toate nebuniile au loc pe frontispiciu: de la găina cu trei picioare la – iată! – ,,Guvernul meu” cu Sică-șomeru-azi-premieruʼ! Al doilea, Adrian Sîrbu, a dat țării cea mai abjectă și bolnavă colecție de violuri, tîlhării și crime din istoria televiziunii române, creînd și el, astfel, termen de comparație pentru ceea ce trăim azi – la nivel politic, desigur. Deci, da, din cauza acestor monștri (lipsiți de sacru) ai mass media putem vorbi, fără să fim luați cu pietre, despre moțiune și efectele sale.

Pe scurt, că pe lung ar fi același lucru – viziunea lui Iohannis și a echipei ,,liberale” este clară: atacuri și insulte, încălcarea Constituției, ipocrizie, aroganță și, peste toate, satisfacerea pretențiilor ,,adevăraților șefi”. Sau stăpîni – fără ghilimele. Ce ați vrea să scriu despre obiectivele prioritare, gen ,,desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție” – singura care ancheta și cerea tragerea la răspundere a magistraților care făceau abuzuri și distrugeau vieți? Sau cum aș putea cauționa abrogarea prevederilor OUG 114, referitoare la domeniul gazelor, energiei electrice, taxării în domeniul comunicațiilor – cu acele prevederi privind taxarea lăcomiei multinaționalelor? Sau faptul că vom da gazele fără să beneficiem, nici pe departe, de cît ar trebui să avem de pe urma acestor bogății naționale? Nu există un plan de guvernare, nu există propuneri coerente – doar atacuri și… ,,vom tăia”! Vor concedia bugetari… ce ipocrizie! Ei, liberalii, s-au lăfăit în banii lăsați de Adrian Năstase! Da, vor da afară, înlocuind pe actualii – cu pilele lor, angajate pe bani mai mulți! Și, mai presus de toate, vor schimba bruma de suveranism a PSD cu obediența totală, atît de plăcută ,,partenerilor”! Și nu, nu vă gîndiți că vor fi probleme între nemți și americani – care să fie mai bine servit. În final, după alte cîteva episoade gen moțiunea, vor fi amîndoi satisfăcuți – iar românii vor fi de două ori mai fericiți, în imbecilizarea care va atinge cote… strategice! Vă voi demonstra la anul, așa cum am făcut-o acum cu episoadele anului trecut, de pe vremea asta. Internetul nu uită… spre deosebire de români. Iar așa cum spune ,,căutătorul timpului pierdut”, Marcel Proust, realitatea nu se formează, poate, decît în memorie. O memorie care nu ne mai aparține – deci nici realitatea nu mai e a noastră, ci a celor care ne impun o așa zisă memorie – precum unor computere, în care bagă ce memorie vor.

DRAGOȘ DUMITRIU

Păreri și opinii