Prinţul samsar şi istericale regaliste

in Lecturi la lumina ceaiului

Cei de la Antena 3 l-au judecat pe Paul Lambrino pentru lăcomia pe care a arătat-o în a revendica moşii peste moşii, păduri, monumente – practic, aproape jumătate din ţară. Fără doar şi poate, urmaşii lui Carol al II-lea moştenesc genele părintelui lor, care a jefuit ţara fără milă şi ne-a băgat în război total dezarmaţi. Cînd şeful Marelui Stat Major i-a spus regelui că, în cazul unui război, graniţele ţării s-ar prăbuşi, fiindcă Armata nu era pregătită să înfrunte o astfel de situaţie, Carol al II-lea n-a stat pe gînduri şi l-a demis pe general. Cînd au ajuns în România, fiul şi nepotul, respectiv Mihai şi Paul, s-au pus pe jaf, urmînd aceleaşi practici ca şi conducătorii noştri din ultimii 24 de ani, care ne-au adus la sapă de lemn.

Cea mai ruşinoasă acuzaţie la adresa lui Paul Lambrino este, însă, alta: Prinţule samsar, te-ai gîndit să te înrudeşti tocmai cu Băselu, cel care a afirmat că Mihai, renunţînd la tron, a trădat ţara, lăsînd-o pe mîna ruşilor?! Judecat „ca inchiziţă“, vorba lui Costăchel Gudurău, unul dintre personajele lui Caragiale, lui Lambrino i s-a reproşat şi indiferenţa manifestată faţă de acuzaţia de înaltă trădare de ţară, lansată la adresa unchiului său. Bogdan Teodorescu a fost cel mai nemilos dintre inchizitorii de la Antena 3, însă tot nu a obţinut un răspuns, fiindcă Paul, om ,,deştept”, a afirmat, total detaşat, că Mihai este cel care trebuie să se formalizeze, nicidecum el. Dacă ar fi ştiut puţină Istorie, Paul ar fi putut să răspundă foarte simplu: Băselu a avut dreptate, numai că Mihai n-a trădat cînd a abdicat, ci la 23 august 1944. Atunci s-a produs cea mai mare trădare din Istoria militară a lumii. Niciodată, un monarh nu şi-a trădat Armata, cu atît mai mult cu cît aceasta se afla pe cîmpul de luptă.

Deşi un armistiţiu se încheie între două părţi aflate în conflict, Mihai a încheiat un armistiţiu cu el însuşi, şi, astfel, 160.000 de militari, cu armament cu tot, au fost predaţi ruşilor, familiile acestora rămînînd pe drumuri. Lui Mihai ar trebui să-i fie ruşine, dar el nu cunoaşte acest sentiment. Fostul rege nu doar că a trădat Armata, ci a trădat şi ţara, care a fost ocupată de ruşi, în întregime, ca şi cum ar fi capitulat necondiţionat. A spus-o generalul Sănătescu – deşi prim-ministru la acel moment, el nu şi-a putut manifesta autoritatea.

Mihai este, totodată, şi primul monarh din Istoria lumii care a furat 42 de tablouri din patrimoniul ţării sale. Revenind în România, a declarat că vrea să recupereze tot. Dar, de ce nu l-a dus mintea să facă un gest regal, şi să restituie tablourile furate?! Mihai l-a trădat inclusiv pe Mareşalul Antonescu, binefăcătorul său, care l-a urcat pe un tron pe care nu l-a meritat niciodată. Carol al II-lea a domnit ilegal, întrucît, conform Constituţiei din 1923, el ar fi trebuit să fie confirmat ca suveran de către Parlament. Nu a fost – nici el, şi nici Mihai. Mareşalul Antonescu l-a urcat pe tron ca să aibă cine să-l trădeze, căci, după cum spune o vorbă din popor: Pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti!

Despre această poveste ,,duioasă”, iată ce scria Nicolae Steinhardt, în ,,Jurnalul fericirii”: „Orice ar fi fost, regele Mihai nu putea, nu trebuia să-l înlăture de la Putere, la nevoie să-l aresteze – deşi soluţia expedierii în străinătate, cu un avion, ar fi fost mai nobilă -, dar nu să-l predea unui particular, lui Bodnăraş, să fie dus în casa acestuia, mai rău ca debitorii insolvabili în vechiul drept roman. Putea să-l ţină sub stare de arest în cuprinsul Palatului, să-i ceară să se sinucidă. Gestul regal, mai bine zis, al sfătuitorului tronului, nu are nici o scuză“. Domnule Bogdan Teodorescu, ruşinea este a fostului monarh, pentru crima pe care a comis-o! El trebuie să răspundă pentru ea, nu nepotul lui!

La Antena 3 avem de-a face cu nişte istericale regaliste. Mihai Gâdea îl cheamă pe Dinu Săraru şi, în finalul emisiunii, îl întreabă: Ce credeţi despre monarhie? Practic, l-a înghesuit pe bietul om, să spună ce voia el să audă. Într-o altă emisiune, Gâdea apare, triumfal, cu o fiţuică în mînă, un xerox după o scrisorică a lui Harry Truman, în care acesta afirma că, la 23 august, Mihai a fost un erou – pentru aliaţi, desigur! S-a spus că trădarea de la 23 august 1944 a redus războiul cu 200 de zile. Stalin a considerat că, astfel, s-au salvat vieţile a 2.000.000 de cioloveci, şi l-a decorat cu cea mai înaltă şi, totodată, cea mai valoroasă decoraţie, „Ordinul Victoria“, bătută în pietre scumpe. Şi i-a mai dat ,,tînărului Mihai” – după cum îi spunea, tandru, Stalin – şi o jucărie – un avion. Iar, cînd a fost Petru Groza la Kremlin, acelaşi Stalin i-a spus ,,să aibă grijă de băiat”. Şi a avut – a plecat ,,băiatul” din ţară cu 8 vagoane pline. Să ignori trădarea de la 23 august şi drama prizonierilor români şi a familiilor lor înseamnă cinism, de dragul de a-l pupa, pe toate părţile, pe un oarecare. Acesta este complexul de inferioritate al pupincuriştilor regali, care, dacă nu-şi proptesc neputinţa de o iluzie, nici că se simt atît de tari.

Manole Neagoe

Păreri și opinii