Procurorii DNA cer condamnări la închisoare cu executare în dosarul „Microsoft“

in Război corupției

Procurorii DNA au cerut condamnarea la închisoare cu executare pentru Gheorghe Ştefan, fost primar în Piatra Neamţ, Dorin Cocoş, om de afaceri, Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Nicolae Dumitru, om de afaceri, toţi judecaţi în dosarul „Microsoft“. Cercetarea judecătorească pe fond în dosarul „Microsoft“ a ajuns la final, astfel că procurorii DNA au cerut ca toţi cei judecaţi în cauză să fie condamnaţi la închisoare cu executare. Astfel, pentru fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, s-a solicitat condamnarea pentru trafic de influenţă şi confiscarea a aproape 4 milioane de euro. În ceea ce îl priveşte pe fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, DNA a cerut detenţie, dar şi confiscarea a aproximativ 3 milioane de euro.
În cazul omului de afaceri Dorin Cocoş, în sala de judecată, procurorul de şedinţă a cerut condamnarea pentru trafic de influenţă şi confiscarea a aproximativ 9 milioane de euro.
Pentru afaceristul Nicolae Dumitru, DNA cere condamnarea pentru trafic de influenţă şi confiscarea a 7,65 milioane de dolari şi a 2,9 milioane de euro. Avocaţii celor patru au cerut judecătorilor să ţină cont de procedura simplificată, care se referă la recunoaşterea faptelor şi de faptul că au făcut denunţuri care au dus la descoperirea altor fapte de corupţie, cerînd astfel pedepse cu suspendare. La termenul de miercuri, fostul primar Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Dorin Cocoş au dat declaraţii în faţa judecătorilor. „Am apelat la Gheorghe Ştefan pentru că eu ştiam că el are o influenţă politică asupra ministrului de atunci Gabriel Sandu, cu care eu nu aveam absolut nici o relaţie“, a declarat Dorin Cocoş. Şi Gheorghe Ştefan, fost primar în Piatra Neamţ, a făcut precizări în faţa judecătorilor, explicînd că „Eu doar l-am adus pe Gabriel Sandu la acele întîlniri. Ţin minte că i-am şi zis ulterior, la partid, lui Gabriel Sandu: Fă doar dacă e legal, că dacă nu e legal nu ne mai salveaza nici Zeus! Eu nu am participat niciodată la nici un fel de discuţii despre comisioane sau sume de bani ce puteau fi obţinute în această afacere. După o lună sau două de la întîlniri, Dorin Cocoş a venit la mine şi mi-a zis «Nea’ Gigi, am rupt şi pentru tine patru milioane de euro din afacerea aia». Eu nici nu ştiam că afacerea se cheamă Microsoft. Eu i-am spus că nu am nevoie de nimic. Dacă vrei, poţi finanţa partidul, pentru că vin alegeri prezidenţiale. După o săptămînă, Dorin Cocoş a venit la mine şi mi-a cerut să îi recomand o persoană care să achiziţioneze materiale promoţionale pentru partid. Aşa era practica. Atunci i l-am recomamdat pe Decebal Drăghiş, îl cunoşteam amîndoi şi mai participase la campanii electorale. Era persoana care trebuia să facă munca de jos”.
Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, precum şi fostul primar Gheorghe Ştefan şi fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimişi în judecată, în 23 martie, în dosarul „Microsoft“.
În acest dosar, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan sînt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani. Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Andreea Traicu

COMENTARII DE LA CITITORI