Progrestituţia umană

in Tabletă de scriitor

Nu sărăcia materială determină falimentul unei ţări, ci sărăcia intelectuală şi, mai ales, cea spirituală. Iată de ce, României, după ce i-au pus pe butuci capacităţile productive, de la industrie pînă la agricultură, i-au subminat, ba chiar atacat pe faţă, sistemul de învăţămînt, prin legi înşelătoare şi îndoielnice directive U.E., ca mai apoi să tragă asupra spiritualităţii neamului nostru din toate direcţiile şi cu toate armele care le stau la dispoziţie, de la ziare şi televiziuni, pînă la ONG şi aceleaşi înşelătoare directive europene.

Biserica ortodoxă, ca instituţie, are păcatele ei, fiind ea însăşi oglinda societăţii care şi pe care o reflectă, dar nu se dărîmă o casă pentru că are mucegai pe la colţuri, ci i se repară, în primul rînd, acoperişul, iar apoi i se restructurează interiorul.

În aceste vremuri de restrişte în care Biserica Catolică este compromisă total prin însăşi înscăunarea pe tronul Vaticanului a unui Papă de conjunctură impus de făcătorii globalismului, Biserica ortodoxă nu numai că nu ar trebui atacată, dar ar trebui susţinută cu şi mai multă forţă şi ardoare, ţinînd cont că este ultimul bastion al spiritualităţii rămas încă în picioare.

E drept că rănile şi bolile trupului au nevoie de spitale pentru a putea fi vindecate, dar pînă şi medicii vă vor spune că trupul, ca să poată fi vindecat, are nevoie înainte de toate de voinţa de însănătoşire a bolnavului, ori asta depinde de starea lui spirituală. Că lipsa de spitale şi de autostrăzi nu se datorează zidirii de biserici, nici nu vreau să pun în discuţie, deoarece numai tîmpiţii nu au înţeles încă acest lucru. 

Aşa că, poate ar trebui să avem grijă şi să ne ferim de această sărăcie spirituală pe care unii ţin cu tot dinadinsul să ne-o bage pe gît împachetată în tot felul de drepturi şi cîştiguri ale omului, numite paliativ ,,progres”, dar care altceva nu sînt decît ,,progrestituţie”.

Viorel Boldiş

Păreri și opinii