Prostii cu cîntec şi delir cu descîntec. Anormali şi paranormali

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

„Am venit să scot dracii din tine”, iată un citat din ceea ce postul România TV susţinea, în week-end, că e o emisiune care ne interesează. Nici nu l-au coborît bine pe Vadim în groapă (mai exact l-au trîntit, fiindcă săpaseră strîmb, calculaseră prost, în fine…), că au şi început poveştile cu incredibilele, inimaginabilele şi frisonantele coincidenţe cît p-aci paranormale. „Imagini incendiare: Vadim, la vrăjitoare înainte de moarte”, acesta e titlul reportajului. Bineînţeles, toate pavoazatele, înfloratele şi auritele „doamne” (aşa li se spune) din breasla descîntătoarelor au scobit în situaţie şi au scos, din piatră seacă, tot felul de bazaconii.

Oricum, duminică, în prima parte a zilei, ai face bine să baţi ţurca pe unde poţi, că în faţa televizorului n-ai nimic inteligent de făcut. Eu mă uit pentru că e o îndatorire de serviciu, dar voi nu aveţi această scuză. Şi, dacă tot a venit vorba de groapa lui Vadim, evident că au adus vorba şi de groapa doamnei Zăvoranu, mama Oanei. „Vedeta” e nervoasă (apropo, poate îmi explică vreodată cineva de ce continuăm să-i spunem „vedetă”, de parcă ar mai face şi altceva decît clăbuc la gura ei frumos rujată, în încercarea de a recupera biştarii defunctei). Îndurerata fiică (pentru că, brusc, după moartea mamei, i-a picat fisa că, de fapt, o iubea, dar nu şi-a dat seama) apare la televizor într-o pereche de nădragi sfîşiaţi de ursoaica din pădure, care îşi apără puii. Doliul Oanei este ilustrat la TV şi printr-o bluziţă care seamănă izbitor cu un castron cu macaroane – multe fîşii dubioase aruncate una peste alta. Ok, poate m-am băbit eu şi mănînc nesărat şi nu mai apreciez moda tineretului din ziua de azi. Dar pentru un copil copleşit de pierderea mamei, e cam jumulită, mă scuzaţi. Nu vedem noi mai bine „Natură şi sănătate”, la TVR2? De cînd vă bat la cap cu ăştia, ai zice că v-am convins, dar nu sînt sigură. E un program trîntit în buricul zilei, cînd cotletele de pe grătar au renunţat să mai sfîrîie şi iau calea burţii. Doar că nu totdeauna programul ăsta e digest. Bunăoară, duminică se vorbea despre Zamolxis, zeul suprem al geto-dacilor. Despre care marii gastronomi ai omenirii au remarcat că nu prea merge bine cu sarmaua de duminică, motiv pentru care am senzaţia că audienţele erau turtite ca musca sub plici.

Dacă vreţi să vă alunece mîncarea mai bine, gogîlţ, gogîlţ, asezonaţi-vă prînzul cu „Star Magazine“, emisiunea Antenei Stars. Era suficient să fi văzut duminică sfîrşitul unui maraton pe care l-a parcurs inclusiv Carmen Brumă, evident. Ai fi renunţat la musacaua din farfurie, măcar aşa, din respect. Dar ai fi revenit la castron imediat, fiindcă a urmat o ştire înduioşătoare despre Andreea Tonciu, care mergea cu un potol neaoş. „Iubirea vine cînd nu te aştepţi”, ne anunţă Tonciu, cu un mieunat prelung, iar noi ne ferim instinctiv de orice ne-ar lovi prin surprindere, de la o sticlă goală în cap pînă la vreo avere, de la un troleibuz pînă la iubire.

SIMONA CATRINA

(Text reprodus din „Libertatea“,

  1. din 5 octombrie 2015)
COMENTARII DE LA CITITORI