Proteza de şold

in Sfatul medicului

Proteza de şold este considerată una dintre cele mai bune metode de tratament al coxartrozei avansate pe termen lung, atunci cînd artroza şoldului distruge mare parte din cartilajul articular, iar celelalte tratamente nu mai au efect.
Care sînt cauzele de apariţie a coxartrozei?
Coxartroza poate să fie primară sau secundară altor boli, cele mai frecvente cauze fiind:
* Artoza;
* Necroza de cap femoral;
* Cauze traumatice;
* Artrita reumatoidă;
* Displazia de şold.
Cînd se recomandă artroplastia de şold?
Intervenţia chirurgicală se recomandă în cazul persoanelor care suferă de dureri la nivelul şoldului şi au o impotenţă funcţională parţială, iar tratamentul nechirurgical nu mai este eficace.
Cine efectuează operaţia de artroplastie de şold?
Artroplastia totală de şold sau proteza de şold este o operaţie complexă şi trebuie efectuată de un medic ortoped cu suficientă experienţă în operaţia de protezare a şoldului şi care foloseşte metode moderne minim invazive de tratament, asigurînd o sîngerare minimă şi o recuperare mult mai rapidă. Trebuie să se ţină cont şi de alegerea spitalului şi de tipul de proteză, care este foarte important; o proteză bună rezistă 20-25 de ani.
Proteza trebuie să asigure stabilitate, rază normală de mişcare şi să fie mărimea potrivită pacientului. O mărime mai mare sau mai mică poate provoca dureri şi redoare articulară post operator. Materialul din care este făcută proteza de şold trebuie să fie compatibilă rezonanţei magnetice pentru a permite pacientului efectuarea de RMN. Schimbarea articulaţiei în proteză nu se face în regim de urgenţă. Această intervenţie necesită pregătiri speciale, precum efectuarea analizelor de sînge, a consultului cardiologic şi a celui preanestezic.
Ce se întîmplă după operaţie?
După operaţie, este necesară spitalizarea pe o perioada de 4-5 zile, timp în care se începe terapia de recuperare, care constă în deplasarea cu sprijin total timp de 2 săptămîni, urmat apoi de sprijin parţial pînă la 6 săptămîni. Majoritatea pacienţilor se simt bine la 6-8 săptămîni de la operaţie.
Ce se întîmplă după cei 20-25 de ani?
Încep să apară semne de uzură a protezei şi apar dureri la nivelul articulaţiei şoldului. În acest caz, se efectuează investigaţii speciale, apoi încep pregătirile pentru revizia protezei.

www.artroscopiedegenunchi.ro

Păreri și opinii