Provocare Jobbik în România

in Polemici, controverse

În data de 23 iulie a.c., Krisztina Morvai, europarlamentar ungar, ales pe lista neo-fasciştilor de la Jobbik, aflîndu-se în sediul Tribunalului Covasna, i-a admonestat pe angajaţii instituţiei statului român că „nu vorbesc limba maghiară şi nu au pliante în limba maghiară“.
„Toţi cei care lucrează aici trebuie să cunoască limba pe care o vorbesc locuitorii acestor teritorii, iar în această localitate maghiarii au o pondere de 70-80%“, striga Krisztina Morvai, potrivit traducerii în limba română a filmului postat pe Internet. Filmul a fost realizat în primăvara anului 2016 şi va fi adus în atenţia instituţiilor europene „cu scopul de a prezenta în mod real adevărul despre situaţia juridică şi socială ale maghiarilor din Transilvania, care este complet opusul imaginii idilice prezentată de România ţărilor europene“.
Morvai, care susţinea că are acceptul conducerii Tribunalului Covasna pentru a filma în interiorul acestuia, s-a arătat deranjată de faptul că toate informaţiile afişate sînt doar în limba română.
Comportîndu-se de parcă amiralul fascist Horthy Miklos ar fi încă la putere în Ardealul de Nord, Krisztina Morvai urlă la angajaţii Tribunalului Covasna, susţinînd, în mod mincinos, că ar exista o legislaţie care îi obligă să vorbească în limba maghiară şi să pună la dispoziţia cetăţenilor formulare în limba maghiară. Evident, Morvai, membră în Parlamentul European pe lista neo-fasciştilor de la Jobbik, nu are nici o problemă să mintă, legislaţia românească în domeniul utilizării limbii materne în instituţiile publice fiind cît se poate de clară. Ea are norocul să întîlnească o doamnă în vîrstă care nu cunoaşte limba oficială de stat a ţării în care susţine că s-a născut. Gestul Krisztinei Morvai este inacceptabil. Un cetăţean ungar îşi permite să intre într-o instituţie publică a statului român pentru a-i certa pe angajaţii acesteia că nu vorbesc limba maghiară, sau că nu pun la dispoziţia cetăţenilor formulare tipizate în limba maghiară.

Dan Tănasă

COMENTARII DE LA CITITORI