PSD ajunge un partid al repetenţilor

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

Declaraţie politică

În premieră în perioada post-decembristă, de-a lungul căreia a fost acuzat de origini şi de practici comuniste, Partidul Social Democrat, actualmente principalul partid de guvernămînt şi cel mai mare partid din România, reia modelul candidatului unic de tristă amintire din era Ceauşescu, doar prin înregistrarea candidaturii lui Liviu Dragnea pentru cea mai înaltă funcţie în partid. Înaintea alegerilor formale de duminică, o să încerc o cît mai succintă şi concludentă prezentare a celui mai iubit fiu actual al poporului pesedist.

Repetent. Liviu Dragnea a rămas repetent un an, în perioada în care a urmat cursurile Facultăţii de Transporturi din cadrul Politehnicii Bucureşti, iar, ulterior, a obţinut o diplomă de licenţă în management şi Administraţie Publică la contestata Universitate Ecologică din Bucureşti, cunoscută drept o fabrică de diplome. Liviu Dragnea şi soţia sa, Bombonica, au urmat şi cursurile a două universităţi neacreditate din Alexandria („Europa Ecor” şi „Alexandru Ghica”), împotriva cărora a fost declanşată, anii trecuţi, o anchetă privind fabricarea a 15.000 de diplome de licenţă false. Coincidenţa face ca şi omul pe care Dragnea l-a ales

să-i fie secund în PSD, Valeriu Zgonea, propus pentru funcţia de preşedinte executiv, a strălucit în materie de repetenţie. Acesta a rămas repetent 3 ani la Facultatea de Căi Ferate, Drumuri şi Poduri, din cadrul Institutului Naţional de Construcţii Bucureşti, din CV-ul său rezultînd că a urmat cursurile acestei facultăţi în perioada 1985-1993, respectiv că a terminat în 8 ani cursurile de 5 ani.

Semidoct. Timp de 5 ani, cît am fost parlamentar PSD şi jumătate din perioada de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Satu Mare şi membru al Comitetului Executiv Naţional al PSD, nu l-am auzit pe Liviu Dragnea să vorbească despre vreun scriitor sau despre vreo carte, nici măcar din domeniul politicii. Foştii preşedinţi ai PSD, Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Mircea Geoană, au fost lideri cu un bagaj intelectual de necontestat şi chiar Victor Ponta are un nivel intelectual rezonabil. Liviu Dragnea are un vocabular destul de limitat, iar discursurile şi intervenţiile sale mediatice sînt pregătite de o echipă de consilieri şi le învaţă, în prealabil, pe de rost. Dragnea este, în esenţă, un semidoct şi un anti-intelectual, deşi, mai nou, se încearcă la fabricarea unei imagini de politician manierat, constructiv şi înţelept.

Fără nici un crez ideologic. Liviu Dragnea nu numai că nu are un crez social-democrat, dar nu are nici un alt crez ideologic. Singurul lui crez este cîştigarea a cît mai mulţi bani şi a cît mai multă putere, pentru a-şi realiza acest scop. Nu am auzit niciodată ca Liviu Dragnea să fi ajutat dezinteresat, în funcţiile pe care le-a deţinut, oameni nevoiaşi, bolnavi sau cu dizabilităţi…

Sub aspect ideologic, se mai cuvine menţionat că partidul originar al lui Liviu Dragnea a fost Partidul Democrat, din care a dezertat spre PSD, în 2001, în timpul guvernării Adrian Năstase, cînd a fost iniţiată o amplă operaţiune de racolare de primari şi de preşedinţi de Consilii Judeţene de alte culori politice sub patronajul lui Octav Cozmîncă. Prin Dragnea, PSD va avea, pentru prima oară, un preşedinte cu alte origini politice, respectiv un lider care şi-a făcut ucenicia politică în PD. Oportunist şi trădător, Liviu Dragnea a venit şi a rămas în PSD doar din oportunism politic, dar a menţinut tot timpul canale de comunicare cu fostul preşedinte al PD şi al României, Traian Băsescu. În cadrul PSD, i-a trădat pe Ion Iliescu şi Adrian Năstase, în 2005, motiv pentru care a fost promovat de Mircea Geoană în funcţia de secretar general al partidului. La Congresul PSD din 2010, l-a trădat, însă, şi pe Mircea Geoană, în favoarea lui Victor Ponta, care l-a menţinut în funcţia de secretar general şi apoi l-a promovat preşedinte executiv al partidului. Nu i-a fost deosebit de loial nici lui Victor Ponta, căutînd permanent să-şi consolideze propria influenţă şi autoritate în partid. Potrivit unor surse din Serviciul Secret al Ministerului Afacerilor Interne, în cursul anului 2011, cînd era încolţit de procurori şi de ANAF în mai multe Dosare Penale, Liviu Dragnea i-a transmis preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, prin fratele său, care era colonel în DGIPI, o Notă privind sponsorizarea nelegală a lui Victor Ponta cu un autoturism de curse de către firma fostului ministru de Interne Ioan Rus.

Administrator fără performanţe. Liviu Dragnea şi-a creat şi cultivat mitul unui bun administrator public, dar, deşi a deţinut timp de un mandat funcţia de prefect şi timp de 3 mandate funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, nu a reuşit nici o schimbare în bine a judeţului pe care l-a condus aproape două decenii. Teleormanul a fost şi a rămas unul dintre cele mai sărace şi mai cenuşii judeţe ale României, inclusiv sub aspectul drumurilor judeţene, deşi Dragnea a deţinut monopolul asfaltărilor prin firma TelDrum, pe care a controlat-o şi o controlează prin interpuşi. (…)

Un ministru eşuat. În perioada în care a deţinut funcţia de vicepremier şi de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea a înregistrat un eşec usturător cu proiectul său de descentralizare administrativă şi nu a reuşit să finalizeze mult-trîmbiţatul proiect de regionalizare a României. Pecetea eşecului său a constituit-o decizia Curţii Constituţionale, prin care proiectul său de descentralizare administrativă a fost declarat neconstituţional, fiind, pur şi simplu, decimat de înalta instanţă constituţională, care a reţinut peste 40 de motive de neconstituţionalitate. Cum au fost date descentralizarea şi regionalizarea României pe mîna unui căpitan de judeţ, care nu avea o viziune naţională, darmite una europeană în acest sens?

Un strateg şi un manager electoral veşnic perdant. În jurul lui Liviu Dragnea s-a creat şi mitul că ar fi un bun strateg electoral şi un bun organizator de campanii electorale, însă realitatea contrazice, în mod evident, acest mit. Cu excepţia alegerilor locale şi parlamentare din 2012, la care succesul răsunător are o altă explicaţie, legată de impactul formulei politice care a fost Uniunea Social Liberală, Liviu Dragnea a pierdut toate competiţiile electorale pe care le-a condus, le-a coordonat sau supervizat în calitate de secretar general sau de preşedinte executiv al PSD, care îi confereau poziţia a doua în partid. Astfel, au fost pierdute alegerile prezidenţiale din 2009, cînd candidatul PSD a fost Mircea Geoană, şi cele din 2014, cînd candidatul PSD a fost Victor Ponta, şi a fost înregistrat cel mai usturător eşec al principalului partid de guvernămînt, eşec care impunea demisia lui Dragnea din toate funcţiile de partid. La fel, au fost pierdute cele două referendumuri organizate pentru demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu, în 2007, respectiv, în 2012. Au fost pierdute şi alegerile parlamentare din 2008, cînd PSD a fost cotat pe primul loc în sondaje, dar PDL a cîştigat la mustaţă, obţinînd 3 mandate în plus.

Condamnat penal. Pentru prima oară în România şi în Europa, un politician devine preşedinte de partid, în speţă al celui mare mare partid autohton, după ce a fost condamnat penal. Liviu Dragnea a fost condamnat, în prima instanţă, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru infracţiuni asimilate faptelor de corupţie, legate de implicarea sa în organizarea Referendumului pentru demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu, din iulie 2012. Achitarea lui Liviu Dragnea în recurs este puţin probabilă, în condiţiile în care Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat condamnarea sa la închisoare cu executare. Dragnea şi corul său de bocitoare clamează că sînt nevinovaţi şi că dosarul este unul politic, invocînd că s-a implicat doar în calitate de lider de partid în coordonarea campaniei electorale pentru a atrage cît mai mulţi alegători la urne, dar realitatea este cu totul alta. Foşti apropiaţi ai săi din judeţul Teleorman au început să vorbească în ultimele săptămîni despre fraudele electorale la care a instigat Liviu Dragnea, fiind identificat principalul mort a lui Dragnea care a votat le Referendum. (…) La începutul lunii decembrie 2013, a fost emisă soluţia de Neîncepere a Urmăririi Penale în cauză privind denunţul meu înregistrat în Dosarul Direcţiei Naţionale Anticorupţie nr. 221/P/2013, în care am fost audiat de procurorul Gheorghe Bocşan. Ulterior, procurorul Gheorghe Bocşan a plecat din Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind, se pare, şantajat cu dezvăluiri legate de orientarea sa sexuală. Rezoluţia de Neîncepere a Urmăririi Penale a fost, însă, infirmată în aceeaşi lună de către procurorul-şef al Secţiei de combatere a faptelor de corupţie, care a dispus redeschiderea cauzei şi reluarea cercetărilor, dar, pînă astăzi, acestea nu au fost finalizate. (…) În dosarul DNA nr. 221/P/2013, Dragnea este cercetat şi pentru afaceri derulate sub patronajul său în judeţele Satu Mare, Maramureş, Neamţ şi Botoşani. A venalizat şi penalizat partidul după chipul şi asemănarea sa. În ultimii ani, Liviu Dragnea s-a remarcat în funcţia numărul 2 din PSD, prin promovarea cu obstinaţie a unor lideri locali care aveau antecedente penale, erau apropiaţi de lumea interlopă şi nu aveau studii superioare certe, fiind suspectaţi că şi-ar fi cumpărat diplomele de licenţă. (…) Tot Dragnea l-a promovat în funcţia de preşedinte al PSD Giurgiu pe celebrul „senator ficăţel“ Nicolae Bădălău, anchetat de DNA pentru fapte de corupţie, care este de profesie inginer agronom şi are antecedente penale dinainte de 1989. Cam aceasta este tipologia sau fauna de leadership politic pe care a promovat-o Dragnea în PSD. Va ajunge PSD un partid numai al repetenţilor, impostorilor şi lotrilor fără frontiere politice?

Valer Marian, „Cotidianul“

Nota Redacţiei: Din lipsă de spaţiu, ne-am permis să tăiem cîteva pasaje din Declaraţia Politică. Prezentăm scuze autorului.

COMENTARII DE LA CITITORI