Puşcăria comunitară (13)

in Lecturi la lumina ceaiului

Dizidenţii iadului

Şi înainte de ’89, în România au existat „titani“, care au fundamentat arta hoţiei. Ticăloşirea lor a fost favorizată, şi atunci, de sistem, fiind îmbrăcaţi, de la naştere, în costumul infracţiunilor de mare anvergură. Invidioşi, s-au denunţat între ei, sau nu, au trăit obsedaţi de puterea pe care le-au dat-o banul şi pluşul fotoliului, disperarea şi singurătatea celor pe care îi nenoroceau rîzînd. În vremuri tulburi s-au „scufundat“, respirînd prin „trestia“ în care bolboroseau bulgări de aur, cu capul pe patul unui pistol cu trăgaciul în stare de alarmă.

N-au avut, niciodată, atîta conştiinţă încît, trecînd de cealaltă parte a baricadei, să-şi reşapeze viaţa. Era prea complicat, psihologia lor prea rudimentară, de vreme ce psihologia presupune evoluţie în toate compartimentele existenţiale. Un Traian Hojda şi un Nelu Lupu au rămas egali cu ei înşişi, doar tăcerea şi privirea suferind modificări. Cînd fură, se înţeleg din priviri. Pleoapele lor transmit semnale morse, este ca o schimbare de decor. Inocenţă?! Unde găseşti inocenţă, cînd în buzunarele lor colcăie rapacitatea? Fiecare se laudă că are patalama de revoluţionar la mînă, dar n-a beneficiat de nimic! Nu vă e ruşine, nenorociţilor?! Nu mai aveţi nici un dram de bun-simţ, nu vă furnică pe creier cînd minţiţi?! Iluzia că v-aţi ridicat deasupra mocirlei este înşelătoare, chiar dacă îi scuipaţi pe cei din jur cu savoare, din ce în ce mai progresivă, prin forţa-i de distrugere devastatoare. Dacă vă daţi dizidenţi, nu puteţi fi decît nişte dizidenţi ai iadului. Cu ceva timp în urmă, cu ajutorul unui consilier pe care-l plasase la Primăria Jilava, Hojda şi-a luat gaşca, a mers în comună şi l-a aruncat afară din atelier pe Văleanu, un amărît care-şi încropise o firmă de termopane.

Îi trebuia locul omului, ba avea şi „argumente“: el, Traian Hojda, născut în Moiseiul Maramureşului, era posesor de pămînt în… comuna Jilava! Îl împroprietărise o rudă de-a lui, Beleşti Ştoi Ungur Baci, pe vremea cînd, împreună, erau privitori la baterea în cuie a lui Christos pe cruce. Şi ce şi-au zis: dacă evreii pot, noi, javrele de unguri, de ce nu i-am asupri pe români? Celebra frază „dacă prinzi un şarpe, scoate-i ochii, dacă prinzi un goim, omoară-l!“ a fost transformată de Hojda şi chestorul-şef Nelu Lupu – român de-al lui Hrebenciuc! – într-o lege cu faţă umană: ,,Dacă prinzi un şarpe, pune-l să-i muşte pe alţii, dacă prinzi un român, fură-l, pînă ajunge în sapă de lemn!“. Şi uite că le merge acestor netrebnici, Nelu Lupu şi alţi capi din Poliţie fiind amestecaţi în alte treburi, pentru a-i scoate basma curată pe unii traficanţi de droguri, tovarăşi de afaceri de-ai lui Traian Hojda. Altfel, destul de precaut, nici o citaţie pentru vreunul din procesele pe care le are nefiind trimisă la domiciliu, ci la o adresă a surorii lui: Bucureşti, Sector 4, Strada Caporal Gheorghe Ion nr. 11, Bloc 103, Scara 2, etaj 3, ap. 45.

Este bine de ştiut pentru cei cărora le este dator, sau pentru bătrînii fără rude, pe care-i prosteşte, spunîndu-le că, dacă aceştia îi vor lăsa apartamentele, va avea grijă de ei pînă la moarte, iar „după“ le va face pomenile. El, hoţul împuţit, care nu i-a trimis o lumînare lui Lucian Tudorancea! Vă puteţi imagina cît de hrăpăreţ este acest individ, cu o duzină de vile, „baza principală“ din cartierul Apărătorii Patriei, păzită de o firmă celebră, cu tot soiul de sonerii şi camere de luat vederi, fiind evaluată la peste 10 (zece) milioane de euro?! Alo, aude Cineva? Păi, „domnule“, sau „doamnă“ Cineva, mai doriţi adrese? Vi le vom pune la dispoziţie, adăugînd şi un set de fotografii.

În atenţia Secţiei 26, dar şi a Secţiei 15, două dintre „prăvăliile“ patronate de Nelu Lupu, cel care a dat ordin, pentru a nu-i crea probleme prietenului său Hojda, să nu fie primiri în audienţă, sau înregistrată vreo petiţie care-l reclamă pe acesta. Domnul chestor-şef este conştient de fărădelegile ungurului, care se dă român. Printre altele, proprietarul de bordel, scuzaţi, hotel, în Piaţa Berceni-Olteniţei, a interzis accesul la cumpărături celor care, din punctul lui de vedere, nu-i convin. ,,Este proprietate privată!“, ţipă descreieratul. Primăria, însă, este de altă părere: „Orice piaţă concesionată este proprietate privată, cu statut de domeniu public!“. Cît se poate de clar, dar nu şi pentru poliţiştii de la Secţia 26, care, la ordinul „posesorului de ucrainience“, sînt gata să dea amenzi pentru tulburarea ordinii publice unor nevinovaţi, omiţînd că adevăratul scandalagiu este Traian Hojda. Situaţie asemănătoare cu atitudinea celor 2 comandanţi ai Secţiei 15, Gigi Neamţu şi Viorel Muşat.

Îi avertizăm că n-am avea nimic cu domniile lor (chiar au ajuns „domni“, dar, înţelegeţi dvs., cititorii, în ce sens), dacă şi-ar supraveghea subalternii şi nu ar da ordine „ciudate“. Adică să fie amendaţi locatarii Blocului I2B, Scara A, Bd. Alexandru Obregia nr. 7A, care-l reclamă pe un alt hoţ notoriu, Băluţă Ioan, preşedintele Asociaţiei, că refuză să dea socoteală despre banii oamenilor, pe care-i foloseşte în interes personal. Procuratura a intrat, de ceva vreme, pe fir, dar sutele de milioane de lei vechi, furate în 5 ani, nu-l impresionează pe agentul de proximitate, care sună pe la uşi şi ameninţă: „Nu-l mai deranjaţi pe dl. preşedinte, că are relaţii!“. Care sînt acestea? Golanul (care în urmă cu cîţiva ani îmi spunea: „Dacă Vadim vrea să ajungă mare, să discute cu mine, să-i pun o pilă la Gigi Becali!“), profitînd de numele pe care-l poartă, se dă rudă cu dl. Daniel Băluţă, viceprimar la „4“, şi cu mama acestuia, distinsa profesoară, la ora actuală inspector de învăţămînt la aceeaşi primărie. Într-o discuţie telefonică (0711.926.723) mi s-a precizat: „Domnule, eu nu am avut decît un unchi, pe care l-am îngropat în urmă cu 2 ani. Este o coincidenţă de nume. Vă rog să chemaţi Poliţia şi scrieţi-mi pe «emil» toate nenorocirile pe care le face individul ăsta“. Domnule vice, acum, fiind în cunoştinţă de cauză, ar fi cazul să puneţi în temă Secţia 15 că nu aveţi nici o legătură cu Hoţul şi să nu-l mai apere. Le-o fi dat şi celor de-acolo case de la Primărie, aşa cum promite atîtor oameni care-i bat la uşă (ap. 21), unii chiar făcîndu-i scandal? După cum veţi vedea, ne vom ocupa şi de el, deocamdată mai avem treabă cu vechii eroi ai serialului. Mai e puţin pînă se va adeveri, vorba cîntecului: „Şalupa pe valuri alene plutea/ La Poarta Albă Traian Hojda sosea/ Doi bravi comandanţi se văd la pupitru/ Lupu cel creţ şi Gheorghe Dumitru“. Direcţia Penitenciarelor? Zugrăviţi puşcăria, vin „băieţii!“.

(va urma)

Ilie Costache

COMENTARII DE LA CITITORI