Puşcăria comunitară

in Lecturi la lumina ceaiului

Între ,,Elias” şi Spitalul 9

La biserca unde m-am aflat în noaptea Învierii, un ofiţer cu grad înalt din Poliţie, astăzi rezervist, mi-a spus: „Pe cîţiva dintre cei despre care scrii, am încercat să-i arestez încă de acum cîţiva ani. Funcţia îmi permitea. Ei, însă, aveau oamenii lor. Aşa că n-am reuşit. Ba, după ce m-am pensionat, mi-au rîs în nas. Cu Traian Hojda în frunte. Fiindcă el e acela care plăteşte! Numai că nu toţi pun «botul»”. Un fost şef al Gărzii Financiare, adversar al lui Hojda, a efectuat un control în Piaţa Berceni-Olteniţei. Se vindeau, ilegal, sute de mii de mărţişoare, iar comercianţii au mărturisit că toate sînt ale patronului. Ei bine, Hojda a solicitat formarea unei … comisii naţionale (?!) la nivelul Gărzii Financiare, care să analizeze cazul. S-a „analizat“: procesul-verbal de contravenţie a fost anulat, iar el a ieşit basma curată.

Ce mai conta banul? Hojda a rămas „alb“, lăudîndu-se, apoi, în toată mahalaua, că lui nu-i vine nimeni de hac. Pentru piaţa pe care o patronează, Primăria încasează în jur de 3.500 de euro lunar, dar Hojda bagă în buzunar, din afacerile pe care le are acolo, 150.000! Un mizilic! Cu ocazia modernizării pieţii, i-a obligat pe posesorii de chioşcuri să-şi construiască altele, din termopan, costurile ridicîndu-se la 5.000-7.000 de euro/bucată. Oamenii care au avut ghinionul să renunţe la a mai face comerţ, au pierdut o mare parte din bani.

Pentru cei de care vroia să scape, cu scopul de a pune mîna pe spaţiul respectiv, Hojda a găsit o soluţie simplă: chirii exorbitante pe metrul pătrat, cu plata, în avans, pe 3 luni. Întotdeauna, păgubaşii au fost evacuaţi înainte de termenul prevăzut în contract, ei pierzînd, astfel, cel puţin jumătate din sumă. Abuzurile acestea nu sînt deloc surprinzătoare, atîta timp cît Hojda îşi ,,aranjează” actele, de orice natură ar fi ele, în funcţie de interese, pe cele vechi tocîndu-le şi dîndu-le foc în tomberoanele din spatele pieţii. El nu respectă nici o Lege, nici un act oficial. Documentele cadastrale?

Prostii! Pe partea unde este situată cîrciuma lui Calu (salutări de la Interpol Bulgaria!), a furat din lăţimea trotuarului, instalînd acolo tarabe, astfel încît un trecător trebuie să se strecoare ,,în dungă” prin spaţiul respectiv. Înjurată ca la uşa cortului, ziua în amiaza mare, în mijlocul pieţei, de năbădăiosul ei soţ, doamna Elena rămîne ,,mintea limpede” a afacerilor. Are inteligenţa necesară, are carte, însă, îi lipseşte ceva: tăria de a nu se lăsa călcată în picioare! Crizele de isterie ale lui Traian Hojda, din ce în ce mai dese în ultima vreme, o macină. Nu este treaba noastră de ce stă şi rabdă, dar ne imaginăm cît de liniştită este cînd „nababul“ se internează, de cîteva ori pe an, la „Elias“. De ce tocmai acolo, cînd Spitalul 9 e peste drum?

Scene de familie

Recunosc: sînt un mare derbedeu de presă care, pînă şi atunci cînd atacă subiecte „delicate“, umblă la metaforă. E grupa mea sanguină, cu care îmi hrănesc sufletul.

La urma urmei, indivizii despre care scriu – toţi, nişte rebuturi morale – sînt nişte nefericiţi. Însă ei nu pot fi lăsaţi să-şi facă de cap, întrucît îi nenorocesc şi pe alţii, îi calcă în picioare în mod conştient, îi umplu de bale şi rîie, chiar dacă în buzunare le zornăie aurul. Pe la începuturile activităţii lor, Gheorghe Dumitru, Nelu Lupu, Gigi Neamţu, Viorel Muşat şi alţi „uniformişti“ au fost băieţi de treabă. Banul, vilele, maşinile de lux şi femeile i-au transformat. Au devenit băieţi de gaşcă. Sigur că au pus ochii pe mine, dar fără folos. Am un avantaj imparabil: PROBELE! Marea lor ruşine este că au drept şef un analfabet precum Traian Hojda. Un hoţ de cea mai joasă speţă! Paranoia l-a făcut să schimbe numele uneia dintre firmele sale, din „Necotrans” SRL, în „Mecotrans Regal” SRL.

Toate automobilele lui au, pe plăcuţa de înmatriculare, înscrisurile VIP şi BOS. Rimează cu… JE-GOS. Apelativ cu care i s-a adresat o avocată (susţinea ea!), pe care o agăţase şi căreia nu i-a plătit taxa stabilită. Să ne înţelegem: taxa de amor. N-a fost o poveste de-o seară, ca-n „Hiroşima, dragostea mea“; s-au văzut de mai multe ori. Isteaţă, femeia n-a suportat afrontul, şi i-a plătit-o, făcîndu-i cadou un pic de …„boală lumească“. Era în perioada în care un „fotograf“ deştept i-a făcut o vizită „domnului“ Hojda pentru o şedinţă foto. Să-l bage, chipurile, într-o revistă de lux a oamenilor de afaceri. Avid de publicitate, pachidermul nostru a înghiţit momeala. A plătit cîteva mii de dolari, cerînd să-i fie aduse 10 exemplare ale revistei, cu care să se laude. Era tot tirajul publicaţiei, „număr unic“: nu mai apăruse şi nici nu avea să mai apară vreodată. Dar, cum orgoliul şi prostia se plătesc, la bună vedere, FRAIERULE!

Nu eşti decît o improvizaţie nefericită a naturii, un monstru care, din aroganţă, n-are nici un fel de consideraţie faţă propria familie. La nunta din Dubai a fiicei mai mari, n-ai mers, fiindcă nu-ţi convenea „handicapatul“: ai preferat cearta cu nevasta şi un drum la Moisei, pentru un eveniment ocazional. Apoi, cum a fost posibil să îţi laşi copilul – chiar dacă acesta era dintr-o altă căsătorie a soţiei tale, Elena – să-şi trăiască anii copilăriei şi ai adolescenţei într-un orfelinat? Ce suflet ai, nenorocitule? Mă întreb dacă măcar ai tresărit, auzind vorbele teribile, rostite la telefon de fiul tău, atunci cînd, în urma aprigei dispute dintre tine şi Elena, sora lui a reuşit să-l descopere: „Ştiu că sînteţi bogaţi, vă permiteţi orice, dar, după atîţia ani în care am fost singur şi am răbdat de foame, nu vreau nimic de la voi, nu vreau să ştiu că existaţi!“. Ai călcat în picioare pînă şi suferinţa tatălui tău, pastor penticostal, şantajîndu-i pe reprezentanţii cultului, în „celebra“ întîlnire pe „teren neutru“, de la Oradea. Oare în urma acelor discuţii au apărut vila de la Băile Felix şi „presupusul“ hotel din zona Bistriţa-Năsăud? Vom vedea.

(va urma)

Ilie Costache

P.S.: În sîmbăta dinaintea Paştelui, la TVR1, o creatură urît mirositoare încerca să acrediteze ideea că Statul Român trăieşte anapoda şi că – vezi, Doamne – adevărata formă de guvernămînt a României este monarhia, cea de republică fiind ilegală. Să mori tu, paraşuto?

COMENTARII DE LA CITITORI