Putin l-a avertizat pe Bush de atacul din 11 septembrie

in Polemici, controverse

Președintele rus, Vladimir Putin, și-a avertizat omologul american, George W. Bush, despre un atac terorist asupra Americii, cu două zile înainte de atacul terorist din 11 septembrie 2001. Pe 9 septem­brie 2001, președintele rus, Vladimir Putin, l-a avertizat pe George W. Bush despre un atac terorist iminent asupra Americii, a declarat George Bibi, director în cadrul Centrului de Interes Național al SUA, într-o nouă carte. Bibi a petrecut mai mult de două decenii în serviciul public ca analist de informații, diplomat și consilier politic, inclusiv ca director de analiză pentru CIA. Noua sa carte se numește „Capcana rusă: cum războiul nostru din umbră cu Rusia se poate transforma într-o catastrofă nucleară”. „Putin l-a sunat pe președintele Bush cu două zile înainte de atac pentru a-l avertiza că serviciile de informații din Rusia au observat semne ale unui atac terorist iminent. Atacul care a fost pregătit de-a lungul timpului va veni din Afganistan ”, se arată în text.

În decembrie 1998, centrul de combatere a terorismului din cadrul CIA a raportat șefului de atunci al Casei Albe, Bill Clinton, că Al-Qaeda se pregătea pentru atacuri în Statele Unite, care ar putea include chiar deturnarea unor avioane. La 1 mai 2001, CIA a informat Casa Albă că „un grup de teroriști este în prezent situat în Statele Unite” și planifică deja atacuri teroriste. În iunie 2001, serviciile de informații britanice și americane au organizat un mare Summit comun, unde, potrivit lui Richard Dirlow, șeful serviciului de informații secrete MI6, „tema principală a fost un eveniment terorist major” și că întîlnirea obișnuită „s-a transformat în ceva de rutină”. În raportul britanic din 6 iulie 2001 era scris: „Cel mai probabil loc pentru un astfel de atac împotriva Occidentului de către UBL (Osama Bin Laden) și cei care își împărtășesc agenda sînt statele din Golful Persic sau țările din Orientul Mijlociu în general”.

În aceeași lună, directorul CIA, George Tenet, s-a întîlnit cu consilierul de securitate națională al SUA, Condoleezza Rice, pentru a-l informa despre interceptări de mesaje și alte informații de top-secret, care arată probabilitatea tot mai mare ca Al Qaeda să atace în curînd în SUA. Rice a ascultat raportul, dar a declarat că Washingtonul are acum alte priorități pe care să se concentreze. Secretarul Apărării, Donald Rumsfeld, a pus sub semnul întrebării aceste informații, numindu-le o farsă concepută pentru a măsura reacția publicului și a autorităților americane. Pe 6 august 2001, președintele Bush a organizat o informare zilnică intitulată „Bin Laden este hotărît să atace Statele Unite”. Șeful statului a avertizat că teroriștii intenționează să acționeze pe teritoriul Statelor Unite pentru a lansa un atac terorist. Informațiile FBI indicau pregătirile pentru furtul unui vehicul.

Un alt avertisment a venit din partea lui Ahmad Shah Masoud, liderul Alianței de Nord, o asociație a comandanților de teren afgani care au ajutat CIA să lupte cu talibanii. Într-un discurs din aprilie 2001 la Parlamentul European de la Bruxelles, Masoud a spus că ofițerii săi de informații au primit date despre următorul atac terorist pe scară largă din Statele Unite. Masood a fost asasinat de al-Qaeda cu două zile înainte de atacuri – în aceeași zi în care Putin l-a sunat pe Bush cu un avertisment despre atac.

La 11 septembrie 2001, militanții au capturat patru aeronave de pasageri. Două dintre ele au lovit turnurile World Trade Center din New York. Un alt avion a fost îndreptat și a lovit Pentagonul, în Washington DC, iar un al patrulea avion s-a prăbușit într-un cîmp din Pennsylvania. În atac au murit 2.977 de oameni. Osama Bin Laden a fost lichidat în Pakistan în 2011 în timpul unei operațiuni speciale, de către forțele speciale americane. Ordinul de a efectua această operațiune a fost dat de Barack Obama, care la acea vreme era președintele Statelor Unite.

P.V.

Păreri și opinii