Radu Beligan, de la Rică Venturiano la Radu Mazăre

in Lecturi la lumina ceaiului

Radu Beligan, de la Rică Venturiano la Radu Mazăre

 

PARDON! SCUZAŢI! BONSOAR!

 

A venit momentul să spun ce gîndesc despre acest personaj: Radu Beligan a fost, toată viaţa lui, o lichea. Mai bine de 20 de ani, a fost membru al CC al PCR şi deputat în Marea Adunare Naţională, beneficiind de toate privilegiile regimului comunist. După decembrie 1989, s-a trezit din amorţirea de francmason şi şi-a creat o altă pistă de profit şi parvenire. Bot în bot cu evreii, toată viaţa. Cine era ales de sub-mediocrul „dramaturg“ Al. Mirodan să dea viaţă personajelor sale idioate, din piese sau filme ca „Primarul Lunii şi iubita sa“, „Celebrul 702“ şi altele? Radu Beligan. Cine îl juca pe Ianke, evreul hîtru din piesa lui Victor Ion Popa, „Take, Ianke şi Cadîr“? Radu Beligan. Cine a efectuat zeci de turnee şi vizite în Israel? Radu Beligan. Treaba lui. Dar ceva nu e în regulă cu biografia sa. Radu Beligan este, neîndoielnic, un actor foarte bun. N-are şcoală, dar e un talent nativ. El s-a remarcat în 1942, pe cînd avea 24 de ani şi l-a interpretat pe Rică Venturiano, în filmul „O noapte furtunoasă“, de Jean Georgescu, după piesa lui Caragiale. Rol memorabil, într-adevăr. Cu timpul, a devenit manierist, accentuîndu-şi sîsîiala şi marşînd pe un flegmatism care mie, unul, nu mi-a plăcut. Astăzi, acest om e la o vîrstă matusalemică: are 96 de ani! Mulţi înainte! Ce-i trebuia lui să se prostitueze şi să se afişeze de gît cu Mafia PSD, la acel spectacol nord-coreean? Cîţi bani a primit de la şmecherii ăştia pentru a-i face propagandă necoptului Victor Ponta? Aud că, într-o primă fază, i s-au promis 300.000 de euro pentru reparaţiile la Teatrul Naţional, fiind amăgit că, după moartea lui, acesta îi va purta numele (deşi numele actual, I. L. Caragiale, e glorios). În definitiv, ce ştie amantul Ziţei despre Victor Ponta? Încă n-a aflat că e mai mitocan decît Ghiţă Ţircădău?

De unde are el atîta încredere în cineva care a furat un doctorat şi Vila lui Lucreţiu Pătrăşcanu, de la Poiana Ţapului, că poate conduce România? Fireşte, n-are. Şi nici nu cred că îl mai ajută luciditatea. Aici, se repetă scenariul din anul 2000, cînd emisarii lui Ion Iliescu l-au convins pe Patriarhul Teoctist să mă demonizeze pe mine. Cu ce l-au ademenit? Cu promisiuni că îi vor da o imensă sumă de bani pentru Catedrala Mîntuirii Neamului.

Au trecut 14 ani de atunci, dar Catedrala tot nu s-a ridicat, Teoctist a murit şi România s-a prăbuşit pe fundul prăpastiei. Aşa se va întîmpla şi acum: Radu Beligan se va duce la cele sfinte şi România îşi va face harakiri pe mîna hrăpăreaţă a aceluia pentru care bătrînul actor a devenit agent electoral. Ce degradare: de la Rică Venturiano la Radu Mazăre! Mă, maestre, mă… Nu-ţi e puţin ruşine? De ce-ţi faci tu nevoile în public? Pînă şi elitistul Andrei Pleşu ţi-a tras jobenul pe ochi. Sau, cine ştie, poate că ţi-ai pierdut ochelarii ăia mici şi rotunzi, ţi-or fi căzut pe schela din spatele casei lui Jupîn Titircă Inimă Rea. Din păcate, nu mai e timp să spui: „Pardon! Scuzaţi! Bonsoar!“. Răul a fost făcut. Păcat.

CORNELIU VADIM TUDOR

22 septembrie 2014

COMENTARII DE LA CITITORI