Radu Budeanu, fondatorul ,,Cancan“, a recunoscut că a intermediat mita de la Bogdan Buzăianu către Elena Udrea

in Război corupției

Fondatorul ,,Cancan”, Radu Budeanu, a fost ridicat de pe aeroport de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat. Potrivit Digi24, Budeanu ar fi implicat, alături de Dan Andronic şi omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în Dosarul „Hidroelectrica“, al Elenei Udrea. Radu Budeanu a fost pus sub control judiciar pe cauţiune de procurorii DNA, în dosarul în care este cercetată şi Elena Udrea, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă în formă continuată şi spălare de bani. Surse judiciare precizează că fondatorul publicaţiei ,,Cancan”, Radu Budeanu, a recunoscut faptele de care este acuzat. Cauţiunea în cazul acesta se ridică la 2 milioane de lei. Potrivit procurorilor, în vara anului 2010, Elena Udrea, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi membru al Guvernului, precum şi de persoană cu funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, avînd influenţă asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediul lui Radu Budeanu, suma de 5 milioane de dolari, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vînzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA. Conform surselor Realitatea.net, omul de afaceri din acest caz este nimeni altul decît Bogdan Buzăianu, unul dintre ,,băieţii deştepţi” din energie.

În acelaşi context, la sfîrşitul anului 2011, Radu Budeanu a primit de la acelaşi om de afaceri o parte din suma de bani pretinsă de Udrea. ,,La începutul anului 2012, în scopul menţionat mai sus, Budeanu i-a remis Elenei Udrea suma de 3,8 milioane de dolari primită de la omul de afaceri şi i-a înlesnit preluarea unei creanţe de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deţinea, ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acţiunile la o societate comercială cu activitate în mass-media”, mai spun procurorii. Pentru a ascunde adevăratul beneficiar al creanţei de 900.000 de euro şi, implicit, adevăratul proprietar al firmei respective, cu activitate în mass-media, Radu Budeanu a facilitat Elenei Udrea încheierea unui contract de novaţie cu schimbare de creditor, între firma omului de afaceri şi o altă societate, recomandată de Udrea.

Astfel, Radu Budeanu trebuie să depună o cauţiune în valoare de 2 milioane de lei, care va fi consemnată pe numele său, la dispoziţia DNA, prin constituirea unei garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Dacă Budeanu nu va depune această cauţiune, procurorii pot înlocui măsura controlului judiciar, cu o alta, mai gravă.

COMENTARII DE LA CITITORI