Răsturnare de situaţie în cazul „celei mai vechi piramide“ din lume

in Lecturi la lumina ceaiului

Recent, presa din lumea întreagă a transmis o ştire conform căreia în apropierea oraşului Saryake, din Kazahstan, a fost descoperită prima piramidă din lume, iar ruinele păstrate pînă acum ar fi aparţinut unei construcţii mai vechi decît piramidele din Egipt. Arheologii spun însă că structura nu este tocmai atît de veche.
Unul dintre specialiştii de pe şantierul unde a fost descoperit mausoleul, Viktor Novozhenov (Institutul Arheologic Saryaka din cadrul Universităţii de Stat din Karaganda, Kazahstan), spune că structura pe care a studiat-o are o înălţime de aproximativ 2 metri, o lungime de circa 15 metri şi o lăţime de aproape 14 metri. Mai mult decît atît, clădirea a fost construită din piatră şi pămînt şi a fost fortificată cu lespezi de piatră.
Oamenii de ştiinţă presupun că piramida a fost ridicată în perioada de sfîrşit a Epocii Bronzului, în urmă cu aproximativ 3000 de ani. Ţinînd cont de faptul că primele piramide au fost construite în Egipt acum 4700 de ani, se poate spune cu siguranţă că mausoleul din Kazahstan nu este, nici pe departe, ,,cea mai veche piramidă din lume“, aşa cum se scria în presa internaţională.
În interiorul camerei funerare, jefuită de mai multe ori de-a lungul timpului, arheologii au descoperit fragmente ceramice, un pumnal, dar şi obiecte din bronz. Novozhenov este de părere că încăperea a fost realizată pentru un lider de clan şi nu pentru un faraon, aşa cum se vehicula pînă acum.
Pe de altă parte, mausoleul este asemănător piramidei lui Djoser, ridicată în urmă cu aproximativ 4700 de ani. Motivul îl reprezintă faptul că ambele au fost construite în trepte şi au cîte cinci laturi.
Specialiştii spun că deşi piramida din Kazahstan nu este prima construită vreodată, ea reprezintă, totuşi, subiectul unei descoperiri importante. Cercetarea condusă de arheologul Igor Kukushkin continuă şi în momentul de faţă.
Sursa: livescience.com

COMENTARII DE LA CITITORI