Războiul lui Donald Trump cu giganţii auto şi IT

in Lecturi la lumina ceaiului

Industriile auto şi IT din Statele Unite ar putea fi afectate de protecţionismul anunţat de Donald Trump în campania electorală. Una se bazează pe mîna de lucru ieftină din Mexic, cealaltă, pe imigranţi talentaţi. Ambele trec prin transformări tehnologice: automatizare, maşini care se conduc singure – care cu siguranţă vor însemna pierderi de locuri de muncă. Adică, exact opusul promisiunii lui Trump de a înmulţi joburile din producţie.
Între noul preşedinte şi giganţii auto se deschide un război, după ce, în campanie, Trump a declarat că preconizează blocarea investiţiilor Ford şi General Motors în Mexic. Ford anunţase că-şi va extinde capacităţile de producţie din zonă cu 1,6 miliarde de dolari, iar GM cu 5 miliarde. În baza acordului comercial NAFTA, ambii constructori s-au bucurat pînă acum de un schimb relativ liber între SUA şi Mexic.
Acum, Donald Trump promite renegocierea acordurilor şi taxe de import usturătoare pentru maşinile aduse în Statele Unite. Analiştii citaţi de Reuters calculează că preţul per maşină importată va creşte în medie cu 5.000 de dolari, ceea ce ar anula, practic, economiile de pe urma forţei de muncă ieftine din Mexic.
După atacuri repetate ale magnatului pe parcursul campaniei prezidenţiale, directorul Ford a cerut o întîlnire cu Trump, întrevedere pe care apoi a descris-o ca fiind supărătoare şi frustrantă. Compania anunţase că va da afară 2.000 de oameni de la o uzină din Ohio şi că va transfera o parte însemnată a producţiei din Statele Unite în Mexic. Calculele economice de la Ford se lovesc, însă, de calculele politice făcute de Trump.
Între 1994 şi 2013, locurile de muncă din industria auto americană au scăzut cu o treime, în vreme ce în Mexic au crescut de 5 ori. Pierzătorii sînt printre cei care
l-au mandatat pe Trump să-i readucă Americii statutul de putere industrială.
Incertitudinea, cel mai mare pericol
Sectoarele de tehnologie sînt privite, şi ele, ca frînă în acest plan de dezvoltare. Limitarea imigraţiei şi regîndirea liberului schimb nu dau bine în cărţile industriei IT, care se bazează pe profesionişti străini şi care îşi încasează grosul banilor peste graniţă. În campanie, IBM a fost criticat pentru că transferă locuri de muncă în străinătate. Trump a cerut şi boicotarea produselor Apple şi l-a acuzat pe şeful Amazon că se foloseşte de ,,Washington Post”, publicaţie pe care acesta o controlează, pentru a-şi promova interesele de afaceri. Pentru un miliardar care şi-a făcut averea în imobiliare, businessul din tehnologie pare ceva mai degrabă abstract. Companiile spre care aruncă săgeţi produc profituri uriaşe şi sînt vîrfuri pe bursă, însă locurile de muncă pe care le produc nu sînt direct proporţionale.
Lipsa de admiraţie este reciprocă. Şefii de la HP şi Cisco, deşi îi susţineau, în mod tradiţional, pe republicani, de această dată au fost în tabăra Clinton. Sînt decizii care pot avea repercusiuni, ţinînd cont de memoria bună pe care Trump o are vis-à-vis de critici. Sectorul de tehnologie este vizat de noi pachete legislative pentru criptare, pentru softurile maşinilor autonome, inteligenţă artificială şi acces la date personale, iar preşedintele ales pare să nu fie de partea IT-iştilor.
Există, însă, şi optimişti. Unii analişti citaţi de ,,Wall Street Journal” se aşteaptă ca regîndirea Codului Fiscal să le permită marilor companii să-şi aducă acasă munţii de cash adăpostiţi în străinătate. Aceştia cred că IT-ul se va bucura de mai multă libertate. Alţii spun că, din contră, Trump va afecta unul dintre cele mai mari motoare de creştere economică din America. Tocmai incertitudinea, însă, poate fi cel mai mare pericol.
Ameninţări cu moartea
Profund nemulţumit de rezultatele înregistrate în alegerile recente pentru Casa Albă, Matt Harrigan, fondatorul şi directorul firmei de securitate cibernetică PacketSled, cu sediul în San Diego, a postat pe Facebook un comentariu în care îşi anunţa intenţia de a-l asasina pe preşedintele nou ales al Statelor Unite, Donald Trump. ,,Găseşte-ţi un dormitor în Casa Albă care să ţi se potrivească, nenorocitule. O să te găsesc oricum”, a scris el, sugerînd, într-o postare ulterioară, că îşi va cumpăra o armă cu lunetă şi se va posta lîngă reşedinţa prezidenţială. După stupoarea produsă în mediile online de anunţul său, Matt Harigan a fost demis de la conducerea companiei, iar Serviciile Secrete americane au intrat imediat în alertă maximă.

Surse: digi24.ro; ziare.com

COMENTARII DE LA CITITORI