RECORD MONDIAL

in Lecturi la lumina ceaiului

Există o adevărată modă a recordurilor, mai ales a celor mondiale. Pentru aceasta a şi apărut vestita carte a recordurilor mondiale – Guinness World Records – care ţine evidenţa tuturor recordurilor mondiale şi a condiţiilor în care acestea sînt stabilite. Românii sînt destul de prezenţi în această carte, poate mai mult decît alte naţiuni mai mari decît noi, tocmai pentru talentul cu care sîntem înzestraţi adesea, de la natură, în foarte multe domenii. Scepticilor, care nu cred în această idee, le amintesc doar faptul că, la concursurile de Inventică, inventatorii români sînt mereu în frunte sau că, la Olimpiadele elevilor, românii cuceresc medalii cu duiumul. Iertare pentru această introducere lungă făcută cu prilejul tentativei de record mondial care a avut loc săptămîna trecută, sîmbăta, 17 şi duminica, 18 septembrie, în Parcul Herăstrău din Capitală, unde 4 tineri temerari s-au hotărît să realizeze un record mondial: să joace padel timp de 24 ore, fără întrerupere.
Dar să o luăm de la început. Pentru cei care nu au auzit de acest sport nou, padel este un fel de tenis, dar care se joacă pe un teren ceva mai mic decît cel clasic şi care este înconjurat de o plasă metalică, dublată doar în fundul terenului, de un perete de sticlă, în care se poate lovi mingea. Cînd aceasta revine în teren poate fi, din nou, luată de jucători. În acest fel, mingea, care este identică cu cea de la tenisul clasic, dar mai puţin umflată, este disputată mai mult. Jocul are loc între echipe de cîte doi jucători şi este mult mai variat, mai dinamic şi mai spectaculos decît tenisul clasic. S-a „născut“ în Mexic şi s-a răspîndit, rapid, în America şi apoi în multe alte ţări. La noi, este mai puţin cunoscut şi tocmai de aceea, cei 4 tineri curajoşi s-au pregătit să facă această tentativă de record mondial. Dar, nu numai atît. Ei au urmărit şi un scop umanitar, dedicînd acest eveniment sportiv Organizaţiei „Salvaţi copiii“, căreia i-au oferit banii strînşi prin mai multe procedee, dar şi din licitaţii, în care jucători profesionişti, cum ar fi Horia Tecău, Marius Copil, Andreea Mitu, Victor Hănescu şi alţii, au oferit tricouri şi obiecte comemorative.
Condiţiile în care s-a atins acest record mondial au fost, după părerea noastră, draconice: au jucat încontinuu, cu pauze ca la tenis, de cel mult 1 ½ şi 2 minute. Aceste pauze nu au fost depăşite nici cînd jucătorii au fost la toaletă sau cînd au mîncat. Meciul a început sîmbătă, la orele 13, şi s-a terminat duminică, la aceeaşi oră. Au fost spectatori care au stat pînă la orele 4 dimineaţa, iar duminică, de la orele 7, au apărut alţii, care i-au susţinut în continuare.
Eroul principal al acestei acţiuni a fost Adrian Vodislav, un tînăr de 25 ani, care a absolvit, în America, simultan, Facultatea de Finanţe şi Facultatea de Ştiinţe Politice, iar, la Londra, a obţinut, în acest an, Masteratul în Politica Economică Internaţională. Bun jucător de tenis, a jucat în echipa facultăţii din S.U.A., astfel diminuîndu-le părinţilor grija cheltuielilor pentru feciorul lor. Adrian a avut această idee. A discutat mult despre realizarea ei. Chiar şi cu subsemnatul. Pe lîngă organizarea destul de anevoioasă, mi-am exprimat şi neîncrederea că vor rezista la un efort atît de mare, sugerîndu-i să renunţe. N-a renunţat. Şi a reuşit, deşi cu cîteva zile înainte de competiţie nu dormise decît cîteva ore, datorită grijilor privind organizarea, care voia să fie perfectă. Au fost alături de el Clubul „Padel Mania“, precum şi alţi iubitori de sport. Primele cuvinte pe care mi le-a spus cînd m-a zărit, la final, printre spectatori au fost: „Am reuşit, deşi dvs. nu credeaţi !“ M-am bucurat că nu am avut dreptate. „Primele 12 ore de joc, a continuat Adrian, au trecut mai uşor. După aceea, a început greul cînd îmi venea, chinuitor de tare, să mă culc. Mai ales între 4 şi 7 dimineaţa, fără spectatori. Dar, odată cu răsăritul soarelui, parcă s-a trezit şi corpul meu“.
Iată şi ceilalţi 3 jucători, care nu sînt cu nimic mai prejos decît Adrian Vodislav, în privinţa efortului depus: Adrian Barbu, coechipier cu Vodislav, jucător profesionist de dublu. Echipa adversă a fost formată din Gabriel Moraru, profesionist, jucător de Cupă Davis şi Dan Lazăr, şi el jucător profesionist.

Silviu Dumitrescu

COMENTARII DE LA CITITORI