Record naţional: cum primea un medic 9 şpăgi în două minute

in Război corupției

Interceptările ambientale făcute de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General dezvăluie că medicul Sebastian Telbiş, medic-şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, primea şpăgi la foc automat. Doctorul a fost condamnat la trei ani cu executare pentru 291 de infracţiuni de luare de mită.
Din datele strînse de anchetatori reiese că doctorul Sebastian Telbiş, medic-şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, primea „în zilele bune” şi 1.000 de euro şpagă pe zi. El a fost condamnat pe 24 martie 2015 de magistraţii Curţii de Apel Timişoara la trei ani de închisoare cu executare. Doctorul a ajuns „celebru“ după ce procurorii au descoperit la percheziţiile efectuate la domiciliul său 108.465 de euro în numerar, 480 de lire sterline, 4.120 de dolari, 51.400 de lei şi două carnete CEC cu un sold de 178.220 de euro, emise de o bancă din Austria. Magistraţii au decis confiscarea sumelor şi bunurilor provenite din şpagă, dar şi mai multe maşini şi un apartament care erau pe numele fiicei medicului, Laura Andreea Telbiş. Procurorii au explicat că acestea au fost cumpărate din banii primiţi ca mită.
O zi la birou din viaţa doctorului Sebastian Telbiş
Totul a început în martie 2014, atunci cînd procurorii SUPC l-au reţinut pe medic pentru că a luat mită de la zeci de persoane sănătoase, care, contra unor şpăgi, au fost pensionate din motive medicale în baza actelor semnate de doctorul Telbiş. Înainte de a începe ziua „de muncă“, Telbiş îi spunea asistentei cît durează să rezolve dosarele din acea zi: „15 minute la ăştia“. Oamenii intrau în cabinet, preţ de cîteva secunde, lăsau banii pe masă, sume între 100 de lei şi 150 de euro, luau hîrtiile şi plecau. În medie, în două minute intrau cîte nouă persoane. Eliberarea unei decizii dura, în unele cazuri, doar 10 secunde. Plicurile pline cu bani erau aruncate, neglijent, într-un sertar din birou. Potrivit înregistrărilor video, Sebastian Telbiş aranjează plicurile şi bancnotele primite de la pacienţi. El aliniază bancnotele la birou. Toţi banii îi bagă în borseta sa. Vorbeşte cu asistenta şi apoi citeşte dintr-o carte. Pe uşă intră o femeie, care discută cu Telbiş despre o nepoată care trebuie operată. Ultima vizită este de la o colegă din sistemul sanitar, care voia să se pensioneze medical.
„Se aduce atingere bugetului asigurărilor sociale de stat”
Atunci cînd a cerut arestarea lui Sebastian Telbiş, procuroarea Denisa Cristodor (SUPC) arăta: „Acordarea unor astfel de decizii medicale unor persoane care nu ar îndeplini din punct de vedere medical condiţiile necesare produce prejudicii bugetului de stat, astfel încît considerăm şi din acest punct de vedere că este necesară luarea măsurii arestării preventive faţă de toţi inculpaţii. Prin acordarea acestor decizii şi, implicit, a unor drepturi de asigurări sociale, unor persoane care în lipsa unor dosare medicale întocmite pe baza unor evaluări medicale corecte, nu ar fi beneficiat de această încadrare în grad de invaliditate, se aduce atingere bugetului asigurărilor sociale de stat, cu consecinţele ce decurg din acest fapt“, arăta procuroarea.
Ce spun judecătorii
Atunci cînd Sebastian Telbiş a fost condamnat la trei ani cu executare, magistraţii de la Tribunalul Arad au decis confiscarea extinsă a mai multor bunuri, inclusiv a celor cumpărate pe numele Laurei Andreea. ,,În speţă sînt îndeplinite condiţiile legale pentru luarea acestei măsuri de siguranţă, valoarea bunurilor dobîndite de către inculpat, împreună cu membrii de familie, soţia şi fiica Telbiş Andreea Laura, studentă care nu realizează venituri, depăşind în mod vădit veniturile dobîndite în mod licit, în ultimii 5 ani, înainte de comiterea infracţiunii, de către inculpat şi soţia sa, magistrat judecător, veniturile salariale anuale ale acestora, cumulate, fiind de circa 35.000 de euro, mult sub valoarea bunurilor şi a sumelor de bani dobîndite în ultimii 5 ani: 108.115 euro, apartament, autoturisme etc.”, motivau magistraţii. Sebastian Telbiş a fost trimis în iulie 2015 în judecată tot de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General, fiind acuzat şi de spălare de bani.
Însurat cu o judecătoare
Soţia medicului este Luminiţa Telbiş, fostă judecătoare la Tribunalul Caraş-Severin. În februarie 2015, Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 1.201.624 lei (aprox. 275.924,85 euro), între averea dobîndită şi veniturile realizate împreună cu soţul său de către Luminiţa Telbiş, judecător în cadrul Tribunalului Caraş Severin.

Ionel Stoica

COMENTARII DE LA CITITORI