Recuperarea după proteza de genunchi

in Sfatul medicului

 

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie şi traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică, leziuni sportive şi proteze personalizate. Medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei  Manchester United.

Operaţia de proteză de genunchi reprezintă un motiv de teamă crescută a pacienţilor, care mereu încearcă să o evite, sau preferă să rămînă cu dureri decît să suporte o operaţie de protezare a genunchiului.

Atunci cînd vorbim despre proteza de genunchi, ne referim la operaţia prin care se îndepărtează partea deteriorată a cartilajului şi se înlocuieşte cu o proteză metalică şi polietilenă.

Majoritatea persoanelor nu se tem de operaţia în sine, cît mai mult de recuperarea postoperatorie, de aceea o să vă explic paşii postoperatori pe care îi parcurge un pacient care urmează să aibă artroplastie totală de genunchi.

Există două etape de recuperare: una care începe încă din spital, din prima zi postoperator, şi cea de-a doua, care vine în continuarea primei, la un centru de recuperare.

Recuperarea în spital începe din prima zi, unde pacientul este mobilizat la marginea patului şi execută mişcări de extensie şi de flexie active şi pasive. În cea de-a doua zi, începe să se mobilizeze cu ajutorul cadrului şi sub supraveghere medicală.

A treia zi începe să meargă pe distanţe mai mari şi să urce şi să coboare trepte.

A doua etapă este cea de recuperare, realizată acasă sau la un centru de recuperare, sub supravegherea kinetoterapeutului.

Perioada totală de recuperare, în mod normal, este de 6 săptămîni, în care în primele două săptămîni se fac exerciţii de creştere a mobilităţii şi se exersează mersul cu cadrul. După cele două săptămîni urmează două săptămîni în care se fac exericţii de creştere a masei musculare, prevenţia redorii articulare şi mersul cu baston sau cîrjă.

În ultimele două săptămîni exersăm mersul fără cîrje şi creştem tonusul muscular, mai ales al muşchiului quadriceps.

Este foarte important să avem medicamente antiinflamatorii şi de control al durerii în timpul recuperării, pentru a reduce inflamaţia genunchiului şi a grăbi procesul de vindecare.

www.artroscopiedegenunchi.ro

Păreri și opinii