Recurs la memorie

in Polemici, controverse

Scriam, acum ceva timp, că semnul distinctiv al mişcării #rezist, acest #, are asemănări destul de mari cu forma prin care mişcarea legionară se identifica, în perioada interbelică. Diferenţe sînt, dar, în mare, cele două semne cam seamănă. La vremea respectivă, în naivitatea mea, trăgeam un semi-semnal de alarmă, justificînd gestul meu ca o atenţionare privind promovarea unor simboluri legionare în spaţiul public. Eram naiv de cel puţin două ori. O dată, că băteam cîmpii cu legionarii, şi a doua oară, eu chiar credeam că în România mai există justiţie, sau măcar cineva imparţial, legat la ochi, care să împartă dreptatea aşa cum trebuie, nu aşa cum vor alţii. M-am înşelat. Între timp, însă, pe lîngă simbolul care duce cu gîndul la Legiunea Arhanghelului Mihail, această mişcare, #rezist, a început să aibă chiar apucăturile acelor vremuri, respectiv violenţă, hărţuire, încercări de intimidare. Mai e un pas pînă la crimă.

Pentru cei care ştiu, care pot face nişte asocieri, ceea ce face acum #rezist ne aminteşte, pe de o parte, de mişcarea tineretului nazist, din perioada de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial, dar şi de poliţia legionară, din România, din ’40 – ’41, pînă la acea rebeliune. Modul în care membrii „rezist“ se comportă în Bucureştii anului 2018, fără să fie pedepsiţi, sau măcar muştruluiţi de poliţie, ne duce clar cu gîndul la haosul premergător unui cataclism social.

Dacă vă amintiţi, în acei ani tulburi, premergători celui de-al Doilea Război Mondial, tinerii hitlerişti hărţuiau familiile de evrei, care ori alegeau să plece din Germania lui Hitler, şi să scape, ori, cele mai curajoase, au rămas pentru a sfîrşi în lagărele de exterminare. Acum, #rezistenţii nu au ca obiectiv evreii, ci doar pe cei care se opun interselor lor. Avînd protecţie de la cel mai înalt nivel, de la Servicii şi Cotroceni, ei se dezlănţuie violent, verbal şi fizic, asupra celor care, cum am spus, încă aleg să rămînă verticali în ceea ce gîndesc. Aşa cum în România anului 1940, legionarii erau de neoprit în tot ceea ce făceau, sub protecţia înaltă a celor care conduceau Justiţia şi Internele, intrînd pînă şi în Penitenciarul Jilava să-i ucidă pe aceia care le erau duşmani, aşa şi #rezistenţii acum, fac legea pe stradă, hărţuiesc politicieni sau judecători, după bunul plac, fără că măcar un singur procuror să se sesizeze. Pe 10 august, #rezistenţii au făcut vraişte o ţară întreagă, în totală contradicţie cu legea, iar acum cea care s-a opus, Jandarmeria Română, este cea care este urmărită penal.

Nu mai este Hitler în Germania, şi nici Horia Sima nu mai este printre noi. Nu mai sînt legionarii de atunci şi nici nazismul nu mai trăieşte legal în inimile oamenilor. Acum totul este rebrenduit, este renăscut, dar în altă formă. Acum nu mai eşti „nazist”, acum eşti „#rezist”, nu mai eşti legionar, eşti „tînăr, frumos şi liber”. Aşa cum s-a dovedit, în acei ani tulburi ai României, în care legionarii îşi făceau de cap, inclusiv prin închisori, ei erau finanţaţi din exterior, repectiv din Germania lui Hitler. Se ştia că Horia Sima a fost în mod sigur agent al unui serviciu secret al Germaniei hitleriste, fie că era Gestapo, fie că era Abwehr. Acum, cei din #rezist sînt la fel, finanţaţi de afară. Unul care se vrea şeful lor spune că românii din afară finanţează această structură, ca să ofere proştilor care îl cred o spoială de legalitate. Eu unul nu cred că românii îşi finanţează propria disperare, propriul haos. Dar ce cred sau nu cred eu contează mai puţin. Serviciile, însă, ştiu exact de unde vin banii, şi ce se întîmplă cu acei bani. De ce Helvig nu iese să dea un raport amănunţit primului-ministru Dăncilă? Sau măcar CSAT-ului?

Serviciile ştiu exact ce se întîmplă în România, aşa cum şi procurorii ştiu. Numai că acum, ca şi atunci, în acele zile tulburi de dinainte de război, toţi au ales să tacă şi să lase haosul să se instaleze pe străzi. În Germania a venit un război care i-a măturat pe toţi cei care au făcut abuzuri. În România a venit „revolta legionară”, în urma căreia Antonescu a declarat război acelei mişcări, sătul fiind de acele abuzuri. Şi toţi au fost măturaţi, închişi, ucişi. Sima a scăpat cu fuga peste hotare şi a murit prin 1993, în Spania. Acum, însă, cei care încurajează abuzul şi violenţa #rezist, ce vor face cînd, pînă la urmă, legea îşi va reintra în drepturi? Pentru că este doar o chestiune de timp pînă cînd vor vedea că şi în viaţă, ca şi în film, binele va învinge. Poate nu azi, poate nu mîine, dar va veni o vreme cînd cei care abuzează de funcţie, care încalcă legea, o să plătească. Fie că este procuror, fie că este judecător, sau doar politician. Totul se plăteşte în viaţă. Pentru cei care distrug destine, care ignoră să aplice legea cînd e cazul, dar abuzează de funcţie cînd nu e cazul, pentru toţi cei care ajută la destrămarea acestui stat, aflaţi că va veni o zi cînd se vor plăti poliţe. Ştiu unul, Vişinescu pe numele lui, dar şi alţii, din alte tari, foşti criminali de război nazişti, care au ajuns să plătească atunci cînd credeau că au scăpat. Aşa se va întîmpla şi cu cei care acum îşi bat joc, să nu se culce pe o ureche, pentru că totul se plăteşte în viaţă.

Acum Hitler nu mai este. Şi nici Mişcarea Legionară. Dar în România lui 2018 avem un Iohannis, avem un Hans, avem un Helving şi o Kövesi. Avem violenţe în stradă, avem intimidare, avem linşări mediatice, avem interese mari şi puşcării. Sigur avem şi crime, dar de care nu vom afla niciodată. Cînd, însă, vom avea parte de primul asasinat politic, pe faţă, realizat de unii care se vor da mari patrioţi, dar care, în realitate, sînt plătiţi pentru asta?

Noapte bună, România, oriunde te-ai afla!

Tano

Păreri și opinii