REFLECTOR ANTICORUPŢIE

in Lecturi la lumina ceaiului

Mărturia unui fost pompier:

„Ceea ce lumea nu ştie…“

Un fost pompier, ieşit din sistem, al cărui nume va rămîne protejat, face dezvăluiri cutremurătoare despre modul în care sistemul de prevenire a incendiilor a fost distrus. Fostul angajat ISU vorbeşte, fără ocolişuri, despre depolitizarea unor funcţii, despre angajarea la ISU a unor persoane incompetente pe pile, despre modul în care cei care muncesc sînt umiliţi şi, nu în ultimul rînd, despre faptul ca echipamentele pompierilor sînt achiziţionate pe sume considerabile, deşi sînt de foarte proastă calitate („Căştile noastre sînt din plastic made in China şi se topesc pe cap la incendii“). Citiţi şi înţelegeţi că, în cazul unui cutremur major, sistemul organizat de Raed Arafat va claca. Şi atunci, fiecare dintre noi ar putea deveni doar o amintire… Fundaţia SMURD a fost înfiinţată de domnul ARAFAT. Întîmplarea face ca acum dînsul să fie şeful DEPARTAMENTULUI PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ, deci mult mai mare în rang decît dl. Duduş. Cum poate fi domnul Arafat şef la Situaţii de Urgenţă şi, în acelaşi timp, şef la o fundaţie care strînge bani tot pe seama pompierilor? Ce face cu toţi banii strînşi de pe urmă proştilor care muncesc 24/48? Are voie să fie într-o aşa funcţie, avînd această maşină de făcut bani?! Nu cumva este incompatibil? Ce trece pe Declaraţia de Avere? Ce partide sponsorizează ca să fie şef acolo? Dînsul se plimbă cu maşină de teren de zeci de mii de euro, cumpărată cu bani din salariul de bugetar?! Aşa bine se cîştigă la stat? De ce ia toate intervenţiile SMURD? Arafat ia orice intervenţie pentru a face bani, inclusiv oameni tăiaţi la un deget, sau beţi, ori care nu necesită urgenţe, doar ca să facă bani. Merge la persoane bătrîne ca să le schimbe pamperşii de faţă cu copiii lor săriţi de 30 ani, care afirmă că le e scîrbă să facă ei asta. Cu fiecare intervenţie, el cîştiga bani, prin SMURD, şi statul, adică contribuabilul (căci el este statul, contribuabilul), pierde. Mie îmi măreşte taxele pentru fiecare beţiv cărat cu ambulanţa. Cît decontează Casa de Asigurări? 400 de lei pe intervenţie? Eu am fost la spital să îmi rezolv o problemă şi un medic de acolo, deşi avea program de la 14 la 19, mi-a spus că am ajuns tîrziu la ora 17 şi că nu mă mai poate consulta.

„Noii şefi sînt numiţi politic. Aldoiu

a fost făcut ofiţer din civil; a participat la două incendii de mirişte“ (?!)

Ăsta e sistemul lui Arafat, şi el ştie, că doar a fost ministru! Pe el nu-l interesează decît SMURD-ul, nu şi pompierii. Aţi văzut ce au păţit la Constanţa: ambulanţa a ajuns la timp, dar barca nu, pentru că a fost trasă de o autospecială, care atinge cu greu 60 km/h. Aşa e şi la Bucureşti. Noul şef ISU se plimbă cu maşini de lux, sfidînd neajunsurile populaţiei şi ale angajaţilor: BMW (din banii asociaţiei proştilor), VW Touareg, VW Passat, Ford Focus (din banii instituţiei), autoturism de teren KIA (probabil sponsorizare). Are mai multe maşini decît şoferi. Acest nou şef colonelul Mirel Guţă este şi el numit politic. După demiterea celor 3 şefi din 2014 (Duduş, Popa şi Crăciun), prin emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă în 24 decembrie 2014 (uimitor, a lucrat partidul în ajunul Crăciunului – n.r.), la ISU Bucureşti şi-au făcut apariţia 3 personaje:

* colonelul Guţă Mirel – nu a auzit nimeni de el şi nu a văzut intervenţia pînă acum;

* locotenent-colonelul Orlando C. – numit tot politic, al doilea om în conducere; este consilierul lui Raed Arafat;

* colonelul Giani Aldoiu – adus politic de la Călăraşi, făcut din civil (marinar se pare – n.r.) ofiţer, care a participat doar la incendii de mirişte la Călăraşi, propus de IGSU, fiind un apropiat al unui mare şef de la IGSU (şi el tot din Călăraşi).

Interesant este că cei 3 şefi numiţi ca împuterniciţi au luat concursul, alţi candidaţi fiind eliminaţi, sau luînd note foarte mici. Uimitor, nu? Ei sînt aleşii! Era să uit: mă întreb cine a făcut subiectele, dar şi dacă în comisia de concurs erau apropiaţi ai candidaţilor. Dintre cei 3 şefi, doar prim-adjunctul a fost de la ISU, ceilalţi doi fiind aduşi de la IGSU. Dar cum s-a ajuns la asta? Foştii şefi s-au opus maşinăriei politice de a modifica programul şi de a da afară oameni. S-a făcut şi o adresă cu fiecare om: ce face, ce program are, specificîndu-se că nu se poate schimba programul militarilor, dar, degeaba, a doua zi au fost demişi. Aici este şi cheia problemei: Arafat, împreună cu Oprea şi Cornea (şef IGSU), a demis din funcţie mai bine de 20 de oameni de la INSPECŢIA DE PREVENIRE (mulţi dintre ei specialişti cu facultăţi gen Politehnica), chiar dacă nu le plăteau studiile şi munceau ca subofiţeri pe incredibila suma de 1.700-1.800 de lei, dar făceau treabă de ofiţer şi dădeau amenzi ca şi un ofiţer. Aşa s-a făcut marea unire ISU Bucureşti cu ISU Ilfov, cu doi oameni din afara ISU Bucureşti sau Ilfov, deşi nu este normal. Trebuiau aduse tot cadre din noua instituţie formată. După această restructurare, au început represaliile politice: tu ai fost al lui Duduş… al adjunctului, afară… Şi uite aşa, şi-au mai dat demisia în acest an peste 6 specialişti de la Prevenire.

„Doamne fereşte de un cutremur…

Vor pleca toţi şi nu mai are cine

să răspundă la 112“

Au plecat oameni specialişti în prevenire incendii, cutremure, incidente chimice şi aşa mai departe. Dacă mîine vine un cutremur şi, Doamne fereşte, vor exista mai mult de 100 de victime de scos din dărîmături, ce face cu Ambulanţa, dacă nu există specialişti care să caute şi să salveze victimele? Stau şi se uită de pe margine, ca la Constanţa. Tot anul, şeful „Prevenirii incendiilor“ şi-a bătut joc de oameni: cînd îi împuternicea pe unii pe funcţii de conducere, cînd îi dădea jos, şi tot aşa. Şapte luni au tot ţinut-o în examene pe diverse funcţii, au mutat oamenii de colo-colo, pe unii i-a scos din control şi, deşi sînt cadre ale inspecţiei, fac secretariat, sau cine ştie ce centralizări de date. Foarte puţini fac controale. Ce oameni au rămas, toţi vor să plece. Întrebaţi la ISU cîţi au plecat în concediu fără plată de un an, cîţi au rapoartele la semnat de mutare la POLIŢIE, IGI, IGSU şi în ţară, sau cîţi au luat concursul la alte instituţii, dar nu îi lasă să plece pe principiul lipsă personal. Păi, domnule şef, scrie în Lege faptul că tu trebuie să-ţi asiguri personal, deci dacă ai lipsă, îţi agajezi, nu îi munceşti ca pe sclavi pe angajaţi 24/48. Toţi vor să plece, dar şeful ISU (ştiu de la foşti colegi) nu îi lasă, deşi ei au dreptul ăsta, legal, de a-şi alege locul de muncă, partenerul de viaţă, precum şi dreptul de a se stabili oriunde în ţara asta, iar aceste drepturi sînt garantate de Constituţie. Vor pleca toţi şi nu mai are cine să răspundă la 112. De ce nu îi lasă să plece? Oamenii s-au săturat de bătaia de joc, de politica, de incompetenţa şefilor, care nu ştiu să scrie un text în Excel.

„Arafat a dat afară de la «Inspecţie». Fetele de colonei au ocupat posturile rămase vacante. Pile?! O groază!“

De ce nu zice nimeni că Arafat a dat afară de la „Inspecţie“? Au rămas doar 3 locuri pentru subofiţeri, dar, deşi trebuia să se organizeze concurs pentru cele 3 funcţii rămase vacante, nu s-a mai organizat nimic. Cum s-au ocupat? Cu intervenţii. Adică au sunat telefoanele şi, gata, fetele de colonei au ocupat posturile. Staţi să ne înţelegem: unele au şi salariu de merit, deşi nu au fost la nici un incendiu! Iar eu şi colegii mei îngheţăm în diverse misiuni şi ne luăm brichete în cap (noroc cu casca de plastic) la meciuri, pe stadion. Au făcut aceste fete vreun serviciu în unitate? Nu, nu au făcut… Dar scriu pe Facebook că ele sînt pompieriţe. Pile? O groază! Au oameni peste tot. Soţi, soţii, cumnate, copii. Cum au intrat? Simplu, din viaţa civilă cu concurs. S-au scos şi probele sportive în 2008, deşi, fără probe sportive, nu aveai voie să susţii un concurs. Fac misiuni, sau dau probe sportive la sfîrşit de an, aşa cum scrie în legislaţie? Nu, căci persoanele sînt scutite. Bun… o să mă întrebaţi… scutiţi la ISU? Da, deşi scrie în statutul cadrelor militare că asemenea persoane se trec în rezervă. Deci 50% din personal trebuie trecut în rezervă. Şeful de la resurse umane a ştiut? Inspectorul-şef ştie? Eu zic că ştie, dar nu ia măsuri.

„Banii de la asociaţia sportivă dispar… Mulţi se plimbă prin străinătate

pe banii aceştia“

Despre Asociaţie… Asociaţia nu a presat pe nimeni să dea ceva. Nu este şpagă. Şpagă se dă ca să fie favorizată o persoană şi se duce acasă la familie, nu la unitate. Udrea a dus ceva la minister, sau restul? Asociaţia a făcut şi lucruri bune: a dat cîte ceva de Sărbători la case de copii, a dat mici premii copiilor care veneau la concursurile organizate de pompieri, se făceau mese de protocol cînd veneau dl. ministru şi dl. Arafat, se cumpărau bunuri pentru unitate (în special pentru logistică, şi şeful logisticii poate confirma asta). Toţi presau pe această prevenire, dar acum văd că nu mai zice nimeni nimic. Şeful logisticii cred că s-a făcut foarte mic în aceste zile şi nu mai recunoaşte nimic, dar cînd avea o problemă se ducea la Dudaş. Toţi ştiu asta. Se discuta şi în şedinţe. Secretara şefului de la logistică era şi secretară la Asociaţie, din cîte îmi amintesc. Cadrele nu au fost ajutate, deoarece mai există o altă Asociaţie de ajutorare a cadrelor. Fiecare cadru dă cam 17 lei/lunar, popriţi legal, pe ştatul de plată. Dar mai există şi o Asociaţie Sportivă. Şi aici se mai dau încă 13 lei lunar… Acolo banii dispar şi nimeni nu ştie ce şi cum se face cu ei. Mulţi s-au plimbat în afară pe banii aceştia.

„Sîntem cîrpiţi… Căştile pe care

ar trebui să le purtăm sînt foarte scumpe, aşa că purtăm aduse din China, care ni se topesc pe cap“

Ce s-a întîmplat cînd un pompier a murit la datorie, fiind găsit ars la nenorocitul de incendiu de la Complexul Dragon, după ce şi-a salvat doi colegi de la moarte? Nimic! Nimeni nu a fost tras la răspundere, penal. Nu s-a dat guvernul jos! Nu a căzut nimeni! Nu a căzut nici un şef! Au plîns colegii şi au strîns bani ca să îi trimită coşciugul în satul din care era, pentru că el era amărît şi întreţinător de familie (părinţii nu aveau venit). Asociaţia a dat şi ea o sumă mică de bani. Complexul Dragon a dat două Loganuri pentru Asociaţie, în cinstea pompierului căzut la datorie, dar cu acestea se plimbă şefii. Ce a făcut statul? Nimic! Nu a dat bani familiei, asigurare de viaţă nu face instituţia, pentru că nu are bani. Primeşte bani (50.000 de euro, parcă) doar militarul român care este slugă la americani şi moare în IRAK ca apărător al nu ştiu căror drepturi ale omului… Iar pe noi nu are cine să ne apere în propria ţară! Dotarea celor din IRAK este la standarde NATO, pe cînd la noi, la Pompieri, este la standarde AFRICA. Sîntem cîrpiţi, cu căştile uzate şi rupte şi mănuşile fără degete, cu costum tip NOMEX, în care intră apa, pentru că nu este de calitate… Şi nu ştie nimeni de ce s-a cumpărat ceva ce nu îndeplineşte standardele privind siguranţă salvatorului! Cine a cumpărat la licitaţie aceste costume foarte scumpe, mai scumpe ca acelea din Germania, de calitate? Căştile noastre sînt din plastic made in China şi se topesc pe cap la incendii! De aceea am plecat eu din sistem… Adio!

COMENTARII DE LA CITITORI