Regele Mihai a ABDICAT de bună voie, în 1947

in Polemici, controverse

Un document care prezintă discuţiile dintre regele Mihai şi premierul comunist Petru Groza ar putea schimba cărţile de istorie. Pînă acum, se ştia că liderii comunişti au fost cei care l-au forţat pe regele Mihai să abdice de la tron, în anul 1947.
Din transcrierea discuţiei dintre Petru Groza şi regele Mihai reiese faptul că acesta din urmă nu dorea să se opună abdicării şi că scopul său principal în acel moment era acela de a se căsători cu principesa Anne de Bourbon-Parma, cu care se întîlnise la Londra. Citatul cel mai elocvent din acest document îi aparţine regelui Mihai, care îi spunea lui Petru Groza: „Nu înţeleg să mă opun lucrurilor la care nu te poţi opune. Văd ce e în jurul meu. Vreau ca om [să trăiesc]. N-am avut copilărie, tinereţe, şi mama va trebui să înţeleagă. Dar nu spune la nimeni. Între noi, mergem înainte. Eu mă voi conforma sfat[urilor] d-tale. Dar între noi“. Documentul la care facem referire se află acum la Arhivele Naţionale, S.A.N.I.C.- Colecţia Consiliul de Miniştri, dos. 174/1947 (Anterior, înscrisul figura în Arh. N. I. C., fond C.C. al PCR, colecţia 103, dos. 486/1947). Este vorba de 10 notiţe scrise de mînă de la întîlnirea dintre Petru Groza şi regele Mihai, din data de 22 decembrie 1947, şi de 3 file dactilografiate, ce reprezintă transcrierea după notiţe. (…)
Ulterior, în dosar apar amănunte despre un anume Auriol, nimeni altul decît francezul Vincent Auriol, primul preşedinte al celei de-a patra Republici de la Paris. De asemenea, se fac aprecieri şi în legătură cu activitatea demnitarilor comunişti Ana Pauker, Emil Bodnăraş sau Gheorghe Gheorghiu-Dej, despre care regele Mihai ar fi avut o părere pozitivă.

Lucian Negrea

COMENTARII DE LA CITITORI