Regele, România şi Ghişe

in Lecturi la lumina ceaiului

Motto: „Minciuna stă cu regele la masă…

Dar asta-i cam de multişor poveste“.

 

La o emisiune TV, Carmen Tănase, o actriţă cunoscută mai mult din telenovele, cerea, pe bună dreptate: „Să nu mai fim slugi la Înalta Poartă, adică la americani şi la vest-europeni“. Întrebată, apoi, ce părere are despre politicienii români, a dat un răspuns cît se poate de… cuprinzător: „Ghişe, el este singurul pe care îl respect“. În final, ca să satisfacă amorul propriu al moderatorului (aprig monarhist!), care a întrebat pe cine şi-ar dori la conducerea ţării, ea a declarat, spre surpriza multor telespectatori: „Ştiţi pe cine-aş vrea eu? Pe regele Mihai!“.

Ploieşteanca noastră, simpatică, de altfel, ne-a surprins prin afirmaţia tranşantă din urmă. Păcat! O femeie inteligentă ca ea şi-a sfîrşit lamentabil participarea la respectiva emisiune, moderată – aţi ghicit, desigur – de Mihai Gâdea. Carevasăzică, toată speranţa românilor a rămas, în opinia invitatei, Mişu Bîl-Bîl. O credeam o vajnică republicană de-a noastră, din oraşul lui Nenea Iancu, cînd colo, dumneaei e convinsă că salvatorul României de azi, amarnic batjocorită de Pazvante de la Cotroceni, nu poate fi altul decît… bătrînul ex-rege.

Cunoşteam deja preferinţa lui Gâdea pentru tizul său, Mihai ,,de România”, cel care ne-a cam dat plocon, pe tavă, ruşilor, la 23 august 1944, dar nu credeam că şi actriţa cu pricina este o admiratoare a regalităţii. Păi, atunci, fraţi români, haideţi, mai degrabă, s-o punem pe princepesa Margareta ditamai regină a României! Precis că, ajutată de ratatul actoraş Radu Dudă, mai tînărul ei consort, care, pare-mi-se, deţine, şi el, titlul de principe, noua regină, moştenitoarea tronului pe care au stat Carol I şi Ferdinand Întregitorul, va reuşi – nu-i aşa ? – să scoată iubita noastră ţară din marasmul social şi moral în care au adus-o nişte netrebnici…

Întorcîndu-ne la admiraţia actriţei Carmen Tănase pentru Ioan Ghişe, vom spune că senatorul liberal nu s-a remarcat cîtuşi de puţin, spre exemplu, pentru curajul de a susţine Interesul Naţional în faţa noilor stăpîni din Europa Unită şi a celor de peste Ocean. Singurul om care a îndrăznit să spună răspicat că am ajuns slugile altora, că legea, în această ţară, o fac, în special, acei yankei şi lideri vest-europeni care îşi urmăresc propriile interese, este domnul Corneliu Vadim Tudor. Tribunul denunţă şi critică, fără încetare, de pildă, abuzurile săvîrşite, de-a lungul anilor, de ambasadorii americani. În „România Mare“, dumnealui a condamnat, permanent, slugărnicia tuturor preşedinţilor care s-au cocoţat în Dealul Cotrocenilor şi pe capul bietului român, săracul, cum numea Eminescu neamul care îl zămislise şi despre a cărui soartă tristă scria astfel: „Dumnezeul geniului m-a sorbit din popor cum soarbe soarele un nour de aur din marea de amar“.

Prin urmare, la domnul Vadim nu v-aţi gîndit? Sau, dacă nu-l acceptaţi, ce anume îi reproşaţi? Imensa cultură, ardentul patriotism, temeritatea, pe care nu o regăsim la nici un alt politician român, cinstea şi dorinţa de bine şi de dreptate, în Patria nefericitului Eminescu?

Este o întrebare pe care ar trebui să le-o punem tuturor celor care nu văd, sau nu vor să vadă Omul, Patriotul şi Luptătorul, din stirpea marilor bărbaţi ai României, precum Tudor (alt Tudor) din Vladimiri, N. Bălcescu, Al. I. Cuza şi atîtea alte personalităţi, ale căror merite nu le mai preţuim îndeajuns, ori pe care le dăm prea uşor uitării.

Se pare, însă, că unora dintre compatrioţii noştri le e cu mult mai drag ex-regele Mihai şi văd în el singurul salvator al ţării. Păi, de ce n-ar fi? Doar are multă experienţă, la cei 93 de cotolani ai săi, precum şi merite de excepţie, cum ar fi acela de a ne preda în braţele ruşilor, act pentru care a şi fost decorat de Stalin, cu cea mai înaltă distincţie a URSS. Aşadar, toate bune şi frumoase! Stima noastră şi mîndria – Regele şi România!

GEORGE MILITARU

COMENTARII DE LA CITITORI