Regina Maria a vrut să se încoroneze la Alba Iulia cu… o nuia de la Mărăşeşti!

in Lecturi la lumina ceaiului

Regina e furioasă; a vrut chiar să-l oprească pe Rege să meargă la Alba Iulia, pentru a nu avea răspunderea ororilor de gust care se pregătesc.
– Sînt artistă, şi nimeni nici nu mă consultă! Şi se crede că eu, fată de împărat rus şi de rege englez, voi pune pe capul meu o coroană de aramă! Să se culeagă o nuia la Mărăşeşti, să mi se încingă fruntea cu ea, consimt; dar cu aramă? Niciodată! Ce rost are această grabă? Dl. Argetoianu pretinde că nu are să cedeze d-lui Brătianu toate actele din istoria noastră; poate c-a făcut vreo prinsoare. Şi de mîine – Regina avea lacrimi în ochi – aş dori ca, pentru încoronare, toţi oamenii de frunte din ţară să fie împrejurul nostru; nu numai dl. Argetoianu!
Atunci spun şi eu că încoronarea nu poate fi un sacru, căci este de drept divin; şi apoi, diferenţa de religie… Atunci trebuie o ceremonie simbolică, jurămîntul pe Constituţie; însă cum se poate jura pe Constituţie, cînd nu avem încă nici o Constituţie? Regina în două rînduri mă roagă cu insistenţă să merg la Rege şi să-i vorbesc: ,,Dumneata eşti din aceia a căror opinie are greutate pe lîngă el”.

AL. MARGHILOMAN

COMENTARII DE LA CITITORI