Reîncarnarea lui Shakespeare (12)

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

Actorul ambulant (2)

„Am mers mai departe şi, acum, mă aflu în seara deschiderii: e prezentă o fanfară, şi o mulţime de oameni intră în teatru. E un public invitat, care a sosit în grup. Pălăvrăgesc cu toţii. Se află cîţiva oameni importanţi aici. E o seară de vară cu un cer senin. În exteriorul clădirii văd flamuri fluturînd în bătaia brizei. Cred că piesa care se joacă este «Mult zgomot pentru nimic» – titlul în sine a amuzat publicul. E multă vînzoleală în spatele scenei. Eu nu joc în piesă, dar fac prezentarea. Cred că am puţin mai mult de 30 de ani”.

Ar putea fi asta o amintire despre construirea şi inaugurarea Teatrului Globe? Acesta a fost construit de trupa de actorie a lui Shakespeare, ,,The Lord Chamberlain’s Men”, în anul 1599. În urma unei dispute cu proprietarul de la Teatrul din Shoreditch, compania acestuia dărîmase clădirea pe timp de noapte, la adăpostul întunericului, în 15 decembrie 1598. Muncitorii transportaseră bîrnele din lemn, care aparţineau clădirii distruse, de-a lungul Tamisei, către Bankside şi construiseră Teatrul Globe pe malul sudic al fluviului, în Southwark. Acesta a fost primul teatru construit de actori, pentru actori, şi a fost cea mai minunată clădire de acest gen pe care o văzuse Londra la vremea aceea. Teatrul a fost construit pe o parcelă de pămînt cu grădină şi pe terenurile parohiei Sfîntul Salvator, în apropierea marii Biserici St. Mary Overy. Terry menţionase explicit că se afla „în apropierea unei biserici”.

Deşi se ştie că una dintre primele piese puse în scenă acolo, după deschiderea teatrului, în toamna anului 1599, a fost „Iulius Cezar”, nu există nici o mărturie despre piesa jucată în noaptea inaugurării. Impresiile lui Terry par, într-adevăr, să se amestece, deoarece, aparent, el insinuează că ar fi văzut repetiţia de la „Visul unei nopţi de vară”, înainte de a-şi aminti noaptea de inaugurare, cu piesa „Mult zgomot pentru nimic”. Nu pot explica această discrepanţă, deşi presupun că este posibil ca teatrul să fi dat două reprezentaţii: una destinată publicului obişnuit (care s-ar fi distrat copios la „Visul unei nopţi de vară“) şi alta destinată nobilimii (probabil, inclusiv membri ai Casei regale, sau reprezentanţi de la Curte), care s-ar fi bucurat de piesa, ceva mai sofisticată, „Mult zgomot pentru nimic”.

Datele lui Terry au fost, din nou, precise, din moment ce ambele piese fuseseră scrise înainte de inaugurarea Teatrului Globe (potrivit celui mai vechi text publicat, înaintea anului 1600 ele erau „jucate în public, în momente diferite”), astfel încît ar fi putut fi alese pentru inaugurarea noului teatru. Mai mult decît atît, dar Terry nimerise din nou, în mod corect, vîrsta lui Shakespeare („puţin mai mult de 30 de ani“), de vreme ce dramaturgul ar fi avut cam 35 de ani cînd Teatrul Globe a fost deschis publicului. Ar fi, iarăşi, o coincidenţă prea mare ca acest antrenor de box pensionat, un ins aproape incult, aşa cum era Terry, să o nimerească la fix. Trebuie să mărturisesc că imaginea lui Shakespeare, aflat pe scenă, în seara inaugurării teatrului, făcînd introducerea producţiei sale înaintea publicului londonez, este una destul de captivantă.

(va urma)

STEVE BURGESS

COMENTARII DE LA CITITORI