Reîncarnarea lui Shakespeare (16)

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

Actorul ambulant (6)

Dacă turneul pe care l-a descris Terry a avut loc, într-adevăr, în 1590, acest lucru s-ar potrivi datelor cunoscute, şi anume că piesa amintită face parte din comediile italieneşti pe care Shakespeare le-a scris în perioada timpurie a creaţiei sale. De asemenea, Terry a spus că, în urma reprezentaţiei de la Windsor, avea senzaţia că ar fi scris o piesă care apare aproape ca un răspuns al prezenţei lui acolo. În acest caz ar putea fi vorba, oare, de ,,Nevestele vesele din Windsor“? Şi asta s-ar potrivi datelor cunoscute, deoarece se crede că piesa a fost scrisă înainte de 1597 (a fost publicată prima dată în 1602). Deşi pregătirea lui Terry nu era una de nivel academic, cu siguranţă, el nu era un prost şi, ca majoritatea dintre noi, ar fi putut auzi de titlurile pieselor lui Shakespeare, fără a le cunoaşte conţinutul. Dacă totul ar fi fost o invenţie, probabil că Terry mi-ar fi dat numele unor piese mai cunoscute, scrise de Shakespeare mai tîrziu, iar nu pe cele ale creaţiilor din perioada timpurie. Or, acest lucru nu s-a întîmplat în nici un moment din timpul şedinţelor noastre de regresie. După părerea mea, detalii de felul acesta fac şi mai probabilă teoria potrivit căreia Terry ar fi fost, într-adevăr, reîncarnarea lui Shakespeare.

Femeile lui Shakespeare

şi un bărbat misterios (1)

Se cunosc foarte puţine lucruri despre căsătoria lui Shakespeare cu Anne Hathaway. S-au cununat în 1582, cînd el avea 18 ani, iar ea se crede că ar fi avut 26. Şase luni mai tîrziu, Anne a născut o fată, iar după 2 ani, a dat naştere unor gemeni. În testamentul său, el şi-a lăsat majoritatea averii pe numele fiicei mai mari, Susanna; cît despre soţia sa, Anne, în cuprinsul aceluiaşi document abia dacă există vreo menţiune. Cu toate acestea, testamentul a demonstrat ceva, prin faptul că i-a lăsat ei ,,al doilea cel mai bun pat al meu” – o cerinţă care a iscat o sumedenie de speculaţii. Unii specialişti văd în asta o insultă la adresa Annei, în timp ce alţii consideră că expresia ,,al doilea cel mai bun pat” face referire la patul matrimonial, căruia el îi atribuie, astfel, o mare valoare simbolică.

Totuşi, ne putem îndreba: oare cît de apropiată a fost căsnicia lor, în condiţiile în care Shakespeare a lucrat ca actor ambulant, sau a ales să se mute la Londra, unde a devenit celebru ca dramaturg? Cel mai probabil, Anne a rămas în Stratford pentru a se ocupa de copii, în timp ce William şi-a construit o carieră în capitală. Dacă aşa au stat lucrurile, înseamnă că a fost un aranjament convenabil pentru Shakespeare, oferindu-i acestuia posibilitatea de a se bucura de aventuri romantice cu alte femei. Şi este lesne de imaginat cîte astfel de şanse trebuie să fi avut el, ca actor principal şi dramaturg la Londra! Cînd s-au căsătorit, Anne era, probabil, cu 7-8 ani mai în vîrstă decît soţul ei, iar la 26 de ani şi ceva, o femeie era considerată, la acea vreme, cam bătrînă, prin prisma intereselor pe care le presupunea întemeierea unui cămin. Oare Shakespeare acceptase aranjamentul cu tragere de inimă, pentru ca, apoi, să ducă o viaţă mai furtunoasă decît am crede noi? Cu siguranţă, cîteva dintre sonetele sale (cele dedicate unei ,,Doamne întunecate”) ar putea sugera asta.

În regresiile lui Terry am abordat oarecum în trecere subiectul Anne Hathaway, dar ceea ce mi s-a părut mai interesant au fost amintirile lui Terry despre o aventură amoroasă despre care nu s-a pomenit nicăieri. Aceasta este, evident, necunoscută istoricilor, dar mă întreb dacă nu cumva Terry a dat peste ceva care aduce un crîmpei de pasiune şi de profunzime datelor cunoscute, atît de seci, despre viaţa lui Shakespeare.

În timpul unei şedinţe, Terry a mărturisit că îi tot venea în minte imaginea unei femei, precum şi numele de Bridget. I-am cerut să caute mai în profunzime orice alte amintiri ce ar putea avea legătură cu acest lucru.

(va urma)

STEVE BURGESS

COMENTARII DE LA CITITORI