Reportajele ,,României Mari“ (10)

in Lecturi la lumina ceaiului

 Cu Vadim pînă la moarte!

 „Faptul este de necontestat: nu doar pînă în 1990, ci şi după, Poporul Român a continuat alunecarea pe tobogan. Atitudine care elimină posibilitatea restructurării spirituale, din cauza acceptării unui lanţ întreg de compromisuri şi falsuri. Se pare că pînă şi Mircea Eliade s-a înşelat, emiţînd ipoteza vindecării de «teroarea Istoriei» prin cultură. Care cultură, în zilele noastre?! Regăsirea omului în dimensiunea lui adevărată e o iluzie. Ce ne ţine, cumva, legaţi unul de altul este sentimentul patriotic. De cîte ori ajung în Canada, la copii (stabiliţi acolo – n.a.), spectacolul care se desfăşoară, zile întregi, este fascinant. Toată lumea te opreşte să afle ceva de «acasă». Cei de acolo sînt la curent cu evenimentele, în totalitatea lor, dar îi macină foamea de amănunte.

Propun şi soluţii pentru vindecarea climatului politic românesc, dar cine duce lipsă de aşa ceva? La capitolul «ce idee ai» sîntem geniali, nu ne întrece nici dracu’…“. Gică Teşcan tace, ia o gură din clondirul pe care i l-a pus, în faţă, Sile, barmanul bombei „La Tianu“, şi-şi scarpină barba: „Ai mei, cît de cît, au reuşit. Poate mai mult decît se aşteptau…“. Mă mănîncă pielea, şi-l zgîndăr: ,,E un fel de reciprocitate, după ce i-au furat Premiul Nobel lui Nicolae Paulescu, trebuie să dea ceva înapoi“. „S-o crezi matale, nea Teşcane, păi de ce vor să se bage la Roşia Montană, ca să-ţi dea?“. Cădem la pace şi recunoaştem că Stere Picior Vînăt are dreptate. Chiar şi cînd spune că Ceauşescu a fost mare patriot. Şi că, de tîmpit ce este, la aproape 75 de ani le-a dat doctorilor sute de milioane, pentru că, într-o zi, tot o să-i taie piciorul! Nu i-au pus diagnosticul corect şi i-au luat banii degeaba. Cu el, însă, e o întreagă poveste. Cu ani în urmă, în tinereţe, i s-a propus să plece, ca specialist, la arabi. Meseriaş de prima mînă, era gata-gata să accepte, cînd a sărit cu gura nevastă-sa, Pitica: ,,Stere, dacă te duci, io îmi iau copiii şi plec la mama. Şi să nu te mai văd“. „La mama“ însemna la soacră-sa, mama lui, nu a ei. A stat cuminte în banca lui şi a rămas lîngă nevastă. N-a fost prima dată cînd a dovedit că are ceva glagorie. Îi înjură pe americani ca la uşa cortului: ,,Bă, Putin e fratele meu, stau cu el pe acelaşi palier, că aşa m-a aşezat Dumnezeu, ce caută javrele astea de yankei în România? Tocmai ei, care au cea mai mare datorie externă? Ieri au zis, ăştia, la televizor, că Obama «cere» Ucrainei să înceapă redresarea economiei. Cînd spune «cere», înseamnă că impune să se facă aşa cum vrea el. Ia să vedeţi ce-o să fie dacă la Cotroceni vine o ciocolatie de-a lui, madam Udrea! Cine crede că noi sîntem un popor rasist e un tîmpit. De 10 ani, televiziunile fac revelioane numai pentru ţigani, iar la fiecare ciclu electoral, cel puţin un candidat este rrom!“.

„Ziaristule, nu e cazul să te ambalezi pe chestia asta cu patriotismul. Mai mult sau mai puţin, sentimentul există în conştiinţa fiecăruia. În ’38, cînd m-a adus mama pe lume, în comuna Vaţa, plasa Spineni, judeţul Olt, pentru ţăran Ţara era ceva sfînt. Murise de o mie de ori pentru ea. Trecuse tancul peste el şi se ridicase. Era o trăire autentică, întreţinută în şcoli, în Biserică, în şezători, pînă şi atunci cînd se organiza clacă la cutare sau cutare se fredonau cîntece patriotice. Astăzi, ia toată liota asta de zdrenţe politice şi arată-mi unul care ţine, sută la sută, cu Neamul lui. Sigur, din contextul ăsta îl scoţi pe Vadim Tudor. A rămas singur pe vapor şi nu sare în apă să se salveze. Şi-a mîncat tinereţea pentru o naţie de nenorociţi. Dacă în 2000 nu ar fi fost lucrat, altfel ar fi stat lucrurile. Oricum, o să votez cu el pînă mor! Vreau să fiu cu sufletul împăcat pînă la sfîrşit: în viaţa mea n-am făcut rele, dacă aş vota împotriva lui, aş face un lucru rău!“. Stere Picior Vînăt a strigat după Sile, apoi l-a răsucit pe Miron: ,,Da’ cînd umblai cu duba prin puşcării, descîntînd-o pe asistentă, cum era?“. ,,Eeee!“. ,,Păi tocmai asta-i, eeee!“.

Ani buni, pînă a ieşit la pensie, Miron Stroescu a lucrat şofer la M.A.I. Mergea cu duba şi fotografia plămînii deţinuţilor din închisori. Pe unii îi şi ajuta, făcîndu-se că nu vede banul lipit pe piept, sau pe spate, pentru a-l declara bolnav şi să scape mai repede de pedeapsă. Nopţile, însă, ca tot omul aflat mai mult pe drumuri, învolbura „busuiocul“ asistentei care-l însoţea, nelăsînd-o să doarmă cu chiloţii pe ea. Pînă într-o zi, cînd femeia a luat foc: ,,Ştii ce, ori mă iei de nevastă, ori…“. ,,Ori ce, cucoană? Stai blîndă, că am muiere şi copii acasă!“. Şi, ca un om cu capul pe umeri, a schimbat asistenta. Ştia că prin scutecele ei defilau şi doctorul colonel J.M., şi generalul M.I., şi cîţi alţii. A reapărut Sile, barmanul, venind de „dincolo“. Adică de la prăvălia unde patroană este nevastă-sa, o fată frumoasă şi de casă, care îşi vede de copil şi de soţ. Acesta, din cînd în cînd, lasă muşteriii şi trage o fugă pînă la ea, să n-aibă, vezi Doamne, surprize. Petrică ONT, care n-a scos o vorbă tot timpul, ridică un deget: ,,Domnilor, să ştiţi că n-ar fi o surpriză să cîştige Vadim Tudor. Numai aşa ne vom reveni după perioadele în care la Cotroceni a domnit Rabinul Negru Iliescu, iar Matrozul Chior a transformat Instituţia Prezidenţială în bordel! Şi pentru mine, pe lista candidaţilor nu există decît un singur nume: al lui! Într-o zi, fiind invitat la o grădiniţă din Berceni, am intrat într-o sală, în care educatoarea avea, cu puştii de 4-5 ani, lecţie… patriotică. Am fost foarte surprins. Ascultau vocea inconfundabilă a lui Nicolae Furdui Iancu, solistul care interpretează „Noi sîntem români“. Dar, oare, mai sîntem români?

(va urma)

ILIE COSTACHE

P.S.: „Vorbele pe dos“ ale domnului colonel „G“. Final de întrunire la Moscova. Gorbaciov îi conduce, la aeroport, pe Reagan şi Ceauşescu, fiecare în maşina lui. La o intersecţie, sovieticul îi ordonă şoferului: ,,Ia-o la stînga!“.

Reagan, către şoferul lui: ,,Fă la dreapta!“. Cloşcă, şoferul lui Ceauşescu, îl întreabă pe acesta: ,,Şefu, încotro?“. ,,Semnalizează stînga şi ia-o la dreapta!“.

COMENTARII DE LA CITITORI